Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτοψίες ΕΛΓΑ-ΓΕΩΤΕΕ σε κτήματα, εγκαταστάσεις στον ν. Καρδίτσας

Κατάθεση δικαιολογητικών για την καταβολή αποζημιώσεων

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2020 16:10

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Αυτοψίες στις αγροτικές καλλιέργειες (γεωργικές γαίες) και εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», διενεργούν οι Επιτροπές που συστάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να καταγράψουν

εξοπλισμό, μέσα, εφόδια, αποθηκευμένα προϊόντα και έγγειο κεφάλαιο που καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Νίκο Καραγιάννη, οι Επιτροπές αποτελούνται από εκπροσώπους της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ είναι πολύ πιθανό εάν χρειαστεί, να υποστηριχτούν και από στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Προς το παρόν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Καρδίτσας, συστάθηκαν και λειτουργούν πέντε Επιτροπές για τους αγρότες και μία Επιτροπή για τους κτηνοτρόφους, ενώ στην πορεία εάν κριθεί αναγκαίο θα αυξηθεί ο αριθμός τους.
Τα μέλη των Επιτροπών επισκέπτονται πληγέντες παραγωγούς στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους, διαμορφώνουν εικόνα γύρω από τις ζημιές που έχουν υποστεί και τους παραδίδουν ένα έγγραφο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση δήλωσης να λάβουν αποζημίωση.
Οι πληγέντες προσέρχονται στην Περιφερειακή Ενότητα, καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με βεβαίωση ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή κτηνοτρόφοι, καθώς μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα αποζημίωσης κατά τον νόμο.
Στη συνέχεια συντάσσεται ο φάκελός τους, ο οποίος στέλνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, απ’ όπου θα λάβουν σε πρώτη φάση, ως προκαταβολή, το 20% του ποσού που καθορίζεται με βάση τις αποτιμήσεις ζημιών των Επιτροπών.
Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι οι εν λόγω προκαταβολές θα καταβληθούν σύντομα.
Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή του συνόλου των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αφού στον έλεγχο όλων των δικαιολογητικών που θα συγκεντρωθούν σε κάθε φάκελο εμπλέκεται και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα