Λαρισαίοι επαγγελματίες στα δίχτυα απατεώνων

Εταιρείες «μαϊμού» με «έδρες» στη Σουηδία και στην Ουκρανία εισέπραξαν προκαταβολές σε γερμανικές τράπεζες για μεγάλες παραγγελίες προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2020 20:15

Στα δίχτυα απατεώνων έπεσαν Λαρισαίοι επιχειρηματίες που αναζητώντας μέσω διαδικτύου συμφέρουσες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, παρήγγειλαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε εταιρείες που αποδείχθηκαν «μαϊμού» αφού οι φερόμενοι ως εκπρόσωποί τους

όταν εισέπραξαν τις προκαταβολές, έπαψαν να απαντούν και στα τηλέφωνα.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας κατέφυγαν δύο επιχειρηματίες καταθέτοντας μηνύσεις κατά αγνώστων, δηλώνοντας πως έπεσαν θύματα καλοστημένων απατών. Στην πρώτη περίπτωση η παραγγελία έγινε σε εταιρεία της Σουηδίας και στη δεύτερη περίπτωση σε εταιρεία της Ουκρανίας. Κοινός παρανομαστής οι γερμανικές τράπεζες στις οποίες κατατέθηκαν τα χρήματα των προκαταβολών, όπου η μία τράπεζα φέρεται να εδρεύει στο Κίεβο και η δεύτερη στη Φρανκφούρτη, με τους δύο Λαρισαίους να χάνουν περισσότερες από 16.600 ευρώ.
ΦΘΗΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Στην πρώτη περίπτωση ο Λαρισαίος επαγγελματίας για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησής του, στράφηκε στο διαδίκτυο προκειμένου να αγοράσει φασόλια σε συμφέρουσες τιμές.
Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση μέσω γνωστής ιστοσελίδας χονδρικής, με τον άγνωστο δράστη, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», να «απαντά» στον Λαρισαίο, ως ιδιοκτήτης ουκρανικής εταιρείας αγροτικών προϊόντων και διατροφής. Εταιρεία που φαινόταν μάλιστα να διαθέτει και ιστοσελίδα.
Τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαδέχθηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω εφαρμογής, με τον απατεώνα να πείθει τον Λαρισαίο επαγγελματία, ο οποίος παρήγγειλε τελικά 22,5 τόνους φασόλια στην τιμή των 13.500 ευρώ.
Ο απατεώνας για να γίνει πειστικότερος απέστειλε και το προτιμολόγιο με τον Λαρισαίο, στις 2 Οκτωβρίου να καταθέτει 13.500 ευρώ, σε λογαριασμό γερμανικής τράπεζας που εδρεύει στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Για τις επόμενες 10 ημέρες και στις τηλεφωνικές οχλήσεις του Λαρισαίου, ο άγνωστος απατεώνας απαντούσε προφασιζόμενος ωστόσο διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην αποστολή της παραγγελίας. Μέχρι που ο απατεώνας έπαψε να απαντά στα τηλεφωνήματα όταν είχε ολοκληρωθεί η τραπεζική συναλλαγή. Η απάτη καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και πλέον θα αναζητηθεί η διαδρομή του χρήματος, μέσω των τραπεζών.
ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΓΙΑ ΚΕΡΙΑ
Η δεύτερη απάτη αφορά Λαρισαία επαγγελματία, η οποία αναζητούσε προσιτές τιμές για την προμήθεια παραφίνης, που αποτελεί πρώτη ύλη για κεριά.
Μέσω του διαδικτύου επίσης, η Λαρισαία βρήκε σουηδική εταιρεία που διέθετε ιστοσελίδα στην οποία περιλαμβανόταν και το τηλέφωνο επικοινωνίας, μέσω εφαρμογής. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο πλευρών εξελίσσονταν φυσιολογικά, με τη Λαρισαία να συμφωνεί στην παραγγελία 10 τόνων παραφίνης, αντί 7.400 δολαρίων ΗΠΑ.
Οι απατεώνες απέστειλαν επίσης προτιμολόγιο στη Λαρισαία, η οποία φαίνεται πως πείσθηκε και στις 30 Νοεμβρίου, καθ’ υπόδειξη του εκπροσώπου της σουηδικής εταιρείας κατέθεσε 3.160 ευρώ σε λογαριασμό γερμανικής τράπεζας που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.
Τις πρώτες ημέρες μετά την κατάθεση των χρημάτων ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας απαντούσε στα τηλεφωνήματα προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση της παραγγελίας, μέχρι προχθές που έπαψε να απαντά και στα τηλεφωνήματα της Λαρισαίας, η οποία κατέφυγε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας καταθέτοντας μήνυση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass