«Χωρίς συγγράμματα πάνε στην εξεταστική οι φοιτητές»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΙΤΣΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 16:25

Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, για τους φοιτητές του νομού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αναγκάζονται να συμμετέχουν στην

εξεταστική, χωρίς τα ακαδημαϊκά βιβλία, επισημαίνοντας τα εξής:
«Μεγαλώνει η αγωνία και πυκνώνουν οι φωνές των φοιτητών, που σε λίγες ημέρες υποχρεώνονται να συμμετέχουν στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, χωρίς να έχουν ακόμη διασφαλίσει, τα ακαδημαϊκά συγγράμματα.
Το θέμα αφορά άμεσα τους φοιτητές του νομού Λάρισας και τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Παρά το γεγονός ότι, η διαδικασία των αιτήσεων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διανομή κατ’ οίκον των συγγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ήδη από τις 22/11, αυτά δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκάζονται να προετοιμαστούν για την εξεταστική, χρησιμοποιώντας μόνο σημειώσεις από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, ενώ αρκετοί από αυτούς, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την εξεταστική.
Σημειωτέον ότι, οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση των φοιτητών, προκειμένου να αναπληρώσουν, ή να ενισχύσουν τη μελέτη τους, με πηγές ή άλλα εγχειρίδια.
Η Κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει το ζήτημα αυτό, εδώ και μήνες, δεν έχει προβεί σε σοβαρό σχεδιασμό για να το αντιμετωπίσει.
Αντίθετα, στο πρόβλημα αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας το ζήτημα που θέτουν «επί τάπητος» οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων, οι οποίοι επωμίστηκαν ένα τεράστιο κόστος (3 εκατ. ευρώ) στο πρώτο lockdown με τη δική τους κατ’ οίκον διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, χωρίς να καλυφθούν μέχρι τώρα οικονομικά από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αρνούνται να προβούν και πάλι στην ίδια διαδικασία, χωρίς οικονομική κάλυψη του κόστους. Και σωστά, καθώς ούτε ηθικό είναι, ούτε δίκαιο είναι, την υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, να καλύπτει ένας επαγγελματικός κλάδος.
Κατόπιν αυτών, ρωτάμε την κ. υπουργό Παιδείας, για ποιον λόγο, ενώ γνώριζε ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τη διανομή των συγγραμμάτων, δεν προχώρησε σε οποιονδήποτε σχεδιασμό και επιπλέον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποσταλούν επιτέλους τα απαραίτητα συγγράμματα στους φοιτητές της χώρας, του νομού μας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass