Τρακτέρ στις πλατείες βγάζουν οι Καρδιτσιώτες αγρότες

Από την Κυριακή για αποζημιώσεις από τον «Ιανό»

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2021 19:23

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας οι οποίοι λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», στην πλειονότητά τους, έχασαν τη φετινή σοδειά δεχόμενοι συντριπτικό πλήγμα στα εισοδήματά τους!


Κυρίαρχο αίτημά τους είναι η αποζημίωση στο 100% της πληγείσας φετινής παραγωγής και η ολική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος!
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από το προεδρείο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, καλούνται όλοι οι Καρδιτσιώτες αγρότες να συνταχθούν δυναμικά στη νέα κινητοποίηση βγάζοντας μεθαύριο Κυριακή 17/1/2021 τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.
Στη συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, ο γραμματέας κ. Γιάννης Τσιούτρας και τα μέλη του Δ.Σ. πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά κ. Αποστόλης Κωστόπουλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαγούλας κ. Απόστολος Παπαϊωάνου.
Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ.Τζέλλας, ο αγώνας είναι μονόδρομος δεδομένου ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες των πληγέντων παραγωγών της περιοχής.
«Εδώ και μέρες - επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Τζέλλας - εκατοντάδες κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Τριάδας του Δήμου Παλαμά έχουν παραταγμένα τα αγροτικά μηχανήματά τους στην κεντρική πλατεία του χωριού διαμαρτυρόμενοι έντονα για τη μη πληρωμή προκαταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται επειδή οι κατεστραμμένες καλλιέργειές τους ήταν εκτός του δορυφορικού συστήματος καταγραφής. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί ακόμη παραγωγοί σε διάφορες άλλες περιοχές του Νομού μας που αντιμετωπίζουν το ίδιο μεγάλο πρόβλημα και μέχρι στιγμής δεν πήραν καθόλου χρήματα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της αδικίας που έγινε είναι ότι από τους περίπου 340.000 πληγέντες αγρότες προκαταβολές αποζημιώσεων έλαβαν μόνο οι 140.000»!
Επίσης, ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι «έχει εκφραστεί πλήθος παραπόνων για τις εκτιμήσεις που έγιναν στα χωράφια από τον ΕΛΓΑ και οι οποίες κατά τους πληγέντες αγρότες δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν. Απαιτούμε λοιπόν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους Καρδιτσιώτες πλημμυροπαθείς παραγωγούς».

 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ υπογράμμισε τις παρακάτω βασικές διεκδικήσεις:
- Καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφή πάγιου κεφαλαίου και αγροτικών γαιών όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά σε όλους τους παραγωγούς διότι από αυτόν τον διαχωρισμό πλήττονται μόνο οι μικροκαλλιεργητές συνταξιούχοι η επαγγελματίες.
- Επίσπευση όλων των διαδικασιών για κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Καρδίτσας για να μην εμφανιστούν ξανά τα νέα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, επειδή δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα αναχώματαστους ποταμούς Καλέντζη και Ενιπέα στην τελευταία κακοκαιρία πλημμύρισαν περίπου 8000 στρέμματα στην περιοχή μεταξύ Μακρυχωρίου και Ψαθοχώρας, αλλά και στα Ορφανά.
- Άμεση έναρξη όλων των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων που καταστράφηκαν στο Νομό. «Φτάσαμε στον Γενάρη και ακόμη δεν έχουμε κάποια εξέλιξη στον τομέα αυτόν. Τι θα γίνει με τη νέα καλλιεργητική περίοδο δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε ο κ. Τζέλλας!
- Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο για επίλυση του τεράστιου προβλήματος του υδατικού ελλείμματος και κατασκευή των Φραγμάτων Μουζακίου, Συκιάς και Σκοπιάς στα Φάρσαλα.
- Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και «σπάσιμο» των καρτέλ δεδομένου ότι σε βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και λόγω πανδημίας και «Ιανού» ήταν εξευτελιστικές.
- Δραστική μείωση του σημερινού πολύ υψηλού κόστους της παραγωγής των τιμών μέσων και εφοδίων και θέσπιση μέτρων στήριξης των αγροτών όπως το αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και το μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2021 που ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, οπότε και του χρόνου οι δυσκολίες παραμένουν ίδιες.
- Άμεση διακοπή των αγροτοδικείων που συνεχίζονται. Όπως είπε ο κ. Τζέλλας, μέσα στο Γενάρη θα γίνουν δυο δικαστήρια, ενώ τον Μάρτιο θα εκδικαστεί υπόθεση στο Εφετείο Λάρισας όπου κατηγορούμενος είναι και ο εκλιπών γνωστός Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών που ζητούν άμεση λήψη μέτρων προστασίας (ολιγομελή τμήματα, νέες προσλήψεις κ.α) από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και των υγειονομικών που διεκδικούν άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, γιατρούς νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass