Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΟΧΙ» στην άλωση των Αγράφων

Η κοινωνία αντιτάσσεται ξεκάθαρα και μαζικά στις ανεμογεννήτριες, αναφέρει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών προστασίας του βουνού

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2021 12:00

Έληξε λίγες μέρες πριν η διαβούλευση επί των νέων περιβαλλοντικών Μελετών (ΜΠΕ) για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές «Μιχό- Βοϊδολίβαδο - Απελίνα» και «Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι» των Αγράφων, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, που εξέφρασαν τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα την αντίθεσή τους στα επιχειρούμενα σχέδια άλωσης των ιστορικών Αγράφων, να ξεπερνά κάθε προσδοκία.


Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων - αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του - ευχαριστεί για την τεράστια ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση, δεδομένο που, σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των τριών εμπλεκόμενων Δήμων, φανερώνει και την έντονη επιθυμία της κοινωνίας - όχι μόνο της τοπικής - να αντιταχθεί στα προαναφερόμενα σχέδια καταστροφής των Αγράφων και να μην αποτελέσει η ιστορική αυτή περιοχή θύμα των ορέξεων επίδοξων «επενδυτών», που μπροστά στο οικονομικό τους κέρδος δε διακατέχονται από ανάλογους ενδοιασμούς.
Η κατάθεση των προαναφερόμενων νέων περιβαλλοντικών Μελετών και η επ’ αυτών δημόσια διαβούλευση αποτελούσε μέχρι πρόσφατα πάγιο αίτημα του φορέα μας, έκδηλη δε ως εκ τούτου και η δικαίωσή του, όπως έκδηλη και η δικαίωση δεκάδων άλλων φορέων και απλών πολιτών ανά την Ελλάδα, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια αγωνιζόμαστε από κοινού, ενάντια στην επιχειρούμενη και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική, εξαιτίας των ανεμογεννητριών και συγκεκριμένων άλλων μορφών ΑΠΕ, καταστροφή, αλλά και τις όποιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της.
Σημαντική και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και η διαπίστωση ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί, όπως από την ανάγνωση των υποβληθεισών αντιρρήσεων ανακύπτει, πως η προστασία του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες (αλλά και τις άλλες μορφές ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα μικρά υδροηλεκτρικά, που στη χώρα μας προωθούνται) αποτελεί απλά ένα χωρίς ουσία και πρακτική σημασία αφήγημα. Ένα αφήγημα που προωθείται από συγκεκριμένους κύκλους με πρόσχημα την αποκαλούμενη «κλιματική αλλαγή» και χάριν των αδρών επιδοτήσεων ή και άλλων οικονομικών συμφερόντων, που το συνοδεύουν.
Ο κόσμος έχει αντιληφθεί πως οι αποκαλούμενες ΑΠΕ δεν μπορούν, παρά τις καλλιεργηθείσες προσδοκίες, αλλά και υποσχέσεις, να μας ηλεκτροδοτήσουν χωρίς υποστήριξη και από άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας - από τις οποίες, υποτίθεται, επιδιώκουμε να απαλλαγούμε (!!!). Ο κόσμος έχει αντιληφθεί πως το μόνο σίγουρο που καταφέρνουν οι ΑΠΕ είναι η τεράστια και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στις περιοχές, όπου εγκαθίστανται, αλλά και η δέσμευση του φυσικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας, με τις συνακόλουθες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Και όλα τούτα δεν μπορεί παρά να είναι ελπιδοφόρα, όχι μόνο για τη διάσωση των ιστορικών Αγράφων, αλλά και για τη δικαίωση και κάθε άλλου αντίστοιχου ανά την Ελλάδα αγώνα.
Ως Δίκτυο Αγράφων συνεχίζουμε, δικαιωμένοι και ενθαρρυμένοι όσο ποτέ μέχρι σήμερα και σε συνεργασία με φορείς και πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα, τον ανένδοτο αγώνα μας, με σκοπό τη διάσωση και προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής μας, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των ένδικων προσφυγών μας για την αποτροπή εγκατάστασης ενός ακόμα αιολικού πάρκου στην περιοχή μας και συγκεκριμένα αυτού στη θέση «Αέρας - Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας (γνωστού και ως Αιολικό Τυμπάνου). Παράλληλα, δηλώνουμε και έτοιμοι να παράσχουμε και τη δική μας συμβολή οπουδήποτε αυτό απαιτηθεί. Μέχρι τελικής και πλήρους δικαίωσης....., καταλήγει η ανακοίνωση του Δικτύου.