Στελέχωση του φαρμακείου χωρίς νοσηλευτές

Ζητά η Ενωση Νοσηλευτών για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο *Προσλήψεις ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2021 16:02

Απαράδεκτη και αντιδεοντολογική χαρακτηρίζει την πειθαρχική δίωξη νοσηλευτριών που «αρνήθηκαν να εκτελέσουν παρανόμως ανατιθέμενα αλλότρια καθήκοντα» το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Νοσηλευτών - Νοσηλευτριών Ελλάδας.


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το Φαρμακείο του ΠΓΝΛ και τις Κεντρικές Μονάδες Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων και αναφορικά με τη στελέχωση του φαρμακείου με νοσηλευτικό προσωπικό και την πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων που αρνήθηκαν να εκτελέσουν μη νοσηλευτικά καθήκοντα, η Ένωση - Νοσηλευτών Νοσηλευτριών με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η διάλυση και διάθεση κυτταροστατικών φαρμάκων ΔΕΝ αποτελεί καθήκον των Νοσηλευτών κατά το πδ 351/1989, το μόνο εν ισχύ καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών, ούτε των Βοηθών Νοσηλευτών κατά το πδ 200/2001» και καλεί τη διοίκηση να στελεχώσει το φαρμακείο χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Από εκτενές πλέγμα διατάξεων του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου, προκύπτει άμεσα, ότι η διαδικασία παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων, ως εργασία ενέχουσα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, οφείλει να διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό, διαθέτον τις απαιτούμενες προς αυτό γνώσεις και φέρον τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε χώρους ειδικώς και καταλλήλως διαμορφωμένους. Το αρμόδιο εν προκειμένω προσωπικό είναι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, κλάδος που δημιουργήθηκε διά του άρθρου 89 του Νόμου 2071/1992.
Η ανάθεση καθηκόντων άλλου κλάδου σε υπαλλήλους κατά το άρθρο 30 του Υπαλληλικού Κώδικα γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένους υπαλλήλους, με συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις, που δεν έχουν τηρηθεί και η τυχόν συμμόρφωση ορισμένων υπαλλήλων με μη σύννομες αποφάσεις ανάθεσης, δε θεμελιώνει αντίστοιχη υποχρέωση και των υπολοίπων, όπως ανέφερε ο κ. Διοικητής του Νοσοκομείου. Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι η ανάθεση της παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αποτελεί πρόδηλη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, ενώ εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία ασθενών και εργαζομένων, η δε πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων, που τίμησαν τον όρκο τους και αρνήθηκαν να λειτουργήσουν παρανόμως, είναι παράνομη, άδικη και εξαιρετικά άκαιρη σε μια περίοδο που το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει άνισο αγώνα κατά της παγκόσμιας πανδημίας, εξουθενωμένο και αριθμητικά αποδεκατισμένο.
Καλούμε επομένως τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να αναλάβει τις ευθύνες τις, καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, όπως προκύπτει από τα νομοθετικά κείμενα και όχι από εγκυκλίους, να στελεχώσει επαρκώς και νομίμως το Φαρμακείο χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό για το οποίο δεν υφίσταται πρόβλεψη στον Οργανισμό, και να μη διαιωνίζει παράνομες πρακτικές, τιμωρώντας επιλεκτικά μόνο τους Νοσηλευτές» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσηλευτών - Νοσηλευτριών.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Την ανάγκη προσλήψεων προσωπικού τονίζει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι:
«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αναστάτωσης στο χώρο του ΠΓΝΛ. Αφορμή δεν είναι άλλη από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων. Ακόμη όμως και αυτό το γεγονός έρχεται για άλλη μια φορά, να επιβεβαιώσει αυτό που σαν σωματείο εργαζομένων πάντα υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε με όλη μας την ψυχή.
Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά, ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων, όχι απλά άμεσα, αλλά «ΧΘΕΣ». Είμαστε αρωγοί όλων των συναδέλφων, υποστηρίζοντας πάντα τα διακριτά καθήκοντα και τη νομιμότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass