Αξιολογείται η ετοιμότητα στη δομή του Κουτσόχερου

Συμμετέχει στην άσκηση «Αγνοδίκη 2021» για τις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε.

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2021 17:25
Το κέντρο επιχειρήσεων στην έδρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Το κέντρο επιχειρήσεων στην έδρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Με στόχο τη διερεύνηση της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε μία ή πολλαπλές κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι 32 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, προγραμματίζεται το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας με

την κωδική ονομασία «Αγνοδίκη 2021».
Πρόκειται για την πρώτη άσκηση στην Ελλάδα με θέμα τη διαχείριση δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. και βασίζεται σε πολλαπλά σενάρια μαζικών ροών, φυσικών καταστροφών, έντονων καιρικών φαινομένων και πανδημίας.
Για τις ανάγκες της άσκησης θα στηθεί κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο του υπουργείου στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει τις δράσεις στις 32 δομές. Υπολογίζεται ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος συνολικά περίπου 450 άτομα σε 50 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν σενάρια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτων αναγκών, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν.
Για την ανάπτυξη των σεναρίων το Υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου για όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέσα από αυτή εντοπίστηκαν οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δομές με βάση την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, η δομή φιλοξενίας στην Ανδραβίδα έχει υψηλή πιθανότητα για σεισμό, δασική και αγροτολιβαδική πυρκαγιά, λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Αντίθετα, έχει χαμηλό κίνδυνο για πλημμύρα, κατολίσθηση ή για βιομηχανικό ατύχημα. Η δομή στη Μαλακάσα έχει χαμηλό κίνδυνο για σεισμό και πλημμύρα, ωστόσο έχει υψηλό κίνδυνο για αστική, δασική ή αγροτολιβαδική πυρκαγιά. Τέλος, η δομή στον Σκαραμαγκά έχει μεσαίο κίνδυνο για βιομηχανικά ατυχήματα και αστικές πυρκαγιές, ενώ αντίθετα έχει χαμηλό κίνδυνο για σεισμό, κατολίσθηση, πλημμύρα ή δασική πυρκαγιά.
Στην άσκηση θα συμμετέχει με ομάδα στελεχών και η δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο, που έχει χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας στον χάρτη εκτίμησης κινδύνου των δομών φιλοξενίας αλλά χαμηλής επικινδυνότητας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιμέρους κινδύνους μεταξύ των οποίων οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το σενάριο της άσκησης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί λόγο πριν την έναρξη της άσκησης προκαλώντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται άσκηση με τη συμμετοχή σε πραγματικό χρόνο της πολιτικής ηγεσίας ενός Υπουργείου και υψηλόβαθμους συμμετέχοντες από συναρμόδια Υπουργεία.
Σημειώνεται ότι η άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2021» θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα σύμφωνα με τη νέα δομή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, ο Θάλαμος Ελέγχου και Διοίκησης της άσκησης θα είναι στην έδρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ οι συμμετέχοντες παίκτες και ειδικότερα: οι 32 δομές της ΥΠΥΤ, οι νέες Επιχειρησιακές Διευθύνσεις της ΥΠΥΤ (Διεύθυνση Βορείου Ελλάδας και Διεύθυνση Νοτίου Ελλάδας), η νέα Διεύθυνση της ΥΠΥΤ Διοικητικής Υποστήριξης, τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΓΓΠΠ, οι Συντονιστικές Μονάδες των Διεθνών Οργανισμών EASO, UNHCR, IOM, DRC, ASB, θα συμμετέχουν από την έδρα τους.
«Αυτή η άσκηση αποτελεί μια ευκαιρία για να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις και οι αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο πόρων, σχεδιασμού και διαδικασιών, καθώς και για να διασαφηνιστούν οι συγκεκριμένοι ρόλοι και αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσω της πρακτικής εφαρμογής και της απόκτησης άμεσης εμπειρίας» τονίζει σε μήνυμά του ο Jason Hepps, αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και προσθέτει: «Η Ύπατη Αρμοστεία είναι πεπεισμένη ότι η άσκηση αυτή θα συμβάλει τελικά στην ενδυνάμωση της ετοιμότητας της Ελλάδας απέναντι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υποδοχής της χώρας, του οποίου η επιχειρησιακή ικανότητα και οι συντονιστικοί μηχανισμοί έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass