Υπέρ της αξιολόγησης Εκπαιδευτικών οι ΑΔΗΚ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2021 16:29

Οι Α.ΔΗ.Κ. (Ακηδεμόνευτοι Δημοκράτες Καθηγητές Λάρισας) τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στόχευση όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται για το ζήτημα πως:

«Ως παράταξη είμαστε υπέρ της αξιολόγησης, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης, από την εκπαιδευτική νομοθεσία, τα προγράμματα σπουδών, τα σχολικά εγχειρίδια και τους θεσμούς της εκπαίδευσης έως τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Σκοπός της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι η ανατροφοδότηση, η παροχή κινήτρων, θα πρέπει να αποβλέπει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του Δημόσιου σχολείου, θα πρέπει να φροντίζει για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, να μην οδηγεί κατηγοριοποίηση σχολείων ή σε απολύσεις και να διασφαλίζει τη δίκαιη αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή για την αξιολόγηση. Η αίσθηση που δημιουργεί η Υπουργική Απόφαση για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση είναι ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια να εξαλειφθούν όλες εκείνες οι αφορμές που οδηγούσαν τους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν σε κάθε μορφή αξιολόγησης.
Η εφαρμογή της εσωτερικής αξιολόγησης για τη φετινή σχολική χρονιά είναι μια διαδικασία αποτύπωσης της εικόνας κάθε σχολικής μονάδας με βάση τα δεδομένα και τις αντιξοότητες που υπάρχουν.
Είναι το πρώτο βήμα για την καθιέρωση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, μία αξιολόγηση που την επιθυμεί η κοινωνία, αλλά και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να φροντίσει να πείσει για τις προθέσεις της, δηλαδή ότι η αξιολόγηση έχει διαπιστωτικό - ανατροφοδοτικό χαρακτήρα και γίνεται αντικειμενικά με στόχο τη βελτίωση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται από αυτήν.
Ευελπιστούμε ότι με τις υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, με την υλοποίηση διαδικασιών αξιολόγησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και των παραμέτρων που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι δεδομένο ότι η επιτυχής εφαρμογή της αξιολόγησης θα ήταν πιο εύκολη, αν κατόρθωνε η πολιτική ηγεσία να πετύχει μέσα από έναν διάλογο ουσίας με τους εκπαιδευτικούς την καθιέρωση του πλαισίου μέσα από το οποίο θα γίνεται».
Η παράταξη των Α.ΔΗ.Κ. τονίζουν ότι δεν αρκεί η εφαρμογή της αξιολόγησης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά απαιτούνται:
-Γενναίες αποφάσεις για σημαντική αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
-Θέσπιση διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, όπως και οικονομική τους αναβάθμιση για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχολούνται με το εξαιρετικά δύσκολο εκπαιδευτικό έργο.
-Αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών βιβλίων.
-Αξιοκρατική επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
«Η Ο.Λ.Μ.Ε. με απόφασή της κήρυξε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από τις διαδικασίες. Άλλη μία άρνηση. Άλλο ένα όχι σε διαδικασίες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Άλλο ένα όχι με αφορισμούς κατά της αξιολόγησης και χωρίς να κατατεθούν προτάσεις του κλάδου για αυτήν. Εμείς ως Α.ΔΗ.Κ. σεβόμενοι τους συναδέλφους, που έχουν και γνώση και κρίση, τους καλούμε να μελετήσουν τα δεδομένα της αξιολόγησης και να αποφασίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης αυτό που ίδιοι πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο γι’ αυτούς, για τους μαθητές, αλλά και για τη Δημόσια εκπαίδευση που υπηρετούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass