Δεν εντάσσονται οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΚΟΡΟΝΟ-ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2021 15:40

Του Γιώργου ΡούσταΤους λόγους για τους οποίους πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση (κορονοεπίδομα) στους βαμβακοπαραγωγούς, να υπάρξει ενιαία διαχείριση του νερού, όπως και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεδριάσουν -λόγω περιορισμών της πανδημίας- για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, ανέλυσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος.
Ακόμη, ο κ. Λαδόπουλος επανέλαβε το αίτημα της Περιφέρειας για ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, με τον υφυπουργό να απαντά αρνητικά και να παραπέμπει στην έκδοση των νέων προγραμμάτων την ικανοποίηση των αιτούντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο. κ. Λαδόπουλος, εκπροσωπώντας όλους τους Αντιπεριφερειάρχες που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό, ανέδειξε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών, το εισόδημα των οποίων έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά, αλλά πολύ μικρή ζήτηση στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Ακολούθως, ο κ. Λαδόπουλος ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της χώρας, οι οποίοι λόγω περιορισμού της πανδημίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, ώστε να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί.
«Χωρίς προϋπολογισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν πληρωμές. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει η αρδευτική περίοδος, πρέπει να συντηρηθούν φράγματα, εξοπλισμοί. Με τι χρήματα θα γίνουν αυτά;» αναρωτήθηκε ο Λαρισαίος αυτοδιοικητικός και πρότεινε «να υπάρξει επιτόπια ενημέρωση των αντιπροσώπων για τα οικονομικά στοιχεία του 2020 από τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ και να ακολουθήσει η έγκρισή τους μέσω εκλογών, που θα γίνουν με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων». Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι ΤΟΕΒ λειτουργούν με ….βασιλικό διάταγμα του 1957!
Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι το ΥΠΑΑΤ προωθεί νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων, στο οποίο θα λυθούν και τέτοια προβλήματα. Με την ευκαιρία ο κ. Λαδόπουλος επανέλαβε την πάγια πρότασή του (έχει κατατεθεί και στον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη) για την ενιαία διαχείριση των νερών, από έναν τριτοβάθμιο φορέα, ο οποίος θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με το δευτεροβάθμιο όργανο, που θα αντιπροσωπεύει τις υδρογεωλογικές λεκάνες της χώρας, ενώ τα πρωτοβάθμια όργανα θα συγκροτούν οι χρήστες του νερού, δηλαδή οι αγρότες. «Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε προετοιμασμένοι και για την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που προβλέπει η νέα ΚΑΠ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Οικονόμου κάλεσε τον κ. Λαδόπουλο στην Αθήνα για να συζητήσουν διεξοδικά την παραπάνω πρόταση.
Δυστυχώς ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε αρνητικός στο αίτημα του Θεσσαλού αντιπεριφερειάρχη για ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης.


Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Λαδόπουλος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στη σημαντική έλλειψη προσωπικού, που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες. «Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, όπως είναι η πληρωμή της β’ δόσης των Νέων Αγροτών, η ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών (β’ δόση, το λεγόμενο 14χίλιαρο, κ.λπ.)» δήλωσε και υπενθύμισε το λάθος που έγινε σχετικά με την κατάργηση των Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων, «καθώς έχουμε επιβαρυνθεί και με τη σύνταξη μελετών».
Ακόμη, εξέφρασε τη διαμαρτυρία των Θεσσαλών για τη διανομή του Εθνικού Αποθέματος, από το οποίο η Θεσσαλία αλλά και η Μακεδονία λαμβάνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, σε αντίθεση με την Κρήτη! «Αυτό είναι παράδοξο και πρέπει να σταματήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαδόπουλος.
Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους, προτείνοντας να επιδοτηθεί η χρήση ΑΠΕ. «Για παράδειγμα, στα αντλιοστάσια να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα, για να μηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος. Ας αξιοποιήσουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία» υποστήριξε ο κ. Λαδόπουλος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Γ. Οικονόμου αναφέρονται τα εξής: Προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με του αρμόδιους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες πραγματοποίησε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου. Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κώστας Μπαγινέτας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Η εποικοδομητική συζήτηση -διάρκειας 2 και πλέον ωρών- πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και εστίασε κατά κύριο λόγο στην πορεία υλοποίησης εκχωρήσεων των μέτρων προς τις Περιφέρειες, στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και στη στοχοθεσία για το 2021, την πρόθεση, όπως εκφράστηκε αρχικά από τον κ. Οικονόμου, για πρόβλεψη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της δομής των διαχειριστικών υπηρεσιών, στις επικείμενες δράσεις και πολιτικές και φυσικά στην αξιολόγηση και επιρροή των τρεχόντων και επικείμενων προγραμμάτων, προκειμένου να γίνει σαφής η επιρροή τους αλλά και οι αδυναμίες στην εφαρμογή τους.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, κατά την αρχική του τοποθέτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενόψει της μεταβατικής περιόδου, αλλά και της νέας ΚΑΠ χρειάζεται να επενδύσουμε συλλογικά σε μία ουσιαστική συνεργασία. Χρειάζεται από κοινού να αξιολογούμε τις κινήσεις μας, να θέτουμε προτεραιότητες και να βάζουμε στο τραπέζι και τις αδυναμίες. Μόνο μέσω της ουσιαστικής συζήτησης θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί». Ακολούθησαν τοποθετήσεις, προβληματισμοί και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους και των 13 Περιφερειών της χώρας. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, εμφανώς ευχαριστημένος από το κλίμα συνεργασίας που επικρατεί επισήμανε, πως πρόκειται για μια ιδιαιτέρως χρήσιμη συζήτηση με ανθρώπους που γνωρίζουν εις βάθος τον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα, τόνισε ότι πολιτική βούληση συνολικά της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η συνέχεια και η συνάφεια μεταξύ των ενεργειών και η απομάκρυνση από τη νοοτροπία της αποσπασματικότητας με σκοπό να επιτευχθεί μία γραμμική πορεία εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του αγροτικού μοντέλου της χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass