Προειδοποίηση Χαρδαλιά σε Λάρισα και Βόλο

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ *ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΑΓΟΡΑΣΤΟ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ * 56 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 89 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ *6 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ *ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ, ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2021 17:45

Μπορεί η Λάρισα να απέφυγε χθες την ένταξή της στην «κόκκινη ζώνη» ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, «χτύπησε καμπανάκι» στους κατοίκους τόσο της Λάρισας όσο και του γειτονικού Βόλου, τους

οποίους προειδοποίησε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν συνεχίσει να αυξάνεται το ιικό φορτίο στις περιοχές τους.

Στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παραμονή του Δήμου Αγιάς στην «κόκκινη ζώνη» παρά τη μείωση των κρουσμάτων, αλλά και τη μετάβαση του «Δήμου Τεμπών» από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» στο επίπεδο επιτήρησης, καθώς τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν από 40 στις 5 Φεβρουαρίου σε 8.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, αλλά και για τις εξάρσεις σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Μεταξύ των ενοτήτων αυτών συμπεριλαμβάνονται και αυτές της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με τους λοιμωξιολόγους να καταλήγουν σε συστάσεις αντί ένταξης «στο κόκκινο» επιβεβαιώνοντας χθεσινό δημοσίευμα της «Ε».
Σημειώνεται ότι για τη Λάρισα επισημάνθηκε ιδιαίτερα η αύξηση των νέων κρουσμάτων και οι συρροές σε ιδιωτικές δομές υγείας, αλλά και στη δομή των προσφύγων στο Κουτσόχερο, ενώ έντονη υπήρξε και η ανησυχία για διασπορά των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της βρετανικής. Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση το ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 487 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 5 Ιανουαρίου 2021 έως και 18 Φεβρουαρίου 2021, από τα οποία προέκυψαν 242 νέα κρούσματα μετάλλαξης. Από τα 242 νέα κρούσματα μεταλλάξεων, τα 226 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, ενώ 12 μολύνσεις ανήκουν στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ενα κρούσμα μετάλλαξης του κορονοϊού αφορά άλλη μετάλλαξη, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στην Ουγκάντα. Από τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων βρετανικής μετάλλαξης, όπως έχουν ταυτοποιηθεί έως σήμερα, προκύπτει ότι στη Λάρισα καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 6.
«Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στους δύο θεσσαλικούς Δήμους.
ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
Οι συστάσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μία ώρα αργότερα σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασ. Πινακάς, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Απόστολος Κομνός και η υπεύθυνη των ΚΟΜΥ στη Θεσσαλία Ράνια Πινακά.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις προειδοποιήσεις του κ. Χαρδαλιά, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στην εφαρμογή μιας σειράς προληπτικών μέτρων για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη της περιοχής στην «κόκκινη ζώνη» την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ των μέτρων είναι η επαναφορά των ιχνηλατήσεων στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τη δημοτική Αστυνομία, αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις δομές υγείας όπου καταγράφονται συρροές κρουσμάτων, επιτάχυνση των εμβολιασμών στις κλειστές δομές και ιδιαίτερα στις ψυχιατρικές κλινικές και ο καθημερινός έλεγχος με rapid test στην Κεντρική πλατεία Λάρισας αλλά και σε συνοικίες της πόλης.
Υπό εξέταση τελούν και οι προτάσεις προς τον ΕΟΔΥ για ελέγχους στις σχολικές μονάδες, καθώς και για εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, αφού φαίνεται ότι ο ιός χτυπά πλέον τις παραγωγικές ηλικίες από 20 μέχρι 49 ετών.
ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Αυξήθηκε εκ νέου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.790 κρουσμάτων, στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 89 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 56 στη Λάρισα, 16 στην Καρδίτσα, 10 στα Τρίκαλα και 7 στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
ΕΝΝΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ
Σε συνολικό αριθμό 328 δειγμάτων που ελήφθησαν χθες στη Λάρισα (πλ. Τούμπας), μέσω της δράσης «Drive Through» καταγράφηκαν 9 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν 3 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.
Επίσης στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών έγιναν 36 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Του Δημ. Κατσανάκη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass