Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΜΒΑΚΟΣ:

Εκπαίδευση αγροτών με κονδύλια από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2021 18:17

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Μια ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμισης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του προς τους αγρότες.


Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε o προϊστάμενος κ. Μ. Νταράουσε εκτός της Σχολής Κατάρτισης Στελεχών Εκκοκκιστικών Μονάδων που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσει να λειτουργεί το ερχόμενο φθινόπωρο (Βλ. ρεπορτάζ 2/9/2020), στο Κέντρο θα πραγματοποιείται πλέον και εκπαίδευση βαμβακοπαραγωγών για τη λειτουργία της αγοράς του κλάδου.
Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα του οποίου η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης σχετικών προτάσεων του γνωστού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Όπως επισήμανε ο γνωστός ερευνητής, είναι πολύ σημαντικό ότι το εν λόγω πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας προκρίθηκε από την Επιτροπή του Ιδρύματος (απαρτίζεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους), έναντι πολλών άλλων ανταγωνιστών του και καταδεικνύει τόσο τον καινοτόμο χαρακτήρα της πρότασης, όσο και την αποτελεσματική δουλειά που γίνεται από τα λιγοστά επιστημονικά στελέχη και τους εργαζόμενους στο Κέντρο.
Ο στόχος αυτής της διαφορετικής εκπαίδευσης, είναι να φτιαχτεί αρχικά ένας ισχυρός πυρήνας εκπαιδευμένων βαμβακοκαλλιεργητών σε ζητήματα που αφορούν την εγχώρια και διεθνή αγορά του προϊόντος (προπώληση, ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμπορική δράση κ.α.), οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτούν σε άλλους συναδέλφους τους στη χώρα.
Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο εκπαιδευμένων αγροτών σε θέματα καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και λειτουργίας της αγοράς, το οποίο μπορεί να κάμψει τις αντιρρήσεις της πλειονότητας των Ελλήνων καλλιεργητών για συμμετοχή τους σε συνεργατικά σχήματα που θα συμβάλλουν στην κατακόρυφη αύξηση της ανταγωνιστικότητας δυναμικών αγροτικών προϊόντων του τόπου όπως είναι το βαμβάκι.
Εκπαιδευτές θα είναι επιτυχημένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, της κλωστοϋφαντουργίας, της αγοράς βάμβακος, αλλά και αγρότες με πλούσια δράση στην προώθηση του προϊόντος.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 50.000 ευρώ και σχεδιάζονταν η εφαρμογή του μέσα στο τρέχον έτος. Όμως, ο σχεδιασμός άλλαξε λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του νέου κορονοϊού και των lockdown που επιβάλλονται στη χώρα ενάντια στην εξάπλωσή του.
Έτσι, η έναρξη μετατέθηκε για το 2022, ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή κατά 50% περίπου της χρηματοδότησης.
Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Νταράουσε, το επόμενο διάστημα θα γίνει επαφή εκπροσώπων του Ιδρύματος και του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους φορείς για να συμβάλλουν οικονομικά στην εφαρμογή του προγράμματος, ένα ζήτημα που θεωρείται ότι θα ξεπεραστεί σχετικά εύκολα.

Σχετικά Άρθρα