«Το ρήγμα ηρεμεί... Ακολουθούν μόνο ασθενείς μετασεισμοί μεγέθους από 2 μέχρι και 4 Ρίχτερ»

*Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΝΑΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2021 20:20
Ο γεωλόγος-σεισμολόγος  κ. Αθαν. Γκανάς Ο γεωλόγος-σεισμολόγος κ. Αθαν. Γκανάς

«Στην ενεργοποίηση του γνωστού γεωλογικού ρήγματος του Τυρνάβου, που διασχίζει κάθετα την επαρχιακή οδό Τυρνάβου-Δαμασίου, οφείλεται ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε χθες», δήλωσε στην «Ε» ο γεωλόγος-σεισμολόγος, διευθυντής

Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς.

Υποστήριξε ότι «πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό τέτοιου μεγέθους, που παρατηρείται στη Θεσσαλία, με τον πρώτο να καταγράφεται στις 8 Ιουλίου του 1980, στη Νέα Αγχίαλο, μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ».
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο κ. Γκανάς, όσον αφορά το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας πως «ο χθεσινός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και δεν περιμένουμε άλλη τέτοιου μεγέθους σεισμική δόνηση, παρά μόνο ασθενείς μετασεισμούς της κλίμακας των 2 έως και 4 Ρίχτερ, οι οποίοι είναι πιθανόν να διαρκέσουν και πάνω από έναν μήνα.
Μετά την εκτόνωση του ρήγματος, που έγινε χθες, αναμένεται να ηρεμήσει... και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού».
Σε ερώτησή μας, αν υπάρχει πιθανότητα η ενεργοποίηση του ρήγματος του Τυρνάβου να προκαλέσει την ενεργοποίηση του γνωστού ρήγματος που διαπερνά τη Λάρισα, ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι: «Συνήθως υπάρχει μεταφορά τάσεων σε γειτονικά ρήγματα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμία ένδειξη ενεργοποίησης του ρήγματος της Λάρισας».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρά το μεγάλο μέγεθός του, ο χθεσινός σεισμός δεν προκάλεσε αντίστοιχα μεγάλες ζημιές -εκτός της περιοχής του Δαμασίου- και σύμφωνα με τον κ. Γκανά «αυτό οφείλεται στην ανθεκτικότητα των κτιρίων. Για παράδειγμα ισχυρός σεισμός αντίστοιχα 6,4 Ρίχτερ, εκδηλώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, στην Κροατία, 40 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ, όπου οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές... Επτά νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές...».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass