ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤA ΡΙΧΤΕΡ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2021 16:50

«Καθίζηση 40 εκ. στο έδαφος»

Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο σεισμός σε τμήμα της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ. χλμ., ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμη και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες αξιοποιώντας τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1 κατά την τροχιά του γύρω από τη γη. «Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του, Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.
«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα» προσθέτει. «Η μέγιστη τιμή καθίζησης που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται και στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο.
Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 Ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμη και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρ. Γκανά, «η μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χλμ. από το επίκεντρο».
Μιλώντας στο «protothema.gr» ο κ. Γκανάς τόνισε ότι ο σεισμός της Τετάρτης με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο δυτικά από το Δαμάσι.
«Όσον αφορά τα 5,9 Ρίχτερ που είχαμε χθες το βράδυ ήταν ένας νέος σεισμός που εκδηλώθηκε βορειότερα από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τετάρτης.
Αυτό που διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που πήραμε από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων είναι ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως αρχικά έδειχναν τα πρώτα στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα που είναι πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο του Δαμασίου.
Και αυτό το ρήγμα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα με κλίση προς βορρά. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο προέκυψε από ανάλυση δεδομένων GPS είναι ότι ο γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων, στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού «Θεσσαλία», μετακινήθηκε 4 εκατοστά νοτιοδυτικά. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης».

«Μετατίθεται βορειοδυτικά η δραστηριότητα»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας και τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μετασεισμό», και εξήγησε πως είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.
Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.
«Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», είπε ο κ. Λέκκας.
Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Ερχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» προειδοποίησε για μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας.
«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτια να είναι κατάλληλα. Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.
Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, π.χ. ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε πρόβλημα, δεν έχει κανέναν λόγο να μείνει εκτός σπιτιού του».
Σε ό,τι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξης του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα, αλλά μέσα στον χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».
Πρόσθεσε δε ότι όταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατον».

«Δίδυμος σεισμός στο ίδιο ρήγμα»

Μικρή είναι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με τον προχθεσινό κι εκείνον της Τετάρτης δήλωσε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τόνισε ωστόσο ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς «δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass