Ημέρα ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα

ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2021 17:40

Η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ.), λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.) και είναι το μοναδικό οργανωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης λεμφοιδήματος στον Δημόσιο Τομέα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, το Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας και το Πανεπιστημιακό Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων.
Η 6η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Πλαίσιο Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Framework) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (Lymphoedema Support Networks) ως Ημέρα Επίγνωσης του Λεμφοιδήματος (Lymphedema Awareness Day) σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
Το λεμφοίδημα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που παρουσιάζεται με αύξηση του όγκου των άνω ή κάτω άκρων ή του κορμού λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες - λεμφαγγεία) και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές δε διαγιγνώσκεται και αν διαγνωστεί δε δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις στους ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωσή του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Το λεμφοίδημα δε θεραπεύεται, αλλά εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλές μεθόδους και προλαμβάνονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις του. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας λεμφοιδήματος.
Στο πλαίσιο λειτουργίας της Π.Ο.Α.Λ. και με αφορμή την Ημέρα Ενημέρωσης καλούνται όσοι πολίτες έχουν πρησμένα άνω ή κάτω άκρα να καλέσουν στο 2413-502.160 καθημερινές πρωινές ώρες (κα Παπαδοπούλου Μ.-Χ., φυσικοθεραπεύτρια), προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για αξιολόγηση και συνεπώς έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Στο ίδιο νούμερο μπορούν να καλούν και όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης λεμφοιδήματος μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.
Πληροφορίες για το λεμφοίδημα και την Π.Ο.Α.Λ. και στο www.uhl.gr/poal. Φορείς μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Νάκο Χρήστο, κοινωνικό λειτουργό του Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων στο τηλέφωνο: 2413-501.069 και στο email: lemfoidimapgnl@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass