«Αιτία πολέμου» για τα Φάρσαλα το Κέντρο Υγείας

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ *ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ *ΣΕΡΕΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΕΓΚΡΙΝΑΜΕ ΗΔΗ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2021 19:10

Την κάθετη αντίθεσή του εξέφρασε το Δ.Σ. Φαρσάλων στην έκτακτη συνεδρίαση χθες το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πρόσφατη απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς κ. Φώτη Σερέτη να προτείνει τη μεταφορά έξι οργανικών θέσεων

από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων στο Ιατρείο της Νίκαιας.
Στη συνεδρίαση στην οποία παρέστη και τοποθετήθηκε ο κ. Σερέτης, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα του Δ.Σ., υπήρξε ομόθυμη καταδίκη αυτής της απόφασης από το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ επέμεινε στο ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι δεσμευτική ως προς την υλοποίησή της από το Υπουργείο Υγείας, κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι «επιχειρείται υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων» και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί εκ των προτέρων η τοπική κοινωνία και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που την εκπροσωπούν.
Έτσι, αποφασίστηκε ομόφωνα να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου προκειμένου να πραγματοποιήσει άμεσα επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αίτημα την άμεση απόσυρση αυτής της απόφασης, αλλά και ενέργειες για την ενδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.
Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει το αγωνιστικό πλαίσιο. Στις προτάσεις που ήδη τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση, είναι η τριήμερη αναστολή των υπηρεσιών του Δήμου (πλην των ανταποδοτικών), ο αποκλεισμός δρόμων και η διαμαρτυρία μαζί με φορείς της περιοχής.
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, έχοντας δίπλα του τον υποδιοικητή κ. Ηλία Τσιαούση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επί 25 χρόνια υπηρέτησε τον Δήμο Λαμιέων και γνωρίζει από την αυτοδιοίκηση. Σημείωσε, ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα υλοποιηθεί αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Aν κάνουμε κάτι και δεν τύχει της αποδοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».
Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η ανάρτηση στη «Διαύγεια» δεν συνιστά απόφαση για ίδρυση Νέου Πολυδύναμου, αλλά είναι μια τεχνοκρατική απόφαση που απευθύνεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Υπουργείου Υγείας για να αξιολογηθεί και μετέπειτα να υπάρξει οριστική απόφαση.
Ακόμα ενημέρωσε το Σώμα ότι μετά από πρόταση του δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλου πριν από ένα χρόνο προβήκαμε σε αυτή την πρόταση για αξιολόγηση.
Ακόμα ανέφερε ότι «σήμερα εγκρίθηκαν 7 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και συγκεκριμένα 3 επισκεπτριών Υγείας, 2 γενικών καθηκόντων και 2 καθαριστριών».
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός ανέφερε τα όσα ήταν μέχρι στιγμής γνωστά. Ακολούθησε τόσο διάλογος με τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, όσο και από τους επικεφαλής των παρατάξεων με τον κ. Σερέτη.
Ο κ. Εσκίογλου επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν έχει καμία αντιπαράθεση με τον όμορο Δήμο Κιλελέρ, για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Νίκαιας, αλλά με την προκήρυξη νέων θέσεων και όχι με μεταφορά κενών οργανικών θέσεων που θα αποδυναμώσουν το Κ.Υ. Φαρσάλων.
Ο πρ. δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι τη δυσαρέσκεια η παράταξή του, θα την κάνει καταγγελτικό λόγο, γιατί τα όσα διατύπωσε ο κ. Σερέτης ήταν επιχειρήματα υπέρ του Δήμου Κιλελέρ. «Η άποψη των δημοτικών συμβούλων θα είναι ενιαία και καταγγελτική για αυτή την πρότασή σας για το Κ.Υ.Φ. που λειτουργεί από το 1988» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Για εμάς όλους είναι πρόταση αποδυνάμωσης, καθώς μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης, αλλά και με τη συνέχεια αυτής της σύγχρονης πανδημίας που επιφέρει επίσης οικονομικές αδυναμίες στον πληθυσμό, εμείς προσδοκούμε σαν παράταξη να λειτουργήσει πλήρως στο Κ.Υ.Φ., το οδοντιατρείο, το μικροβιολογικό, το ακτινολογικό, που δεν λειτουργεί επί σειρά ετών και να ζητάμε αντί αυτού να καλυφθούν οι κενές θέσεις».
Η πρ. δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου ανέφερε ότι είναι ευχάριστο ότι δεν πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση από πλευράς 5ης ΥΠΕ, σχολίασε ό,τι ορθώς έπραξε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλος για ότι διεκδίκησε για τον τόπο του, όμως δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των Φαρσάλων. Η κ. Ίφου απευθύνθηκε προς τον κ. Σερέτη ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε, ούτε την απόσταση (από τη Λάρισα) αλλά ούτε και τον πληθυσμό που εξυπηρετεί, ενώ σημείωσε ότι ήδη με αυτές τις θέσεις που υπάρχουν σήμερα υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας. Πρότεινε επίσης να συσταθεί μια επιτροπή που θα τρέξει το θέμα που θα διεκδικήσει τα κεκτημένα.
Ο κ. Κων/νος Τύμπας πρότεινε από την πλευρά του, ως μέσο διαμαρτυρίας και αντίδρασης από πλευράς Δήμου Φαρσάλων, την αναστολή όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων (πλην των ανταποδοτικών) για 3 ημέρες.
Από την πλευρά του ο κ. Ευαγγ. Δημητρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση μιλάμε για αποδυνάμωση του Κ.Υ. Φαρσάλων, ασχέτως αν αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονταν έως σήμερα. Ο κ. Δημητρακόπουλος παρέπεμψε στο παράδειγμα του πρ. Δήμου Πολυδάμαντα που δημιούργησε Πολυδύναμο Ιατρείο στην έδρα του Δήμου στη Βαμβακού πριν κάποια χρόνια, προκηρύσσοντας νέες θέσεις και όχι μεταφέροντας θέσεις από κάπου αλλού.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων Απ. Αναγνώστου έθεσε το ερώτημα στον κ. Σερέτη γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν καλυφθεί με προσωπικό οι κενές θέσεις στο Κ.Υ. Φαρσάλων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Μπαμπανίκας ζήτησε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη να αποσύρει την πρότασή του, καθώς αυτός είναι τοποθετημένος από το Υπουργείο Υγείας, σε αυτή τη θέση και ουσιαστικά είναι καθ’ ύλην αρμόδιος. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκέβρος ζήτησε να μην μεταφερθούν οι κενές οργανικές θέσεις του Κ.Υ.Φ. αλλά να δημιουργηθούν νέες θέσεις για το Πολυδύναμο Ιατρείο Νίκαιας καθώς δεν υπάρχει επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε αντιπαράθεση με τον διοικητή και ο δημοτικός σύμβουλος -προς απόδειξη των λεγομένων του-, ζήτησε να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας την απόσυρση της πρότασής του. Η κ. Ιουλία Αγγελακοπούλου ζήτησε να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις σε ακτινολογικό και μικροβιολογικό στα Φάρσαλα. Η κ. Παναγιωτοπούλου έθεσε στο τραπέζι και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη δομή εκτός των κατοίκων επισκέπτονται και περί τους 1.000 Ρομά και ότι θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν. Η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή είπε ότι «κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», σχολιάζοντας ότι δεν γίνεται να ενισχύουμε με μία θέση το Κ.Υ. Φαρσάλων και την ίδια στιγμή να φεύγουν 6 θέσεις. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν επίσης και οι αντιδήμαρχοι Δ. Γούσιας και Στ. Κουκουλιός διατυπώνοντας, ο μεν ότι μπαίνει ταφόπλακα και ο άλλος ότι ενισχύεται μια νέα δομή στην αυλή του Πανεπιστημιακού εις βάρος των Φαρσάλων. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων κ. Γ. Νεχωρίτης.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Εσκίογλου αναφέρει τα εξής:
«Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων για την απόφαση της 5ης ΥΠΕ να μεταφέρει οργανικές θέσεις από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων στο Ιατρείο της Νίκαιας, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε ο διοικητής κ. Φώτης Σερέτης να τη δικαιολογήσει, βρήκε απέναντί του σύσσωμους τους εκλεγμένους συναδέλφους.
Είμαστε μαζί με όλες τις τοπικές κοινωνίες, αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Είμαστε όμως απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ήδη γεμάτου προβλήματα Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.
Όποιος επιθυμεί να λάβει ειλικρινά υπόψη τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών δεν υπογράφει αποφάσεις, τις αναρτά στη «Διαύγεια» και μετά έρχεται δήθεν να ακούσει τους πολίτες.
Εξουσιοδοτήθηκα ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσω σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να ζητήσω την άμεση απόσυρση αυτής της απόφασης, αλλά και τη δρομολόγηση άλλων αποφάσεων για την ενδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων σε όλους τους τομείς.
Διαφορετικά, όπως έγινε ξεκάθαρο απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων θα απαντήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις».
Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
Η βουλευτής της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, επικοινώνησα προσωπικά τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη όσο και με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη και έλαβα την ενημέρωση ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας δομής που θα αναβαθμίσει τις ιατρικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους του Δήμου Κιλελέρ, χωρίς όμως να έχει επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων. Με διαβεβαίωσαν επίσης ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας προκειμένου αυτό να λειτουργήσει όταν συσταθεί.
Βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αποδυνάμωσης του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων. Σήμερα μάλιστα εγκρίθηκαν 7 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και συγκεκριμένα 3 επισκεπτών υγείας, 2 γενικών καθηκόντων και 2 καθαριστριών».
Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Σκληρή επίθεση κατά του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτη Σερέτη, εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης
*Με αφορμή την παρουσία του στελέχους του Υπουργείου Υγείας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, ο βουλευτής Βασ. Κόκκαλης με δήλωσή του προαναγγέλλει παρέμβαση στον υπ. Υγείας καθώς «η προκλητική εμφάνιση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Φώτη Σερέτη δείχνει τη φεουδαρχική αντίληψη με την οποία αντιλαμβάνεται τη διαχείριση της εξουσίας που του δόθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια.
Άμεσα θα προχωρήσω σε νέα αναφορά στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ζητώντας του να ακυρώσει την απόφαση της 5ης ΥΠΕ και να μεριμνήσει για την προκήρυξη νέων οργανικών θέσεων για τη στελέχωση του Ιατρείου της Νίκαιας.
Είναι ανεπίτρεπτο η αυταρχική συμπεριφορά ενός διορισμένου εκπροσώπου της πολιτείας να δημιουργεί τόσα προβλήματα, ακόμη και κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ δύο όμορων περιοχών. Ο κ. Κικίλιας είναι υπόλογος για τη συμπεριφορά του κ. Σερέτη και οφείλει να τον ανακαλέσει στην τάξη», αναφέρει ο βουλευτής.
Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Άννα Βαγενά σε δήλωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση αντί όντως να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως όλο προσπαθεί να πείσει ότι κάνει, στην πραγματικότητα επιχειρεί με «μπαλώματα» να «βολέψει» την κατάσταση.
Φέρνουν τους Δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ σε κατάσταση αναπόφευκτης διένεξης, λες και μπορεί κανείς να αποδείξει ποιος χρειάζεται περισσότερο τους γιατρούς.
Σε μία χώρα, όπου υπάρχει πραγματική μέριμνα για τη δημόσια υγεία, το σωστό είναι οι οργανικές θέσεις που αδειάζουν να καλύπτονται αμέσως και όχι να καταργούνται για να δοθούν αλλού. Και όπου υπάρχει ανάγκη να δημιουργούνται νέες θέσεις. Αυτό σημαίνει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Παρέμβαση για το θέμα που δημιουργήθηκε και τη συζήτηση για την υποβάθμιση του Κ.Υ. Φαρσάλων, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας άμεσα να ασχοληθεί με το θέμα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας την ένταση που δημιουργεί και πάλι από την πλευρά της η ΥΠΕ για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τονίζει ότι με τους χειρισμούς της καλλιεργεί τον διχασμό, σε δύο περιοχές, που αμφότερες έχουν μεγάλη ανάγκη των μονάδων υγείας.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass