Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για μεταφορά νερού από Καλέντζη στον Σοφαδίτη

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2021 18:19

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλαμά ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του σημαντικού έργου: «Μεταφορά νερού με κλειστό δίκτυο από τον ποταμό Καλέτζη στον ποταμό Σοφαδίτη» προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Καρακώστας.
Επίσης, το σώμα έλαβε απόφαση για συμμετοχή των μελετητών του Δήμου κ.κ. Καραμαλίγκα και Δημουλά, ως τεχνικοί σύμβουλοι στην κατασκευή του έργου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πρόκειται για τη μεταφορά νερού άρδευσης 6.000 m3/h από τον ποταμό Καλέτζη στον ποταμό Σοφαδίτη, ή 4.500 m3/h εφόσον απαιτηθεί να διοχετευτούν 1.500 m3/h στον ποταμό Λείψιμο.
Η λύση η οποία προτείνεται είναι αγωγός από χαλυβδοσωλήνες DN 1.100 μέχρι Λείψιμο και αγωγός από χαλυβδοσωλήνες DN 800 μέχρι τον ποταμό Σοφαδίτη, έτσι θα επιτευχθεί η βελτίωση της άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή Παλαμά και εξοικονόμηση υδάτων.
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός παρόχθιου δίδυμου αρδευτικού αντλιοστασίου στη θέση «Παλιάμπελα» της Δ.Ε. Κάμπου του Δήμου Καρδίτσας, στην κοίτη του ποταμού Καλέντζη και ενός δικτύου μεταφοράς νερού με κλειστό αγωγό από τον ποταμό Καλέντζη στον ποταμό Σοφαδίτη (μέσω του ποταμού Ρογόζινου – τάφρος ΙΙ10) για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Το αντλιοστάσιο και ένα μεγάλο μέρος του αγωγού υπάγονται διοικητικά στη Δ.Ε. Κάμπου του Δήμου Καρδίτσας, ενώ ένα μικρό τμήμα του αγωγού υπάγεται στην Τ.Κ. Γοργοβιτών του Δήμου Παλαμά της Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η γενική διάταξη των έργων περιλαμβάνει:
Οι καλλιέργειες, οι οποίες θα αρδεύονται από το έργο, αφορούν συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων αροτραίων καλλιεργειών. Οι συνολικές ετήσιες ανάγκες σε νερό, λαμβανομένης υπόψη της μέγιστης ετήσιας κατανάλωσης των 450 m3/στρέμμα, αντιστοιχούν σε 9.900.000 m3.

Σχετικά Άρθρα