«Στέγη και αποζημιώσεις ...τώρα!»

Η ΛΑ.ΣΥ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2021 16:45

Οικίσκους για την άμεση στέγαση όλων των σεισμόπληκτων οικογενειών, αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες, ζητά από την Πολιτεία, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ελασσόνας.


Σε ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Τρεις εβδομάδες σχεδόν μετά τον πρώτο και κύριο σεισμό στην περιοχή μας, η οργή και η αγανάκτηση των πληγέντων κατοίκων του Δήμου Ελασσόνας περισσεύει, καθώς βιώνουν μια τραγική κατάσταση. Παραμένουν αβοήθητοι και εκτεθειμένοι σε μια σειρά κινδύνων λόγω των συνεχών μετασεισμών και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Παρά τις όποιες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του Δήμου, τις παρελάσεις υπουργών και πρώην πρωθυπουργών από τις πολύπαθες περιοχές, είναι άλυτα μέχρι σήμερα μια σειρά μεγάλων και βασικών προβλημάτων ζωτικής σημασίας για τους σεισμοπαθείς.
Ο Δήμος Ελάσσονας με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του και με μια ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι στιγμής (και αυτή για το επίδομα των 600 ευρώ), παρά την ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλου του δυναμικού του, την αυξημένη προσπάθεια και προσφορά των εργαζομένων-δημοτικών υπαλλήλων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια έκτακτη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα:
α) Για περισσότερες από 50 οικογένειες δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι-κοντέινερ ή τροχόσπιτα όπου θα εγκατασταθούν λόγω πλήρους ακαταλληλότητας των σπιτιών τους. Αυτές οι οικογένειες και εκατοντάδες άλλες (τουλάχιστον 533 κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες) ζουν σε σκηνές και πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια.
β) Δεν έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.
γ) Δεν έχει σταλεί εγκύκλιος από το αρμόδιο Υπουργείο και δεν έχει ανοίξει η αντίστοιχη πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου για πληγέντες των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες.
δ) Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από το κράτος ή τη δημοτική αρχή για κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
ε) Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για την καταλληλόλητα των σχολείων και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημοτικές υποδομές.
στ) Ξεκινάει ένας γραφειοκρατικός και οικονομικός γολγοθάς με μεγάλους αποκλεισμούς και περιορισμούς (όπως το όριο των 150 τ.μ.) για την αποζημίωση των πληγέντων με πρώτο βήμα την απεύθυνσή τους σε ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει τη μελέτη επισκευής για την έκδοση της άδειας επισκευής και της στεγαστικής συνδρομής (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο).
ζ) Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση του 20% της στεγαστικής συνδρομής, ίσα-ίσα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες. Από την πλευρά μας επιμένουμε με κρατική στεγαστική συνδρομή στην 100% αποζημίωση των σεισμόπληκτων.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει άλλος χρόνος για αναμονή. Απαιτείται άμεσα να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση.
- Να λυθεί το ζήτημα της στέγασης. Εδώ και τώρα απαιτούνται 50 τουλάχιστον οικίσκοι πλήρως εξοπλισμένοι για τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας.
- Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες λόγω γραφειοκρατικών και νόμιμων ερμηνειών. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
- Να ολοκληρωθεί γρήγορα η καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες του Δήμου.
- Να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου.
- Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις σε ετοιμόρροπα κτίρια από το κράτος, την Περιφέρεια ή τον Δήμο χωρίς καμία επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
- Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία του Δήμου. Να διατεθούν ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν σε σκηνές ή κοντέινερ.
- Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους σεισμόπληκτους.
- Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass