Να ξανατοποθετηθεί το μνημείο εκτελεσθέντων

Ζητά το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2021 17:10

ΒΟΛΟΣ
Να επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί Γερμανούς, ζητά με σχετική ανακοίνωσή του το το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η ανακοίνωση , έχει ως εξής:
27 Μαρτίου 1944. Μια τραγική ημέρα ξημερώνει για την ιστορία του τόπου. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος οδεύει προς τη λήξη του με την επικράτηση των Συμμαχικών Δυνάμεων έναντι του Ναζιστικού Άξονα. Οι Γερμανοί κατακτητές, κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών τους επιχειρήσεων στο Πήλιο με στόχο την καταστολή του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος, στις τελευταίες κινήσεις απελπισίας τους και ορμώμενοι από το μίσος που τους διακατέχει, συλλαμβάνουν 13 Έλληνες πατριώτες από χωριά του Ανατολικού Πηλίου αλλά και από Βόλο. Τους μεταφέρουν στο ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» της Συκής όπου και τους εκτελούν με χαρακτηριστική ψυχρότητα. Κανένας δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Έπειτα από λίγα χρόνια κάποιοι συγγενείς των θυμάτων κατασκευάζουν στη θέση του τόπου του μαρτυρίου ένα μαρμάρινο μνημείο με χαραγμένα πάνω τα ονόματά τους, την ηλικία τους και την καταγωγή τους, που μένει στη συνείδηση των κατοίκων της Συκής ως «Ο Σταυρός».
Σήμερα, πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες για τον ρόλο της δημοτικής αρχής του Νοτίου Πηλίου αναδύονται για την «εξαφάνιση» του μνημείου στην Συκή, που στήθηκε προς τιμήν των πατριωτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί ναζί κατακτητές. Μάλιστα όλη αυτή η επιχείρηση «εξαφάνισης» έγινε παραμονές της επετείου αυτού του θλιβερού γεγονότος.
Θεωρούμε ότι η παραπάνω ενέργεια δεν είναι τυχαία! Η Ιστορική μνήμη κάποιους ενοχλεί και πάντα είτε με την άμεση καταστροφή μνημείων, είτε με την μεταφορά τους, είτε με την «εξαφάνισή» τους, όπως συνέβη τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν την λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.
Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Βόλου που αποτελούμε συνέχεια εκείνου του γιγάντιου ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος που στην περιοχή μας έφερε μαζί με το λαό «τα πάνω-κάτω» στη χώρα, καθώς επίσης και στη Μαγνησία και στο Πήλιο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
* Να βρεθεί άμεσα το μνημείο και να επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν και είχε εγκαινιαστεί τον Μάη του 2019 και αυτό να γίνει με ευθύνη της δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου. Τα μνημεία δεν είναι καροτσάκια για να μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο.
* Να γίνει ειδική τελετή για την επανατοποθέτηση και να αναδειχθεί σε όλο το πλάτος και το μήκος, η ιστορική αλήθεια. Να τιμηθούν επιτέλους οι αγωνιστές από την Συκή που έδωσαν το αίμα τους.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συμπορευθούν πάνω σε αυτό το πλαίσιο και να μην αφήσουν συμφέροντα, νοσταλγούς των ηττημένων των Β’ παγκοσμίου πολέμου, να παίζουν παιχνίδια πάνω στις πλάτες τους και να βιάζουν ασύστολα την ιστορική μνήμη. Η Συκή όπως και οι γύρω περιοχή έδωσε εκείνη την περίοδο τα καλύτερα παιδιά της για την απελευθέρωση, για μια κοινωνία δίκαιη και χωρίς ξένους δυνάστες. Δεν θα τους περάσει!, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass