Κανένας εφησυχασμός για τα φωτοβολταϊκά στο Δαμάσι

Ο ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 17:15

Εύσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Δαμάσι, απονέμει ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, κ. Αστ. Ροντούλης, καλώντας ταυτόχρονα σε εγρήγορση.


Αναφέρει σε δελτίο Τύπου:
«Καταρχήν, επιτρέψτε μου δύο απλές επισημάνσεις για το άτοπο πιθανής έγκρισης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε έναν κτηνοτροφικό χώρο:
Α) Μια πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μειώσει αναπόφευκτα τη διαθέσιμη βοσκήσιμη έκταση για τους ντόπιους κτηνοτρόφους. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα για την εκτροφή των ζώων και, συνεπώς, περαιτέρω μείωση του κτηνοτροφικού εισοδήματος.
Β) Μια πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μειώσει τις επιλέξιμες εκτάσεις που είναι αναγκαίες για τη λήψη των αμέσων ενισχύσεων από την ΚΑΠ, γεγονός που επισύρει αυταπόδεικτους κινδύνους για την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Τούτων δοθέντων, πρέπει να επικροτήσουμε την απόφαση που προσφάτως έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας εναντίον της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχή του Δαμασίου, διαφυλάσσοντας το παρόν και το μέλλον της τοπικής κτηνοτροφίας.
Πρέπει, όμως, να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, διότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι απλά γνωμοδοτική. Στο σημείο αυτό, πρέπει, μάλιστα, να θυμίσω ότι και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες από κάποιους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Δαμάσι, που δεν τελεσφόρησαν λόγω της αντίδρασης των κατοίκων του χωριού.
Τότε, ως βουλευτής Λάρισας, είχα πρωτοστατήσει στην αποτροπή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μολονότι είχα δεχτεί σφοδρές επιθέσεις από κύκλους που επιθυμούσαν την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων.
Δυστυχώς, λοιπόν, το σενάριο βλέπουμε να επανέρχεται, ίσως επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι οι Δαμασιώτες, λαβωμένοι τώρα από τον σεισμό, δεν θα έχουν ισχυρά ανακλαστικά αντίδρασης. Διαψεύστηκαν παταγωδώς, βέβαια, και έλαβαν τη δέουσα απάντηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε. Όταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (30 Ιουλίου 2020, Αριθμός Φύλλου 3149) έχει ήδη δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έως 1 MW, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ανά περιφερειακή ενότητα, τότε η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη, καθώς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει σε επίπεδο Κράτους ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass