Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον κανονισμό του ΚΕΘΕΑ»

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2021 16:20

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας με ανακοίνωσή της καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει τον χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ.


Όπως αναφέρει, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ως φυσική συνέχεια της προηγούμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π.) της ίδιας κυβέρνησης τον Σεπτέμβρη του 2019, που επέβαλε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ για να υπηρετήσει τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης», μια πολιτική που πριμοδότησε και εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον ν. 4139/2013, που αποποινικοποίησε τη χρήση κάνναβης (άρθρο 29), νομιμοποίησε τη δράση ιδιωτών στην Πρόληψη, στην Απεξάρτηση, στην Κοινωνική Επανένταξη (άρθρο 53 και 55). Όπως επίσης και ότι αποτελεί συνέχεια του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα "χυλού", συρρικνωμένου ως προς τα μοντέλα, τις υπηρεσίες κ.λπ. με σκοπό την ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του, μετατρέπει συγχρόνως τη θεραπευτική κοινότητα, το θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ, σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξειδικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική «ιατρικοποίηση» του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συγχωνεύει και κλείνει μονάδες εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους-οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε Δ.Σ. θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.
Πρόκειται για χτύπημα στον ίδιο τον χαρακτήρα του φορέα που βάση του αποτελεί η Θεραπευτική κοινότητα ως μοντέλο θεραπείας και πλέον εντάσσεται στους στόχους του ΚΕΘΕΑ η “μείωση της βλάβης”. Πολιτική που εφαρμόζεται ως βασική πολιτική της ΕΕ στο κομμάτι των εξαρτήσεων με τραγικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στους νέους.
Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας, καλούμε τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και τον λαό της πόλης να δώσει τη μάχη για να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ και της ‘’στεγνής θεραπευτικής’’ πρότασής του.
Απαιτούμε :
* Την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.
* Την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019 που επιβάλλει διορισμό του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.
* Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».