Ερευνα για την «αθώωση» κλεφτών...

ΕΙΧΑΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΣΠΟΡΙΑ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΛΗΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΠΙΣΜΑΤΩΝ *ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ κ. ΣΤ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «Ε»

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2021 20:01

Την άμεση αντίδραση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλου, προκάλεσε δημοσίευμα της «Ε» για μια παράλειψη των δικαστικών υπηρεσιών, ένα λάθος που «σφράγισε» την «αθώωση» κλεφτών, προκαλώντας τη

δικαιολογημένη οργή δεκάδων αγροτών θυμάτων τους.
Ο κ. Δασκαλόπουλος διέταξε προχθές προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, μη έχοντας διαφορετική επιλογή, να κάνει αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και να ακυρώσει τα κλητήρια θεσπίσματα.
Παράλληλα με τη μετατροπή του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα, μετά και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019, παρήλθε η πενταετία από την τέλεση των αδικημάτων (το 2014), οπότε λόγω παραγραφής παύθηκε η δίωξη σε βάρος των κλεφτών, οι οποίοι παρότι ρήμαξαν αποθήκες, κλέβοντας δεκάδες τόνους σπόρων και λιπασμάτων παρέμειναν τελικά ατιμώρητοι. Δεν αθωώθηκαν, αλλά και δεν δικάσθηκαν ποτέ για τις πράξεις τους.
Εξέλιξη που προκάλεσε τις αντιδράσεις των αγροτών – θυμάτων με αφορμή και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την παρέμβαση του κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος διέταξε προκαταρτική έρευνα για το αν συντρέχουν ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
ΧΩΡΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας παραπέμφθηκαν στις 23 Απριλίου, ένας Λαρισαίος αγρότης και τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι κατηγορούμενοι για κλοπή κατ’ εξακολούθηση. Πριν το Δικαστήριο εξετάσει την υπόθεση στην ουσία της, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε την ακύρωση των κλητηρίων θεσπισμάτων, της έγγραφης ειδοποίησης δηλαδή που λαμβάνουν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να παραστούν στο δικαστήριο.
Αίτημα που βασίστηκε σε ένα λάθος των δικαστικών υπηρεσιών, αφού τα κλητήρια θεσπίσματα των κατηγορουμένων εκδόθηκαν χωρίς να φέρουν την επίσημη (σ.σ. στρογγυλή) σφραγίδα και την υπογραφή του συνταξιοδοτηθέντος σήμερα Εισαγγελέα Εφετών που τα εξέδωσε. Με τη διευκρίνιση ότι πριν την αλλαγή του Π.Κ. και με βάση το ποσό των κλοπών το αδίκημα είχε κακουργηματικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα.
Με βάση, λοιπόν, αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο λάθος ή παράλειψη της Εισαγγελίας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας μη έχοντας άλλη επιλογή, έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης. Σαν να μην έφθανε αυτό η μετατροπή επίσης του αδικήματος σε πλημμέλημα είχε ως αποτέλεσμα να παρέλθει η πενταετία από την τέλεση των αδικημάτων (το 2014), με αποτέλεσμα να παραγραφούν τα αδικήματα και το Δικαστήριο να αποφασίζει την οριστική παύση της δίωξης των 5 κατηγορουμένων.
Με τους παρισταμένους, δεκάδες αγρότες από το Κιλελέρ και τα Φάρσαλα να διαμαρτύρονται φωνάζοντας «ντροπή» εντός του Δικαστηρίου, τονίζοντας επίσης ότι «οι κλέφτες είναι ελεύθεροι» και ατιμώρητοι, ενώ οι ίδιοι ζημιώθηκαν.
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Λάρισας, ο Λαρισαίος αγρότης και οι τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι φέρονται ως δράστες των κλοπών που σημειώθηκαν το 2014 σε 13 αποθήκες χωριών των Δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων κλέβοντας τόνους καλλιεργητικών εφοδίων.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μόνο στις δύο αποθήκες του Λαρισαίου αγρότη όταν έγινε η έρευνα των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 348 σακιά με σιτάρι συνολικού βάρους περίπου 16 τόνων και 550 σακιά λίπασμα διαφόρων εταιρειών, συνολικού βάρους περίπου 20 τόνων, χωρίς να υπολογιστούν τα εργαλεία που επίσης έκλεψαν.
Οι δράστες έκλεβαν αποθήκες, αλλά και καρότσες μέσα σε περιφραγμένα οικόπεδα, αφαιρώντας κατά κανόνα μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, που έπειτα εναπόθεταν στις δύο αποθήκες του αγρότη όπου έγινε η έρευνα «με σκοπό τη χρησιμοποίηση από τους ίδιους ως αγροτικά εφόδια ή τη μεταπώλησή τους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass