ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τέσσερις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2021 19:11

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Τέσσερις διαφορετικές αγωνιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καρδίτσα για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς που φέτος συνέπεσε με την παραμονή του Πάσχα και με κυβερνητική απόφαση ο καθιερωμένος εορτασμός μεταφέρθηκε για την Τρίτη 4/5/2021.


Ωστόσο η εν λόγω απόφαση αποτέλεσε αφορμή οργάνωσης των παραπάνω εκδηλώσεων «κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να υπονομεύσουν την Πρωτομαγιά, με την ...προκήρυξη «αργίας» την Τρίτη του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, στην πλατεία Δικαστηρίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος ΟΤΑ και η ΕΛΜΕΚ με την συμμετοχή και της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ κ. Αποστόλης Ταξιάρχης που επισήμανε πως «οι εργάτες στο Σικάγο το 1886 έδωσαν αιματηρό αγώνα διεκδικώντας οκτώ ώρες δουλειάς, οκτώ ώρες ξεκούρασης και οκτώ ώρες ελεύθερο χρόνο». Ενώ εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση τόνισε πως «με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο επιχειρεί να επιβάλλει την 10ωρη εργασία καταργώντας μια μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων και όχι μόνον».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον παριστάμενο Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο και εκπροσώπους κομμάτων, σωματείων και συλλόγων στο μνημείο των πεσόντων.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη των «πρωτομαγιάτικων» συγκεντρώσεων έλαβε η κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
Συγκεκριμένα εκεί έγινε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, της ΕΟΑΣΚ, του Συνδικάτου οικοδόμων, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου πωλητών λαϊκών αγορών, συλλόγων γυναικών, συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, τεχνικών και άλλων κλάδων εργαζομένων.
Η εν λόγω εκδήλωση είχε πρωτότυπη έναρξη με μουσικά κομμάτια και αγωνιστικά τραγούδια που ερμήνευσαν μέλη του τοπικού Παραρτήματος του Πανελληνίου Σωματείου μουσικών.
Χαιρετισμούς απεύθυναν, ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Ε. Γάζος και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Κώστας Κουβαράς.
Όπως τονίστηκε, «οι ανατροπές του αιώνα που φέρνει το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης, το χτύπημα στα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα» δεν θα περάσουν. Η 1η Μάη δεν είναι αργία για να αποφασίσει η κυβέρνηση πότε θα τιμήσει η εργατική τάξη τους νεκρούς και τους αγώνες της».
Ακολούθησε σύντομη πορεία με πανό και συνθήματα για την εργατική πρωτομαγιά από την κεντρική πλατεία δια μέσω του πεζόδρομου Πλαστήρα, μέχρι και την πλατεία Δικαστηρίων όπου οι διοργανωτές κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.
Στην πλευρά της AlphaBank, μικρή συγκέντρωση με πανό τιμώντας της εργατική πρωτομαγιά πραγματοποίησε το ΚΚΕ (μ-λ), ενώ τη δική του σχετική επετειακή εκδήλωση – κινητοποίηση οργάνωσε λίγα μέτρα πιο μακριά, με πανό και μουσική το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass