Κατάληψη και διαμαρτυρίες για τη μετατροπή του 1ου ΓΕΛ σε Πειραματικό

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2021 19:10

Κλειστό για δεύτερη ημέρα παρέμεινε το 1ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, αφού οι μαθητές συνεχίζουν την κατάληψη αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Πειραματικό από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές, και συγκεκριμένα το 15μελές Συμβούλιο του Λυκείου, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι θεωρούν ότι η δημιουργία ενός Πειραματικού Σχολείου είναι σημαντικό γεγονός για την πόλη, αλλά θα πρέπει να γίνει με αργά βήματα. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είμαστε ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γενικού Λυκείου σε Πειραματικό. Είμαστε ενάντια στα καινούργια ωρολόγια προγράμματα που καθιστούν αδύνατη τη μέγιστη δυνατή επίδοση των μαθητών και κυρίως των μαθητών της Γ' Λυκείου που ετοιμάζονται για πανελλήνιες. Είμαστε ενάντια στον «διωγμό» των καθηγητών που έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους στο σχολείο μας και ασκούν το επάγγελμά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε υπέρ στη δημιουργία ενός καινούργιου κτιρίου στην πόλη μας που να στεγάζει μαθητές που επέλεξαν το Πειραματικό. Είμαστε υπέρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα Πειραματικό Σχολείο για καθηγητές με αυξημένα προσόντα και την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση».
Εκπρόσωπος των μαθητών σε δηλώσεις στην «Ε» τόνισε ότι προχώρησαν σε κατάληψη, καθώς η απόφαση για μετατροπή σε Πειραματικό πάρθηκε ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με εκπαιδευτικούς και μαθητές και είναι μια απόφαση που επηρεάζει τη ζωή τους.
Για τον ίδιο λόγο παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Λάρισας και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας.
Η ΕΛΜΕ
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΕΛΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αντίθετα με ό,τι προβλέπεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο, πεποίθησή μας είναι ότι τα Πειραματικά Σχολεία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ώστε να εφαρμόζουν τα προτεινόμενα καινοτόμα προγράμματα σε προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών. Τυχαίο πρέπει να είναι και το δείγμα των διδασκόντων/-ουσών σε αυτά. Επίσης, επιβάλλεται η περιοδική μετατροπή σχολείων της Δημόσιας Εκπαίδευσης σε Πειραματικά. Με αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα, τα οποία θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης σε όλη τη Δημόσια Εκπαίδευση. Ωστόσο, στον Ν. 4692/20 καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν τηρείται.
Όσον αφορά τα Πρότυπα Σχολεία, διαφωνούμε κάθετα με τα σχολεία «ελίτ» για λίγους άριστους μαθητές, καθώς μόνιμο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα δημόσια ποιοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Η ίδρυση Προτύπων Σχολείων αποτελεί μία εκ των προτέρων κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, ενάντια στην οποία το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες με πιο πρόσφατη τη μαζική συμμετοχή στην απεργία αποχή της ΟΛΜΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολείων που προβλέπονται στον Ν. 4692/20.
Η προσπάθεια γενίκευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού. Συμπερασματικά, τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, πέραν της προφανούς κατηγοριοποίησης των σχολείων που επιφέρουν, αποτελούν μία συνεχώς αξιολογούμενη δομή στην οποία οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν οργανική θέση, έχουν επιπλέον γραφειοκρατικό φόρτο εργασίας και αξιολογούνται διαρκώς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν αποτελεί επί της ουσίας το κυρίαρχο όργανο του σχολείου καθώς το ΕΠ.Ε.Σ και το Συμβούλιο Στήριξης αποφασίζουν για όλα σχεδόν τα θέματα του σχολείου. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται και επίσημα η αναζήτηση χορηγιών και δωρεών για τη χρηματοδότησή τους. Ο τρόπος επιλογής των μαθητών, η επιλογή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η διδακτέα ύλη, άλλα ακόμη και η χρηματοδότηση των σχολείων θα αποφασίζεται από Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) που θα διορίζεται εξολοκλήρου από το Υπουργείο Παιδείας και θα μπορεί με απόφασή του να τροποποιεί, δηλαδή να «κάνει λάστιχο», το διδακτικό πρόγραμμα των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία».
Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Από την πλευρά της η Ένωση Γονέων κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και εμπαιγμό και με ανακοίνωσή της υποστηρίζει τα εξής: «Με έντονο προβληματισμό από γονείς και εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον προαύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου -Λυκείου όπου εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την προσπάθεια, εν κρυπτώ να μετατραπούν το 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο σε «πρότυπα», παρά την αντίθεση των Συλλόγων Διδασκόντων και αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους, ως σχολεία της γειτονιάς. Η συγκεκριμένη μεθόδευση της διεύθυνσης Β/θμιας, να προτείνει τη μετατροπή των δύο σχολείων, χωρίς να λάβει υπόψη της την ψήφο των Συλλόγων Διδασκόντων, επηρεάζει τόσο τους μαθητές των δύο προαναφερθέντων σχολείων, όσο και τα παιδιά του 8ου Γυμνάσιου, του 7ου και 30ού Δημοτικού. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων αυτών να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια, με τον τρόπο που το κατάφεραν οι γονείς του 25ου Δημοτικού και 13ου Νηπιαγωγείου το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή αντιδρώντας όλοι μαζί οργανωμένα.
Είναι εμπαιγμός, σε σχολεία 100 ετών όπου οι κτιριακές υποδομές παρουσιάζουν προβλήματα, ιδιαίτερα μετά και τον σεισμό του Μαρτίου, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας και την ώρα που δεν πάρθηκε κανένα μέτρο εδώ κι έναν χρόνο για να μείνουν τα σχολεία αδιάλειπτα ανοιχτά και ασφαλή, με χιλιάδες μαθητές κλεισμένους στο σπίτι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να έρχεται το Υπουργείο Παιδείας για να κάνει υποτίθεται αναβαθμίσεις.
Αν ήθελε η Κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση αναβάθμιση στην εκπαίδευση θα χρηματοδοτούσαν την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, με επάρκεια αιθουσών και κτιριολογικό πρόγραμμα τέτοιο, που να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες του 21ου αιώνα. Με μόνιμους εκπαιδευτικούς τοποθετημένους στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς, με 15 μαθητές ανά τάξη. Δεν θα άφηναν στο έλεος τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό της 3ης Μαρτίου, χωρίς τις απαραίτητες αντισεισμικές μελέτες και ενισχύσεις. Σαν Ένωση Γονέων Λάρισας απαιτούμε να κατασκευαστούν σύγχρονες σχολικές μονάδες με κονδύλια που θα εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μακριά από τις επιλογές των ΣΔΙΤ που δημιουργούν πανάκριβα σχολεία, τα οποία ανήκουν στους επιχειρηματικούς ομίλους που τα κατασκευάζουν».
Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass