Μ. ΝΤΑΡΑΟΥΣΕ:

Σε κρίσιμο στάδιο οι βαμβακοκαλλιέργειες

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ «ΛΥΓΚΟ»!

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2021 17:35

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Την πλήρη ικανοποίησή του για την πορεία της διαδικασίας φυτρώματος του βαμβακιού στο Νομό Καρδίτσας και στη Θεσσαλία γενικότερα, εξέφρασε σε δηλώσεις του, ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μ. Νταράουσε.


Συγκεκριμένα, επισήμανε πως μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε πολύ καλά και η μείωση των εκτάσεων που αναμενόταν μεγάλη στις αρχές του 2021, τελικά δεν ξεπερνάει το 10% κι’ αυτό επειδή ένα μέρος των παραγωγών στράφηκε στο σιτάρι και στο καλαμπόκι εκτιμώντας ότι αυτά τα προϊόντα θα τους επιφέρουν μεγαλύτερη κερδοφορία.
Στη μέχρι τώρα ομαλή πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας συνέβαλαν οι καλές καιρικές συνθήκες και η ουσιαστική δουλειά που έκανε το ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
«Μέσα σε σύντομο χρόνο - πρόσθεσε ο κ. Νταράουσε - με πολλές δυσκολίες κατάφερε να επισκευάσει τις πολύ μεγάλες ζημιές του αρδευτικού δικτύου και να το καταστήσει έγκαιρα λειτουργικό με τα όποια μικροπροβλήματα που όμως αντιμετωπίζονται».
Ωστόσο, ο κ. Νταράουσε τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτές τις ημέρες η εξέλιξη των φυτειών βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο που αφορά στην διαμόρφωση της τελικής παραγωγής του προϊόντος.
Ειδικότερα, αυτή την περίοδο τα βαμβάκια ανθίζουν και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αγρότες μέχρι να «δέσουν» τα καρύδια, ενώ οι ανάγκες λίπανσης και ποτίσματος αυξάνονται.
Επίσης, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών και του αέρα, σε όχι ανησυχητικό επίπεδο έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κάποια χωράφια της Θεσσαλίας αφίδες, τετράνυχος και μελίγκρες στα φύλλα του βαμβακιού.
Όμως, ο πιο ύπουλος «εχθρός» στις πρώιμες καλλιέργειες είναι ο «Λύγκος», διότι δύσκολα εντοπίζεται καθώς υπάρχει κάτω από το φυτό και «ρίχνει» τα χτένια (προάνθη) του βαμβακιού επηρεάζοντας αρνητικά της παραγωγή.
Ο κ. Νταράουσε συμβούλευσε τους αγρότες να εξετάζουν αυτό το κρίσιμο διάστημα σχολαστικά τα φυτά και μόλις διαπιστώσουν πεσμένα χτένια να προβούν αμέσως στις δέουσες ενέργειες.
Σε ότι αφορά στα χωράφια που κατέστρεψε ο «Ιανός», δυστυχώς το αποτύπωμα της θεομηνίας είναι ακόμη έντονο στον Καρδιτσιώτικο κάμπο, αφού έχουν υποβαθμιστεί πολλά εδάφη κυρίως από τη λάσπη, τις πέτρες και τις διάφορες φερτές ύλες της εφιαλτικής πλημμύρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass