Μέτωπο για άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις θέλουν οι χαλαζόπληκτοι

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2021 21:40

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή Δημάρχων και προέδρων τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για αποτίμηση της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησαν στον Νομό οι εκτεταμένες καταστροφές της θεομηνίας της Κυριακής 20/6/2021.


Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός που προήδρευσε, τα στρέμματα που δέχθηκαν καίριο πλήγμα φτάνουν έως και 100.000, μαζί με τον Δήμο Φαρκαδόνας Ν. Τρικάλων.
Πρόκειται για βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρια, ψυχανθή, καπνά, τριφύλλια, οπωροκηπευτικά, αμπέλια, καρπούζια, πεπόνια, θερμοκήπια και κτηνοτροφικές – αγροτικές εγκαταστάσεις.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκας, ο προϊστάμενος του Οργανισμού στη Λάρισα κ. Μ. Λιόντος, ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Θ. Λιούτας, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ.κ. Β. Τσιάκος, Σοφάδων Θ. Σκάρλος, Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, Φαρκαδόνας Σπ. Αγνάντης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κ. Νούσιος, Ν. Καραγιάννης (Καρδίτσας), Χρ. Μιχαλάκης (Τρικάλων), περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΟΕΒ και πολλών χωριών που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα».
Το αίτημα που κατέθεσε προς την ηγεσία του ΕΛΓΑ ο κ. Αγοραστός- και τελικά υιοθετήθηκε από όλους τους παριστάμενους - είναι ο Οργανισμός να προβεί σε άμεσες εκτιμήσεις, οι πληγέντες παραγωγοί να πληρώσουν την ειδική ασφαλιστική εισφορά τον Οκτώβριο (και όχι μέχρι τον Μάρτιο του 2022 όπως προβλέπεται βάσει κανονισμού), και τον Νοέμβριο να καταβληθεί σε κάθε δικαιούχο το σύνολο των εξατομικευμένων αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών.
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη καταστροφών σε πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις ο κ. Λιούτας επισήμανε πως η κυβέρνηση μετά τον «Ιανό», ψήφισε νόμο για την αποζημίωσή τους ο οποίος ισχύει και στην τωρινή περίπτωση κατά την διαβεβαίωσή που είχε ο ίδιος από τον Γ.Γρ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρ. Τριαντόπουλο.
Ωστόσο, στην τοποθέτησή του ο κ. Δούκας υπογράμμισε πως ασχέτως με τη νομοθεσία που ισχύει, οι πληγέντες παραγωγοί, - όπως έγινε και μετά τον «Ιανό» - θα πρέπει να τηρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία των δηλώσεων, τόσο σε ό,τι έχει σχέση με το φυτικό κεφάλαιο, όσο και στην καταστροφή παγίων που αποζημιώνονται μέσω των ΠΣΕΑ. Αυτό για να γίνει άμεση αποτύπωση και να υπάρχουν τεκμήρια (φωτογραφίες) των ζημιών. Από κει και πέρα, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τις αποζημιώσεις και γενικότερα την άμεση στήριξη των χαλαζόπληκτων αγροτών και περιοχών. Ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού δεν πήρε θέση για το αίτημα Αγοραστού αφού όπως είπε, «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και δεν γίνεται να δοθούν αποζημιώσεις πριν αποτυπωθεί πλήρως η κατάσταση στον Ν. Καρδίτσας, ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις και εκδοθούν τα πορίσματα για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών».
Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως παρά την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 300 περίπου επιπλέον γεωπόνους που προσελήφθησαν εκτάκτως για να διεκπεραιωθεί ο τεράστιος φόρτος εργασίας μετά τον «Ιανό» και τον ανοιξιάτικο Παγετό, οι διαδικασίες απαιτούν αρκετό χρόνο και δυστυχώς ο Οργανισμός έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για νέες προσλήψεις.
Ο κ. Δούκας εμμέσως επικαλέστηκε τη βοήθεια της κεντρικής διοίκησης για να πληρωθούν γρήγορα οι αγρότες, κάνοντας αναδρομή στις οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν για τον «Ιανό» και τις αποζημιώσεις του 2019 και λέγοντας ότι οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να καλυφτούν από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός ζήτησε επίσπευση όλων των διαδικασιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να αποζημιωθούν έγκαιρα οι αγρότες οι οποίοι έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο απανωτά πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Απευθυνόμενος δε στον κ. Λιούτα που εκπροσωπούσε ουσιαστικά στη σύσκεψη την πολιτική εξουσία, ζήτησε οι νόμοι που ψηφίζονται να συνοδεύονται και από τις αναγκαίες προβλέψεις για την υλοποίησή τους όπως είναι τα απαραίτητα κονδύλια και το ανθρώπινο δυναμικό.
Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Τσιάκος, Σκάρλος, Σακελλαρίου, Αγνάντης, τόνισαν την άμεση ανάγκη να ενημερωθούν όλοι οι παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν σε ό,τι αφορά στη διαδικασία των δηλώσεων, εκτιμήσεων και αποζημιώσεων. Ακόμη, είπαν πως πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις ποιοι από αυτούς να συνεχίσουν την καλλιεργητική δράση το επόμενο διάστημα και ποιοι να την εγκαταλείψουν ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν.
Παράλληλα, ζητήθηκε από την ηγεσία του ΕΛΓΑ να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων του «Ιανού» που βρίσκεται πολλούς μήνες σε εκκρεμότητα λόγω ιδιαίτερα υψηλού φόρτου εργασίας, όπως παραδέχθηκε ο κ. Δούκας. Τέλος, όλοι ζήτησαν από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να προβούν σε παρεμβάσεις προς τους αγρότες ώστε να δηλωθούν τα χωράφια που πραγματικά επλήγησαν από τη θεομηνία της Κυριακής, διότι έτσι διευκολύνονται οι γρήγορες εκτιμήσεις και κατ’ επέκταση η καταβολή των αποζημιώσεων.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass