Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ:

Από «υπερκυτταρική καταιγίδα» οι νέες καταστροφές στον Ν. Καρδίτσας

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2021 18:23

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Δυστυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Νομός Καρδίτσας είχε τη μεγάλη ατυχία να δεχθεί νέα σφοδρή «επίθεση» από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως ο «Ιανός», που τον Ιούλιο του 2019 είχε πλήξει τη Χαλκιδική και τον Αύγουστο του 2020 την Εύβοια… Πρόκειται για την «υπερκυτταρική καταιγίδα».


Οι Καρδιτσιώτες αγρότες το σούρουπο της Κυριακής 20/6/2021, βίωσαν και πάλι αυτό το σπάνιο φαινόμενο όπως δήλωσε σχετικά ο συντοπίτης πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Το γεγονός – επισήμανε - ότι εμφανίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διάρκειας και του μεγέθους των συνεπειών του, που όπως όλοι οι Καρδιτσιώτες διαπιστώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν απίστευτα καταστροφικές.
Οι «υπερκυτταρικές καταιγίδες» (Supercellthunderstorms), - εξήγησε ο κ. Λέκκας - μεταφέρουν σύννεφα που παράγουν πολύ ισχυρές βροχές, χαλάζι και ενίοτε ανεμοστρόβιλους.
Αποτελούν την πιο βίαιη κατηγορία καταιγίδας και έχουν διάρκεια από 1-4 ώρες κυρίως αλλά, μπορούν να διαρκέσουν και περισσότερο (μέχρι και 8 ώρες όπως π.χ. στην Εύβοια). Τέτοιες καταιγίδες χαρακτηρίζονται από έναν κατακόρυφο στρόβιλο αέρα με διάμετρο περίπου 5-10 χιλιόμετρα εντός της καταιγίδας, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για αρκετή ώρα.
Η άνοδος σε ένα supercell είναι εξαιρετικά ισχυρή με ταχύτητες 240 – 280 χλμ. την ώρα. Αυτό που ξεχωρίζει το supercell είναι το στοιχείο της περιστροφής. Το περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα (μεσοκυκλώνας) παράγει γιγαντιαίο χαλάζι (διαμέτρου άνω των 5 εκ.), ισχυρές ριπές γύρω 130 χλμ. την ώρα π.χ. μα και δυνατούς ανεμοστρόβιλους.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι τη δυναμική εξέλιξη της «υπερκυτταρικής καταιγίδας» διευκολύνει αρκετά η μορφολογία του εδάφους όπως στον Νομό μας και ο συνδυασμός - σχηματισμός βουνού και κάμπου.
Να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας κατά την ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Καρδίτσας, αναφερόμενος στους λόγους που δεν λειτούργησε την Κυριακή 20/6/2021 η αντιχαλαζική προστασία, δήλωσε πως εκείνη την ημέρα τα αεροπλάνα του Οργανισμού «σηκώθηκαν» τρεις φορές και «βομβάρδισαν» τα σύννεφα στο Βελβεντό Κοζάνης, στην Ελασσόνα Λάρισας και στους Σοφάδες Καρδίτσας.
Ωστόσο, η ένταση του φαινόμενου ήταν τόσο ισχυρή που οι παρεμβάσεις αυτές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, για να αποτρέψουν τη σφοδρή χαλαζόπτωση και δυστυχώς την καταστροφή.