«Απαιτείται άμεσα ειδικό σχέδιο στήριξης»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2021 15:50

Σε ερώτηση προχώρησε άμεσα προς τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη επείγουσας καταγραφής των ζημιών σε καλλιέργειες του Δήμου Φαρσάλων και του Δήμου Σοφάδων εξαιτίας της χθεσινής χαλαζόπτωσης, από

κλιμάκια του ΕΛΓΑ, αλλά και την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής μέσω ειδικού σχεδίου στήριξης, από την Πολιτεία. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:
«Αλλεπάλληλες «πληγές του Φαραώ» μετρά ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, ο οποίος επί περίπου δέκα μήνες βλέπει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να γίνονται έρμαιο των αντίξοων και πολλές φορές εκτός εποχής καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή. Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες του «Ιανού» του Σεπτεμβρίου του 2020, η κακοκαιρία «Μήδεια» του 2021, εν συνεχεία οι σφοδροί παγετοί του Απριλίου-Μαρτίου και μάλιστα στην καρδιά της άνοιξης, ο όψιμος λίβας του Μαΐου και πρόσφατα η ισχυρή χαλαζόπτωση συνοδεία θυελλωδών ανέμων στα Φάρσαλα και τους Σοφάδες, έδωσαν τη χαριστική βολή στους καλλιεργητές του Θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και να τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα επιβίωσής τους.
Μόλις χθες, ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που κατά τόπους συνοδεύονταν από θυελλώδεις ανέμους, έπληξαν για μία ακόμα φόρα τον θεσσαλικό κάμπο. Συγκεκριμένα, ισχυρό μπουρίνι που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη χαλαζόπτωση έπληξε τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Κατωχώρι του Δ. Φαρσάλων, όπως και τους γειτονικούς Σοφάδες, ισοπεδώνοντας τις καλλιέργειες στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για την 3η συνεχόμενη χρονιά, που οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται στο έλεος των θεομηνιών, αφού το 2019 χτυπήθηκαν από χαλάζι, το 2020 από τον «Ιανό», και μόλις χθες πάλι από χαλάζι. Σύμφωνα μάλιστα με τους τοπικούς παραγωγούς, έχει επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή για 6.000 στρέμματα καλλιεργειών βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού και βαμβακιού.
Σε αυτό το πλαίσιο ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος μετρά πάνω από 20 χρόνια δίχως επικαιροποίηση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αποζημίωσης των αγροτών για όλα τα έκτακτα φυσικά φαινόμενα με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
Ζητώ επίσης από τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, όπως και του ΕΛΓΑ να καλέσουν τους αγρότες της περιοχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και την ανάπτυξη της αγροτικής Θεσσαλίας.
Τέλος, ζητώ να προωθήσει ειδικό σχέδιο αποζημίωσης για τον πολλαπλά δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, ο οποίος βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που η κλιματική αλλαγή επιφέρει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass