Θυμόμαστε και θυμίζουμε τη θυσία των ηρώων που έπεσαν στην Κύπρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΕΟΥΣ, ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΜΙΛΤ. ΣΠΥΡΟΣ: Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΝΗΣΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΩΤΗ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 20:10

Εκδηλώσεις μνήμης, χρέους και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, έχοντας στο πλευρό του τις πολιτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές του

Νομού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από τα πατρώα εδάφη, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία της Λάρισας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. κ. Ιερώνυμου, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του δήλωσε «συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για λευτεριά και επανένωση της ιδιαίτερης πατρίδας του».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Μιλτιάδης Σπύρος, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος καθώς «εδώ, στην όμορφη πόλη της Λάρισας, νιώθουμε ολοζώντανους τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη μαρτυρική Κύπρο. Είναι αυτός ο ακατάλυτος δεσμός που οδήγησε Κύπριους εθελοντές να συμμετάσχουν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 για την οποία φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια και σε όλους τους εθνικούς αγώνες που ακολούθησαν. Τραγική ανταπόδοση, η θυσία Ελλαδιτών πεσόντων ή αγνοουμένων κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι οποίοι δήλωσαν το “παρών” στο εθνικό κάλεσμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα τι σημαίνει εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα. Σαράντα επτά χρόνια τώρα, μετά την εισβολή του τουρκικού Αττίλα, εξακολουθούμε να μετρούμε ανεπούλωτες πληγές και να βιώνουμε, καθημερινά, τις συνέπειες αυτής της βαρβαρότητας με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους, τον παράνομο εποικισμό, τον σφετερισμό περιουσιών και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η μνήμη και ο πόνος του μαύρου καλοκαιριού του 1974 εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη σκέψη και να ματώνουν την ψυχή του Ελληνισμού, καθώς η μαρτυρική Κύπρος παραμένει ακόμη μοιρασμένη και αδικαίωτη».
Ακολούθως ο πρόξενος αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποφράδας αυτής μέρας και «στην προδοσία της 15ης Ιουλίου, που προλόγισε την τραγωδία της εισβολής, ανοίγοντας, τα χαράματα της 20ής Ιουλίου του 1974, την Κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα που καραδοκούσε».
Μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτών των τελετών «που δεν αποτελούν απλώς και μόνο απόδοση οφειλόμενης τιμής, αλλά είναι και πολύτιμο μάθημα για όλους εμάς που στο ήθος και στο παράδειγμα των ηρώων μας αναγνωρίζουμε τα διδάγματα της ιστορίας μας ως ζώσα μνήμη και βίωμα. Αυτή είναι, ακριβώς, και η διαχρονική σημασία της φράσης, σύμβολο για την τραγωδία της Κύπρου: “Δεν ξεχνώ”. Δεν ξεχνούμε διότι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε ή να ολιγωρήσουμε μπροστά στον αδυσώπητο χρόνο, που παγιώνει και διαιωνίζει τα τετελεσμένα του Αττίλα. Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουμε, όταν σαράντα επτά χρόνια μετά συνεχίζουμε να θάβουμε τους νεκρούς μας στην Κύπρο και την Ελλάδα; Αυτές είναι οι τραγικές πτυχές και τα δεινά της Κυπριακής τραγωδίας, καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και της κατ’ εξακολούθηση παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και των ανθρώπων της. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε καθίστανται όλο και πιο έκδηλες με την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και την προβολή όρων και προϋποθέσεων, όπως της δημιουργίας και αναγνώρισης δύο κρατών, που δεν μπορούν με τίποτα να γίνουν αποδεκτές. Από την άλλη, η τουρκική ηγεσία παραγνωρίζει προκλητικά το διεθνές δίκαιο με τις παράνομες ενέργειές της στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και με τις έκνομες επίσης κινήσεις της στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Μπροστά στους κινδύνους από την κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και αρνητικότητας, η δική μας πλευρά, σε συνεργασία και συντονισμό πάντοτε με την Ελληνική κυβέρνηση, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».
Καταλήγοντας ο κ. Σπύρος αναφέρθηκε στον βασικό στόχο που είναι μια λύση που να επανενώνει το νησί μας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που πρώτα και κύρια θα διασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού στην εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου όπου ταχθήκαμε. Για αυτό και δεν συμβιβαζόμαστε με την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας, ούτε και με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες και προθέσεις της Άγκυρας, της οποίας δικός της στόχος είναι ο έλεγχος ολόκληρης της περιοχής και όχι μόνο του νησιού μας.
Χαλυβδώνοντας την πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα μας και διαφυλάσσοντας την ιστορική μας ταυτότητα, τις αξίες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας, αλλά και μαθαίνοντας από τα λάθη μας, προχωρούμε μπροστά ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα. Μία πατρίδα όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας. Αυτό θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο. Αιωνία η μνήμη, η τιμή και η δόξα τους».
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων στους Εθνικούς Αγώνες που αναγέρθηκε πριν 26 χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα.
Στεφάνια κατέθεσαν: Ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Σπύρος, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Παπάς, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας, ο αρχηγός ΤΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχης Ν. Λιούπας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, εκ μέρους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας ο υποδιοικητής κ. Λοΐζος Ποντικίδης, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Νινίκας, εκ μέρους των Αξιωματικών και Μονίμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς 1974 ο ταγ/ρχης ε.α Κωνσταντίνος Σαματζής, εκ μέρους του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών «Κύπρος 1974» ο πρώην δήμαρχος Αγιάς κ. Βασ. Κουτσαντάς, εκ μέρους των Πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974» ο Λάμπρος Πλίτσης, εκ μέρους των Αποστράτων Αστυνομικών Λάρισας ο Μανώλης Δαλαμάγκας (αδελφός του Ήρωα Ηλία Δαλαμάγκα), εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας, εκπρόσωπος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων/νος Κούμας» κ. Δημ. Παπαποστόλου, ο διευθυντής των Ιδ. Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου κ. Νίκος Ράπτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρ. Τοπαλούδης, εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Λάρισας «ο Ψηλορείτης» ο αντ/δρος κ. Δημ. Δραγανιδάκης, εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο αντιπρόεδρος Παν. Σακογιάννης.
Παρέστησαν ακόμα η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη, ο πολεμιστής Μανώλης Τούλιος, η δημ. σύμβ. Μαίρη Καμηλαράκη, ο πρώην αντιπ/ρχης Απ. Μπέμπης, εκ μέρους του Συνδέσμου Πελοποννησίων Λάρισας η Γ.Γ. κα Λένα Λιάγκουρα κ.ά.
Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass