Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών...

Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΙΛΤ. ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» * ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΟΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 20:02

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα πρέπει να στηριχθεί στις περίφημες έξι θέσεις του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών που είχαν τεθεί το 2017. Δεν συζητάμε την απαράδεκτη πρόταση περί δύο κρατών, αλλά επιδιώκουμε μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Μιλτιάδης Σπύρος, ο οποίος βρέθηκε στη Λάρισα ως τιμώμενο πρόσωπο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, στις εκδηλώσεις μνήμης χρέους και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο.
Ο κ. Σπύρος υποστήριξε ότι «έχουμε συμμάχους στο εξωτερικό, ασχέτως αν η Τουρκία δείχνει να μην επηρεάζεται από τη γενική κατακραυγή» και θεωρεί ότι «οι κυρώσεις, κυρίως οικονομικές, δεν είναι εύκολο θέμα, καθώς στους κύκλους της Ε.Ε. εκτός από τις αρχές και τις αξίες, υπάρχουν και τα οικονομικά συμφέροντα».
Χαρακτηρίζει τέλος το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου αρραγές, ενώ καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια των αντιεμβολιαστών σε τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου.
* Κύριε Πρόξενε, η παρουσία σας στις επετειακές εκδηλώσεις του Συλλόγου Κυπρίων νομού Λάρισας για τη μαύρη επέτειο του ’74, συμπίπτει με νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, από το μαρτυρικό νησί μάλιστα.
- Δεν μας προξενεί εντύπωση αυτή η συμπεριφορά. Από πέρυσι ξεκίνησε η προκλητικότητα των Τούρκων με τις θαλάσσιες ζώνες Κύπρου - Ελλάδας και τώρα με την απαίτηση περί δύο κρατών, πρόταση φυσικά απορριπτέα, ούτε καν για συζήτηση προσφέρεται, όχι μόνο από μας, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, από τα Ηνωμένα Έθνη, κ.ά. Είναι σημαντικό που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει σχετική απόφαση, γιατί οποιαδήποτε λύση έχουμε στο Κυπριακό, επειδή θα αφορά ένα κράτος που θα είναι ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παίξει μεγάλο ρόλο η στάση των Ευρωπαίων. Εν τέλει επιδιώκουμε μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Τελικά έχουμε συμμάχους στο εξωτερικό, γιατί κάποιες φορές διακρίνουμε μια παθητικότητα εκ μέρους των ξένων ηγετών, όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
- Έχουμε συμμάχους, ασχέτως αν η Τουρκία δείχνει να μην επηρεάζεται από τη γενική κατακραυγή. Δυστυχώς οι κυρώσεις δεν είναι εύκολο θέμα. Καταλαβαίνετε ότι για να ληφθούν κυρώσεις, κυρίως οικονομικές, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται ομοφωνία. Εκτός από τις αρχές και τις αξίες, υπάρχουν και τα οικονομικά συμφέροντα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας, το γεγονός ότι η ενταξιακή διαδικασία της στην Ε.Ε. βρίσκεται υπό αίρεση. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σταμάτησαν το 2017, όταν φθάσαμε στο πολύ σημαντικό θέμα των εγγυήσεων και το τι θα γίνει με τα στρατεύματα. Από την πλευρά μας είχαμε κάνει βήματα καλής θέλησης, κάνοντας αποδεκτά τα πάγια αιτήματα που είχαν οι Τουρκοκύπριοι. Όταν όμως φτάσαμε στο σημαντικό θέμα των εγγυήσεων η Τουρκία οπισθοχώρησε και δεν ολοκληρώσαμε τη συμφωνία. Τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα στηριχθεί στις περίφημες έξι θέσεις που έχει βάλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς η Τουρκία, μετά την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ψευδοπρωθυπουργού Τατάρ και μετά και την απομάκρυνση του Ακινζί, τον οποίο η Άγκυρα θεωρούσε «πρόβλημα», δεν δείχνει διάθεση ειλικρινούς διαλόγου. Συνεχίζει να προβάλλει τη διχοτόμηση των δύο κρατών ως λύση, το οποίο φυσικά είναι εκτός του πλαισίου συζήτησης που έχουμε για δικοινοτική συνύπαρξη.

* Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες Ερντογάν για επιπλέον άνοιγμα στην Αμμόχωστο του 3% του εδάφους της;
- Για το θέμα των Βαρωσίων υπάρχουν ψηφίσματα που ξεχωρίζουν την Αμμόχωστο και ορίζουν ότι δεν μπορεί να εποικηθεί η περιοχή από άλλους, πλην των νόμιμων κατοίκων της. Τα ίδια ψηφίσματα καλούν την Τουρκία να επιστρέψει τη διοίκηση της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Οπότε όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ του Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση.

* Το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου παραμένει αρραγές;
- Ναι, παραμένει, ασχέτως κυβερνήσεων, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, διότι το Κυπριακό είναι ένα εθνικό θέμα και στα εθνικά θέματα δεν χωράνε πολιτικές πεποιθήσεις ή ιδεολογίες. Ο στόχος είναι κοινός.

* Πώς σχολιάζετε τα επεισόδια των αντιεμβολιαστών σε τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου;
- Σίγουρα είναι καταδικαστέα. Δυστυχώς και στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχουν αντιεμβολιαστές. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα η δημοκρατική άποψη κατά των εμβολίων και διαφορετικό να επιχειρεί κάποιος φασιστικά να επιβάλει τη θέση του. Ο εμβολιασμός στο Νησί πάει καλά, καθώς με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 65% του πληθυσμού και περίπου 55% με δύο δόσεις. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που παραμένει ανεμβολίαστο, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, προκειμένου να βγούμε γρηγορότερα από την πανδημία του κορονοϊού.