Προβλήματα και ανασφάλεια «ζώνουν» τους σεισμόπληκτους

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2021 16:29

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Λάρισας επισκέφτηκε τους σεισμόπληκτους του Μεσοχωρίου Ελασσόνας και παρέδωσε τρόφιμα, συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι απόντα, αλλά τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων

είναι παρόντα, πολλά και οξυμένα.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου «οι άνθρωποι που τους επισκεφτήκαμε, στα κοντέινερ που ζουν, υπομένουν τη ζέστη και ανησυχούν για το αύριο, όταν σε λίγο καιρό θα είναι αναγκασμένοι να ζουν στο κρύο. Δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα κατεστραμμένα σπίτια τους, οι φάκελοι ακόμη είναι σε εκκρεμότητα, ένα εξάμηνο μετά τον σεισμό, ενώ υπάρχουν πολλές ενστάσεις σε σχέση με τη διαβάθμιση και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Με δεδομένο πως ακόμη και από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί πολλές οικογένειες στην περιοχή.
Αποτελεί ερωτηματικό επίσης τι θα γίνει με την απομάκρυνση των μπάζων από τα κατεστραμμένα σπίτια, το κόστος της οποίας είναι δυσβάσταχτο για τους σεισμοπαθείς δεδομένης της κατάστασης που βρίσκονται. Από την πλευρά Κυβέρνησης-Δήμων-Περιφέρειας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος.
Παράλληλα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καθημερινά δεκάδες άλλα προβλήματα που προκύπτουν με δαπάνη της κάθε σεισμόπληκτης οικογένειας. Π.χ. είναι αναγκασμένοι για να διατηρήσουν την παροχή ρεύματος στα σεισμόπληκτα σπίτια να μεταφέρουν σε άλλο σημείο του κάθε οικοπέδου τον μετρητή με βάση μάλιστα και καινούριες προδιαγραφές κάτι που σημαίνει άλλη μια δαπάνη που φτάνει τα 500 ευρώ.
Προσπαθούν μόνοι τους να λύσουν ακόμη και τα πιο απλά ζητήματα, όπως τα χόρτα που είναι γύρω από τα κοντέινερ και κινδυνεύουν από τα φίδια, γιατί είναι και μικρά παιδιά που παίζουν. Ενώ ζουν ακόμη στα κοντέινερ θα τους αναγκάσουν να πληρώνουν σε λίγο το ρεύμα και το νερό που καταναλώνουν. Όλα αυτά όταν εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σταθερά τα κλιματιστικά για να έχουν υποφερτές συνθήκες διαβίωσης σε συνθήκες καλοκαιριού. Μάλιστα πολλά εκ των οποίων δεν δουλεύουν, γιατί δεν είναι συντηρημένα αφού όσα τοποθετήθηκαν ήταν μεταχειρισμένα και τη συντήρησή τους επίσης επιβαρύνονται οι σεισμοπαθείς. Να λάβουμε υπόψη πως δεν υπάρχει στέγαστρο για να εξασφαλίζεται σκιά και προστασία από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες (βροχή κ.λπ.).
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου που έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους εκατοντάδες οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να αφήνονται όλα στην ατομική ευθύνη του καθενός, όπως είναι τα ζητήματα της υγείας που δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πανδημία, όπως την επάνδρωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά χαρίζονται δισ. εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα για να αυξάνουν την κερδοφορία τους.
Απαιτούμε να λυθούν άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα με ευθύνη του κράτους, των αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια-Δήμος), χωρίς επιβάρυνση των σεισμοπαθών και κυρίως να παρθούν όλα τα μέτρα για να υπάρξει γρήγορη και πλήρης αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100%».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass