«Δόγμα που καταργεί βασικά δικαιώματα του πολίτη»

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΟΛΑ ΛΥΜΕΝΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΛΥΜΕΝΟ» ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2021 16:40

Σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες κτηματογράφησης στη χώρα, άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο.


Ο Λαρισαίος πολιτικός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως «η νομοθέτηση της Κυβέρνησης με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, τροπολογίες αποτελούμενες από δέκα και δώδεκα άρθρα, προσβάλλουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Εν συνεχεία μίλησε για ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά απομακρύνει κάθε έννοια εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, αφού επί του πρακτέου αν κάποιος πολίτης - ιδιοκτήτης ακινήτου υποβάλει ένσταση, τότε δεν μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή, όπως για παράδειγμα να το πουλήσει.
Το δόγμα «όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο» της κυβέρνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης, καταργεί βασικά δικαιώματα του ίδιου του πολίτη.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κρίσιμη λέξη που χαρακτηρίζει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και χαρακτηρίζει και μια κυβέρνηση, εάν πραγματικά σέβεται τους πολίτες, είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Δεν είναι τυχαίο που στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου νόμου αναφέρεται ρητώς ότι σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τους πολίτες.
Όλοι μας έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον θεσμό του Κτηματολογίου, που είναι ένας θεσμός ο οποίος είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν. Πολλά λύθηκαν, πολλά δεν λύθηκαν.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα: Τι ήθελαν και τι θέλουν οι πολίτες από το Κτηματολόγιο. Γιατί κάποιοι δεν γνωρίζουν. Ήθελαν και θέλουν γρήγορη καταχώριση του δικαιώματός τους στην κτηματογράφηση, αλλά και γρήγορη και ταχεία εγγραφή στο Κτηματολόγιο. Επίσης, ταχεία εκδίκαση τυχόν ένστασης. Ερώτηση ρητορική: Το απολαμβάνουν αυτό οι πολίτες; Δυστυχώς, όχι. Ακούσαμε ότι εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις κτηματογράφησης.
Τι λέει τώρα η Κυβέρνηση και θα χρησιμοποιήσω την επιχειρηματολογία του κυρίου Πιερρακάκη: «Για λίγες εκκρεμότητες εμείς το έργο της κτηματογράφησης θα το προχωρήσουμε». Η ουσία είναι, βέβαια, ότι αυτό γίνεται, προκειμένου οι οίκοι αξιολόγησης στο εξωτερικό να δουν ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κτηματογράφησης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Για λίγες εκκρεμότητες θα περάσουμε κατευθείαν στην πρώτη εγγραφή. Είναι ενδεικτική η κουβέντα που είπε. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. «Όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο».
Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται; Άκουσα πολλούς συναδέλφους να λένε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών. Τι σημαίνει «πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών»; Θα τεθούν εκτός συναλλαγής τα ακίνητα, για τα οποία υπάρχουν αμφισβητήσεις, όπερ σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πουληθούν. Θα είναι δύσκολο έως αδύνατον να πουληθούν, δύσκολο έως αδύνατον να δανειοδοτηθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Γιατί;
Το ερώτημα είναι: Χτίζετε και χτίζεται η εμπιστοσύνη προς τους πολίτες με αυτό το νομοθέτημα, όταν τους λέτε: «Ξέρεις, αν κάνεις ένσταση για οποιονδήποτε λόγο, θα φαίνεται η ένσταση και δεν θα μπορείς ούτε να το πουλήσεις ούτε να το αξιοποιήσεις ούτε οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να κάνει ο πολίτης στην περιουσία του»; Έτσι θέλετε να χτίσετε την εμπιστοσύνη του κράτους προς τον πολίτη; Διότι αυτή η σχέση λησμονείτε ότι είναι αμφίδρομη. Δεν αρκεί μόνο ο πολίτης να επιδεικνύει την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Πρέπει και το κράτος από την πλευρά του με συγκεκριμένα μέτρα να χτίζει την εμπιστοσύνη προς τον πολίτη. Χτίζεται αυτή η σχέση με αυτό το νομοθέτημα, με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται βασικά δικαιώματα;
Η απάντηση είναι αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός, «όλα λυμένα, τίποτα λυμένο». Αρκεί όλα να φαίνονται λυμένα κι ας μην είναι λυμένα. Αυτό κάνετε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass