Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβλήματα με τις αρδεύσεις στους δήμους Παλαμά και Σοφάδων

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2021 21:15

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα τα αρδευτικά προβλήματα σε αρκετές περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ και στον Δήμο Σοφάδων αδυνατούν να ποτίσουν τα χωράφια τους αγρότες στις Τοπικές Κοινότητες Ερμητσίου και Κυψέλης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος δήλωσε πως «το τελευταίο 10ήμερο οι υδάτινες ποσότητες που διοχετεύονται στο αρδευτικό δίκτυο καθημερινά είναι συνεχώς στο ανώτατο όριο του 1,9 εκατ. κ.μ. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στο περιβάλλον από τον παρατεταμένο καύσωνα, αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, Παρασκευή 6/8/2021.


Τα τοπικά προβλήματα που υπάρχουν είναι θέμα διαχείρισης του νερού από τους Δήμους».
Σε ό,τι αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα, ο κ. Νούσιος είπε πως μέχρι τέλος Ιουλίου είχαν διοχετευτεί στον κάμπο 78 εκατ. κ.μ. όταν την ίδια περίοδο πέρυσι παροχετεύτηκαν γύρω στα 76 εκατ. κ.μ..
Η στάθμη του νερού στη Λίμνη βρίσκεται στα 786,97 μέτρα με το οικολογικό όριο να είναι καθορισμένο στα 782 μέτρα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΜΑ
Αυτές τις ημέρες, με τον παρατεταμένο καύσωνα – τόνισε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου - από τη μια πλευρά η ζήτηση νερού αυξήθηκε κατακόρυφα και απ’ την άλλη στην πορεία του στα κανάλια εξατμίζονται μεγάλες ποσότητες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για προστασία και σωστή διαχείριση των αρδευτικών παροχετεύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα υπάρχουν σε Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο που αρδεύονται από ιδιωτικές γεωτρήσεις και απο το νερό του Ταμιευτήρα Συκεώνας – Ηλιά που όμως τελείωσε και το έργο του εμπλουτισμού στα Ορφανά δεν λειτούργησε ποτέ.
Τα ίδια αρδευτικά προβλήματα υπάρχουν και σε εκτάσεις που αρδεύονται από τον Ενιπέα που και εκεί το νερό τελειώνει.
Στην Ιτέα αποφασίστηκε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τριήμερα), η διακοπή παροχής νερού για να πληρώνεται το δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της Αστρίτσας.
Τα Καλυβάκια και τα Βαζούρια που λαμβάνουν νερά από το Λείψιμο (Σοφάδες), έχουν επίσης πολλά προβλήματα.
Τέλος, στο Βλοχό υπάρχει επίσης πρόβλημα διότι το νερό που δεν ρέει με δύναμη - λόγω υπερκατανάλωσης - γυρνάει πίσω, αφού το έδαφος είναι ανηφορικό.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΟΦΑΔΩΝ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, δήλωσε πως υπάρχουν αρδευτικά προβλήματα τις τελευταίες μέρες στο Ερμήτσι που αρδεύεται από την Λίμνη Πλαστήρα και στην Κυψέλη, όπου οι αγρότες ποτίζουν από παροχές (ποταμός Φαρσαλίτης) της Λίμνης Σμοκόβου.
Επιβλήθηκαν 24ωρες διακοπές σε αντλιοστάσια σε Καρποχώρι και Πασχαλίτσα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Γίνονται προσπάθειες και από τα ΤΟΕΒ Ταυρωπού και Θεσσαλιώτιδος, αλλά λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στο περιβάλλον η ζήτηση για νερό είναι πολύ μεγάλη και σημειώνονται πολλές απολήψεις υδάτων που σε ανοιχτά επιφανειακά δίκτυα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Σχετικά Άρθρα