Πρότυπο Συνεταιρισμού τοπικών προϊόντων

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ, ΣΤΟΜΙΟΥ «ΚΑΡΠΟΙ ΚΙΣΣΑΒΟΥ» -ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ -ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΙΤΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2021 20:05
Στιγμιότυπο από τη θεμελίωση των νέων εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου Στιγμιότυπο από τη θεμελίωση των νέων εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου

Παράδειγμα αποτελεί μια δυναμική ομάδα 81 παραγωγών ακτινιδίου και κάστανου που καλλιεργεί στις πλαγιές του Κισσάβου, καθώς αναδεικνύει στην πράξη την επιτυχία της ρήσης “ισχύς εν τη ενώσει”.


Διαγράφοντας μια αναπτυξιακή πορεία στον αγροτικό τομέα, εδραίωσε τη θέση της στο εσωτερικό της χώρας και παράλληλα στρέφεται σε διεθνείς αγορές, με δύο ανταγωνιστικά τοπικά προϊόντα.
Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», που πρόσφατα γιόρτασε ένα σημαντικό γεγονός, τη θεμελίωση της έδρας του, των νέων εγκαταστάσεών του στο Στόμιο, που θα του προσφέρουν περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης.
«Το όραμά μας, από το 2014, παίρνει πλέον σάρκα και οστά...» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θύμιος Τριανταφύλλου και σημειώνει: «Όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η Οργάνωση Παραγωγών θα αποκτήσει ένα «σπίτι», μία δυνατή έδρα. Η ύπαρξη κατάλληλων και πιστοποιημένων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που θα αποκτηθεί με την υλοποίηση του Σχεδίου Βελτίωσης θα προσδώσει νέα δυναμική στην Οργάνωση Παραγωγών, καθώς θα επιτρέψει την είσοδο στο λιανεμπόριο. Έχουμε δύο πολύ δυνατά προϊόντα, το κάστανο και το ακτινίδιο, να διαχειριστούμε και είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021».
Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη Οργάνωση Παραγωγών για το κάστανο στην Ελλάδα και σήμερα αριθμεί 81 μέλη, όλοι ενεργοί παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 1.600 στρέμματα κάστανων και 300 στρέμματα ακτινιδίων.
Εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών της το 70% περίπου της παραγωγής κάστανου που καλλιεργείται στις πλαγιές του Κισσάβου, στις περιοχές της Καρίτσας και του Στομίου, με την ετήσια παραγωγή να αγγίζει τους 350 τόνους.
Ποσότητα κάστανου εξάγεται στην Ιταλία. Η παραγωγή ακτινιδίου που διαχειρίζεται, αγγίζει το 35% των καλλιεργούμενων εκτάσεων του κάμπου του Στομίου με την παραγωγή να κυμαίνεται στους 900 τόνους.
Στις 07-10-2016 αναγνωρίστηκε ως Οργάνωση Παραγωγών για το κάστανο και το ακτινίδιο.
Αναλυτικότερα για τους στόχους της ο κ. Τριανταφύλλου, επισημαίνει: «Σκοπός της ομάδας παραγωγών είναι να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά όσο και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Έτσι, θα επιτευχθούν καλύτερες τιμές για το προϊόν και κατά συνέπεια η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος των μελών της.
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της, προχώρησε σε κατάθεση αιτήματος και έλαβε έγκριση στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στη δράση 4.1.1 συνολικού ύψους 928.584,60 ευρώ (Δημόσια Στήριξη 60% - 557.150,76 ευρώ και Ιδιωτική Συμμετοχή 371.433,84 ευρώ). Το πρόγραμμα αφορά την ανέγερση σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο στη θέση Μετόχι της κτηματικής περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Στομίου Λάρισας έκτασης 13,500 τ.μ. γραφείων, ψυκτικών θαλάμων δυναμικότητας 800 τόνων, συσκευαστηρίου και διαλογητηρίου κάστανων και ακτινιδίων εξοπλισμένο με γραμμές διαλογής» και καταλήγει: «Προκειμένου η ομάδα παραγωγών να ανταποκριθεί στις τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι οποίες προστάζουν άριστες υγειονομικές συνθήκες, προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, εφαρμόζει από το 2018 σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την καλλιέργεια των προϊόντων σύμφωνα με τα πρωτόκολλα GLOBAL GAP και GRASP».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass