Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομολογία εγκατάλειψης του πρωτογενή τομέα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2021 16:10

Δριμεία κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση η τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, ως εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και

λοιπές διατάξεις», με αφορμή τη ρύθμιση σχετικά με τους συμβασιούχους γεωτεχνικούς που απασχολούνται στους ΟΤΑ, αλλά και για το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων.
Ειδικότερα, η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που ορίζει ότι οι συμβασιούχοι γεωτεχνικοί πρέπει να έχουν δικαίωμα υπογραφής, γιατί π.χ. σήμερα συμβασιούχοι κτηνίατροι της Περιφέρειας δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους σε ελέγχους, αλλά χρειάζονται κι άλλο ένα άτομο μαζί γιατί δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, γεγονός που αφενός είναι λογικό, αφετέρου όμως, τόνισε ότι «η ρύθμιση αυτή καταδεικνύει την παντελή αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι εμφανής η υποστελέχωση του Δημοσίου από μόνιμους γεωτεχνικούς και γι’ αυτό το άρθρο προσφεύγει στο να δώσει δικαίωμα υπογραφής σε συμβασιούχους γεωτεχνικούς»
Μάλιστα η βουλευτής, υπενθύμισε ότι με την προκήρυξη 3Κ/2020 προκηρύχτηκαν 45 θέσεις για ΠΕ Γεωπόνους και 16 για ΤΕ Γεωπόνους, ενώ η προηγούμενη προκήρυξη για Γεωπόνους είχε γίνει το μακρινό 2008, τονίζοντας ότι «είναι απαξιωτικό μετά από 12 χρόνια, να θεωρούν ότι οι ανάγκες σε όλη την Ελλάδα είναι 45 ΠΕ Γεωπόνοι και 16 ΤΕ Γεωπόνοι».
«Γι’ αυτό χάνουμε τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα. Όταν δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα, τότε ποια μεγαλύτερη ομολογία εγκατάλειψης, μπορεί να αναζητήσει κανείς;» δήλωσε η Ευαγγελία Λιακούλη.
Επιπλέον, σχετικά με κατάργηση των κατά παρέκκλιση διατάξεων κινητικότητας, τόνισε την αναγκαιότητα αυτή να επεκταθεί σε όλο το εύρος τους, όπως επανειλημμένα ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα να δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το πόσοι έχουν αποσπαστεί με βάση τις κατά παρέκκλιση διατάξεις που καταργούνται, πόσοι υπάλληλοι εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς και πόσοι είναι αυτοί οι αποσπασμένοι που δεν έχουν με βάση το νομοσχέδιο δυνατότητα μετάταξης και θα αναγκαστούν σε λίγες ημέρες από την ψήφιση του παρόντος να επιστρέψουν στις υπηρεσίες προέλευσης.
Μάλιστα, η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, πρότεινε να δημιουργηθεί μητρώο – αποθετήριο κατά παρέκκλιση διατάξεων, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
«Να γνωρίζουμε δημόσια, ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι εξαιρέσεις που παραμένουν σε ισχύ και πότε θεσμοθετήθηκαν. Είναι θέμα διαφάνειας, μιας και στο Δημόσιο, η ασυμμετρία πληροφόρησης δημιουργεί πιθανώς θύλακες ρουσφετιών και πελατειασμού», κατέληξε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.