KAΡΔΙΤΣΑ

Φούσκωσαν Πάμισος και Καράμπαλης

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2022 19:20

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2021, οι καρδιές όλων των Καρδιτσιωτών χτύπησαν δυνατά μπροστά στην απειλή επανάληψης της πλημμύρας του «Ιανού»…

Ευτυχώς η κακοκαιρία υποχώρησε έγκαιρα και η ζωή συνεχίστηκε στον Νομό μας με ομαλότητα.
Ακριβώς έναν μήνα μετά όμως, ο ίδιος «εφιάλτης» που αυτή τη φορά «βαφτίστηκε» από τους μετεωρολόγους «Διομήδης», ξαναγύρισε στον τόπο της καταστροφής!
Από τη Δευτέρα 10/01/2022 βρέχει στην περιοχή μας χωρίς σταματημό, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ξανά πλημμυρικά φαινόμενα στις παρυφές της Καρδίτσας και στους Δήμους Σοφάδων και Παλαμά.
Οι αρχές «με την ψυχή στο στόμα» παρακολουθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα να εξελίσσονται και επεμβαίνουν συνεχώς όπου κρίνεται αναγκαίο για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Οι βασικοί ποταμοί Πάμισος και Καράμπαλης έχουν φουσκώσει και τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά πιέζουν ασφυκτικά τις κοίτες και τα πρανή προκειμένου να βρουν διεξόδους.
Ευτυχώς από το απόγευμα της Τρίτης 11/01/2022, στα βουνά οι χιονοπτώσεις αντικατέστησαν τις βροχές, προς ικανοποίηση των αιρετών της αυτοδιοίκησης οι οποίοι παλεύουν με δεκάδες μηχανήματα να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά που έρχονται μέσα στα ποτάμια, για να μην «πνίξουν» τον κάμπο και τα χωριά του.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η βροχή που έχει πέσει στην Καρδίτσα το προηγούμενο 24ωρο ξεπέρασε τα 110 χιλιοστά!
Αρκετά είναι τα προβλήματα στην Καρδίτσα, σε Σταυρό, Άγιο Θεόδωρο, Πρόδρομο, Μυρίνη, Γεωργικό, στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων όπου δεν λειτούργησαν τα σχολεία, στα ορεινά των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και σημαντικές οι ζημιές σε αρδευτικές υποδομές και αγροκτηνοτροφικές εκτάσεις σε όλο το Νομό.
Πλημμύρισαν ακόμη εκτάσεις σε Μαγουλίτσα, Μ. Καλύβια όπου διακόπηκε η οδική επικοινωνία μεταξύ των χωριών. Ενώ, «κόπηκε» ο δρόμος προς Ελληνόκαστρο και Αμυγδαλή στον Δήμο Μουζακίου.
Επίσης, στον Παλαμά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τα νερά του Ενιπέα, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στους Γοργοβίτες λόγω των έργων που γίνονται στον κεντρικό άξονα προς την Καρδίτσα.
Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Καρδίτσας, έχουν πλημμυρίσει δυο είσοδοι (κεντρικός και προς το Φράγκο) στο Παλαιοκκλήσι και το αθλητικό κέντρο «Παλέρμο» νότια της πόλης.
Στο μεταξύ, δυο εκσκαφείς και υπάλληλοι του Δήμου βρίσκονται στην γέφυρα του Καράμπαλη στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, (κεντρική είσοδος της Καρδίτσας), σε πλήρη ετοιμότητα καθώς η στάθμη των υδάτων στο ποτάμι ανέβηκε πολύ, περίπου στο μισό μέτρο από το κάτω μέρος της γέφυρας.
Εκεί υπάρχουν και άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας με περιπολικά, οι οποίοι ανά διαστήματα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων προκειμένου τα μηχανήματα να παρεμβαίνουν στο ποτάμι μαζεύοντας φερτές ύλες και κορμούς δένδρων που εμποδίζουν τη ροή του νερού κάτω από τη γέφυρα.
Σε ότι έχει σχέση με τον διπλανό καταυλισμό «Μαύρικα» των ΡΟΜΑ, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή εάν χρειαστεί να τον εκκενώσουν.
Τέλος, το πρωί της Τρίτης 11/01/2022 και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν στα χωριά της Αργιθέας, στα ορεινά του Μουζακίου, αλλά και μέσα στην Καρδίτσα, ή σε χωριά του κάμπου.
Να σημειωθεί ότι στην Καρδίτσα περιόδευσε σε πληγείσες κοινότητες και σε ποτάμια χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass