Στα 25 δισ. ο τζίρος του παρεμπορίου το 2019

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων στην επικράτεια

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2022 13:20

ΒΟΛΟΣ
Πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, κατατάσσεται, μαζί με την Ιταλία, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, στη συνεδρίασή της στην έδρα του ΕΒΕΑ.


Πρόκειται, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, για τα πρώτα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η σύσταση της οποίας, το 2020, υπήρξε το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της ΚΕΕΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής περιέγραψε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει το παρεμπόριο στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία του 2019, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη «μαύρη οικονομία» να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισεκατομμύρια.
Εκ μέρους της ΔΙΜΕΑ στη συνεδρίαση συμμετείχε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Σπυρίδων Περιστέρης, ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των Επιμελητηρίων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια και ανέλυσε τον ρόλο της υπηρεσίας και τον τρόπο δράσης της.
Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που παρουσίασε ο κ. Περιστέρης: Συγκεκριμένα το 2021 βεβαιώθηκαν 3.444 παραβάσεις, το ύψος των προστίμων ανήλθε στα 3.834.750 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν 297.063 τεμάχια. Σε σχέση με το 2020 ο αριθμός των προστίμων αυξήθηκε κατά 71%, ενώ ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 77%.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε σαφές από όλες τις πλευρές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της ΔΙΜΕΑ και των Επιμελητηρίων, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στην εν λόγω υπηρεσία σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με το παρεμπόριο σε κατά τόπους περιοχές.

ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε τοποθέτησή του πάνω στο θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης που συμμετείχε στη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι στα μέτωπα που θα πρέπει να εστιάσει η ΚΕΕΕ και η ΔΙΜΕΑ είναι το παρεμπόριο, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην πορεία.
Παράλληλα, επισήμανε τα τεράστια περιθώρια κερδών που αποφέρει το παράνομο εμπόριο στα παραλιακά μέτωπα των πόλεων, αλλά και τις λαϊκές αγορές.
«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Περιστέρη είναι χαρακτηριστικά, τόνισε ο κ. Μπασδάνης. Θα πρέπει επιτέλους πραγματικά να ελεγχθούν καλύτερα οι είσοδοι της χώρας και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό, τόσο τα Επιμελητήρια όσο και η ΔΙΜΕΑ. Δυστυχώς όμως, αυτό που εμπειρικά παρατηρούμε είναι ότι το ελεγκτικό σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαθρό. Η Αστυνομία δυστυχώς, όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά συνεργεί. Και εδώ είναι που πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας».
Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε ομόφωνα να συναφθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΕΕ και τη ΔΙΜΕΑ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τονίστηκε δε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορούν τα επιμελητήρια της χώρας να στηρίξουν και σε υλικοτεχνική υποδομή το έργο της υπηρεσίας ενισχύοντας έμπρακτα τον μηχανισμό καταστολής.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Μπρατάκος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιάρας, ο αν. πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Εμμανουήλ Χριστόπουλος, η Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Σταματία Βελώνη, ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Πιερίας Αθανάσιος Κόκκινος, η οικονομική επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας Χάιδω Παπαχατζή, ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Μαραγκός, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιά Αντώνης Καρπαθάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass