Στον «αέρα» δημόσια έργα λόγω ανατίμησης υλικών!

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ - ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2022 16:05

Του Γ. Ρούστα
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εκτέλεση δημόσιων έργων που έχουν δημοπρατηθεί, με αφορμή τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες (μέταλλα, πλαστικά, μπετόν, πετρέλαιο, ασφαλτικά) συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Με πρωτοβουλία της περιφερειακής συμβούλου της αντιπολίτευσης, Δέσποινας Αράπκουλε, το θέμα ήρθε προς συζήτηση, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να ενημερώνει το Σώμα ότι οι παρεμβάσεις του προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών είναι συνεχείς, με στόχο την αναθεώρηση τιμών, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν και τον χρόνο διεξαγωγής των έργων.


«Πράγματι οι τιμές των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη» σημείωσε ο Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, αύξηση 80% σημειώνεται στο σκυρόδεμα, ο σίδηρος από τα 80 λεπτά έφτασε το 1,40 ευρώ, στα ασφαλτικά οι αυξήσεις έχουν διπλασιαστεί, κ.ο.κ.».
Στη συνέχεια ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα για το πώς προκύπτουν οι τιμές, βάσει των οποίων γίνονται οι δημοπρατήσεις. Δήλωσε «δικαιωμένος για την επιμονή του να υπάρξει διαπραγμάτευση για την άμεση ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τον «Ιανό». «Με την επιμονή μας αυτή εξασφαλίσαμε χρήματα και κερδίσαμε χρόνο, διότι αν το αφήναμε για τις αρχές του 2022, σήμερα τα έργα αυτά θα βρίσκονταν επίσης στον αέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε ότι «υπάρχουν εργολάβοι που, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, υπογράφουν συμβάσεις, όπως αυτή στην Πύλη Τρικάλων (από την Περιφερειακή Τρικάλων μέχρι τη γέφυρα του Καραβόπορου), αλλά υπάρχουν και εργολαβίες που αφορούν αρδευτικά έργα σε Λάρισα και Τρίκαλα, για τις οποίες -λόγω μεγάλων εκπτώσεων- οι ανάδοχοι δεν έρχονται να υπογράψουν τη σύμβαση και θα αναγκαστούμε να πάμε σε επαναδημοπράτηση.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Με αφορμή σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης Χρ. Γελαλή για το «αν η Περιφέρεια βολιδοσκόπησε τις προθέσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στο χωριό Αετοράχη Ελασσόνας», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την πεποίθησή του ότι «η χώρα χρειάζεται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Καταρχάς ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «πράγματι επικοινώνησε με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Κων. Παππά, από τον οποίο ενημερώθηκε ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της να μειώσει από 1.100 στρέμματα σε 400 στρ. τον χώρο της επένδυσης, αλλά η αρμόδια επιτροπή του ΠΕΣΠΑ δεν το έχει εξετάσει ακόμη».
Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Αγοραστός -με αφορμή και την ενεργειακή κρίση που βιώνει η χώρα- επανέλαβε την αναγκαιότητα εκτέλεσης υδροηλεκτρικών έργων που θα παράξουν φθηνή και σίγουρη ενέργεια, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Μεσοχώρας. Διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, αρκεί αυτά να μην καλύπτουν γόνιμες εκτάσεις και παραγωγική γη. Υπενθύμισε δε, την πρότασή του να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στους ΤΟΕΒ, όχι για να αποκομίσουν κάποιο όφελος, αλλά για να εξασφαλίσουν τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες σε ρεύμα.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ακόμη, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση της αποτίμησης σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) που δεν χορηγήθηκαν κατά το έτος 2020 στους εργαζόμενους της Π.Ε. Λάρισας και της έδρας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την εφάπαξ απόδοση 21.256,76 ευρώ στους δικαιούχους.
Αναφορικά με τη μη πληρωμή των υπαλλήλων-αξιολογητών των επενδυτικών προτάσεων των προγραμμάτων «Επανεπενδύω στη Θεσσαλία» και «Επενδύω στη Θεσσαλία», ο κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε ότι «τα χρήματα θα δοθούν στους υπαλλήλους μέχρι τέλη Μαΐου». Παραδέχτηκε ότι «υπήρξε καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, όμως αυτή δεν οφείλεται στην Περιφέρεια, αλλά στο γεγονός ότι έπρεπε να βρεθεί η βέλτιστη και νόμιμη τεχνική λύση για να πληρωθούν, καθώς επρόκειτο για μία πρωτόγνωρη διαδικασία. Ήμασταν μπροστάρηδες σαν Περιφέρεια, έπρεπε να βρούμε τον τρόπο πληρωμής, τώρα πάνω στη δική μας προσπάθεια θα πατήσουν και άλλες Περιφέρειες για να πράξουν ανάλογα» κατέληξε ο κ. Αγοραστός. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Χρήστου Αντωνίου, ο οποίος αν και παραδέχτηκε το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για την πληρωμή τους, ωστόσο χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια», εκφράζοντας την πρόθεσή τους να προσφύγουν δικαστικά εάν αυτό δεν γίνει σύντομα.
ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Για την καθυστέρηση υπογειοποίησης και αναβάθμισης των αγωγών άρδευσης του ΤΟΕΒ «Μάτι» Τυρνάβου ρώτησαν την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τσιαπλές, Γκαραλιάκος, της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας». Ειδικότερα ρώτησαν γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο η κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου και τι σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο υπογειοποίησης και αναβάθμισης των αγωγών άρδευσης του ΤΟΕΒ «Μάτι» Τυρνάβου, ώστε να μπορούν οι αγρότες του Αμπελώνα, της Φαλάνης και της Γιάννουλης να αρδεύουν τα χωράφια τους, χωρίς μεγάλες απώλειες νερού και προβλήματα στην παραγωγή τους; Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αγοραστός, το έργο καταρχάς χωρίζεται σε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά την «Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι – Τυρνάβου (Αμπελώνας)», προϋπολογισμού: 1.966.200 ευρώ και το δεύτερο, την «Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης σε Φαλάνη-Γιάννουλη προϋπολογισμού: 1.666.750 ευρώ. Η υπηρεσία μας κάλεσε τον ανάδοχο για επίσπευση των εργασιών. Ωστόσο, κατά τη χειμερινή περίοδο, δεν ήταν δυνατόν να εκτελεσθούν εργασίες, υπογειοποίησης ή εξαγωγής των αντλητικών συγκροτημάτων (πομόνες), καθώς δεν ήταν εφικτή η προσέγγιση γερανού και μηχανημάτων έργου. Μόλις ολοκληρώθηκε η εξαγωγή των αντλητικών συγκροτημάτων κλήθηκε εκ νέου ο ανάδοχος για επίσπευση των εργασιών. Αυτός ενημέρωσε ότι τα νέα αντλητικά συγκροτήματα μετά των νέων ηλεκτρικών πινάκων και inverter είναι έτοιμα προς τοποθέτηση, ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση, καθώς λείπουν οι θύρες και τα παράθυρα από τα υφιστάμενα αντλιοστάσια και υπάρχει κίνδυνος κλοπής και βανδαλισμών. Επισήμανε δε ότι επειδή η ΔΕΔΔΗΕ έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, δεν μπορεί να γίνει η δοκιμή των εγκαταστάσεων σε λειτουργία. Ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε προοδευτική αντικατάσταση των κατεστραμμένων κουφωμάτων, οπότε προσεχώς θα αρχίσει η τοποθέτηση του νέου εξοπλισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass