ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Περισυλλογή-διαχείριση νεκρών ζώων

* Στο 1 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:28

 

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Ένα σημαντικό «πιλοτικό» εγχείρημα μπαίνει σε εφαρμογή στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο αφορά στην περισυλλογή και τη διαχείριση νεκρών ζώων. Χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σχετική σύμβαση με εταιρία η οποία αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση του έργου για διάστημα 12 μηνών. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου, και είναι προϋπολογισμού 1 εκ ευρώ. Κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2108960100, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να καλεί τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.

Η συγκεκριμένη δράση είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας με απ’ ευθείας αναφορά και επίπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη νεκρών ζώων αλλά και η περαιτέρω «διαχείριση» των κουφαριών τους όταν αυτά εντοπιστούν αποτελούν εστία κινδύνου για την δημόσια υγεία αλλά και μόλυνσης για το περιβάλλον και το υπέδαφος. Πόσο μάλλον σε μία περιοχή όπως η Θεσσαλία όπου υπάρχει πληθώρα βοοειδών και αιγοπροβάτων.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με το πρόγραμμα αυτό δημιουργούνται συνθήκες βελτίωσης του περιβάλλοντος, γιατί είναι γνωστό μέχρι σήμερα ότι η διαδικασία απόρριψης του νεκρού ζώου ήταν ανεξέλεγκτη. Μετά από μία μακρόχρονη διαδικασία φτάνουμε σήμερα να υπογράφουμε τη σύμβαση. Στη Θεσσαλία, επισήμανε, βρίσκονται τα περισσότερα αιγοπρόβατα και βοοειδή σε όλη την Ελλάδα και μέσω κλήσης σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλεί τον φορέα διαχείρισης για να παραλάβει το νεκρό ζώο. Κατόπιν υπάρχουν αναλύσεις και έλεγχος της αιτίας θανάτου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μητρώο και να υπάρχει μια διαχρονική καταγραφή των κρουσμάτων που θα υπάρχουν, των θανάτων κ.ά. Είναι ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα είναι και μια απόδειξη σεβασμού και ενδιαφέροντος απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Το πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους και αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, όσον αφορά στα αιγοπρόβατα εκείνα που είναι άνω των 18 μηνών, ενώ όσον αφορά τα βοοειδή εκείνα που είναι άνω των 24 έως 48 μηνών. Κατόπιν κλήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100, θα μεταβαίνει ο φορέας διαχείρισης στον κάθε κτηνοτρόφο για την παραλαβή του νεκρού ζώου με φορτηγά που διαθέτουν ψυγεία. Στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν περισυλλεγεί τα νεκρά ζώα από όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πηγαίνουν στη μονάδα αποτέφρωσης της συνεργαζόμενης εταιρίας. Εκεί θα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες και στη συνεχεία θα αποτεφρώνεται.

Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό. Με το πρόγραμμα αυτό λύνεται ένα πρόβλημα τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την ίδια την κτηνοτροφική εγκατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, δυσοσμία κ.ά. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανάλογα με την επιτυχία του μπορεί να επεκταθεί. Σύντομα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Θανάσης Γκουντέλας καθώς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Θοδωρής Κασκάνης.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Με τη σύμβαση που υπογράφηκε χθες μεταξύ της Περιφέρειας και του αναδόχου του έργου, ο τελευταίος, αναλαμβάνει το έργο την υποχρέωση να συλλέγει νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα και να διαχειρίζεται περαιτέρω την «τύχη» του η οποία αφορά και η λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού προκειμένου να εξετάζεται για τον εντοπισμό τυχόν ασθενειών, αλλά και την αποτέφρωση των ζώων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα επιτήρησης ελέγχου και εξάλειψης των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών στην περιφέρεια Θεσσαλίας κατ’ εφαρμογή σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού.

Όπως επισημαίνεται τα ζώα τα οποία θα περισυλλέγονται θα πρέπει να φέρουν την υποχρεωτική σήμανση σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των βοοειδών και αιγοπροβάτων, ενώ τα νεκρά βοοειδή θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα και στην κτηνιατρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα «μητρώο» το οποίο θα διευκολύνει τη συνολική διαχείριση του ζητήματος.

Επίσης ο ανάδοχος του έργου υποχρεούται να υποβάλλει στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης και πιστοποίησης έργου της κάθε περιφερειακής ενότητας μηνιαία κατάσταση πεπραγμένων, όπου θα αναφέρεται ο αριθμός των νεκρών ζώων που περισυνελλέγησαν ανά είδος, τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε ζώου, η κατάσταση με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων από τους οποίους περισυνελλέγησαν τα νεκρά ζώα και λοιπά στοιχεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass