ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Υπόδειγμα «πράσινου» Δήμου

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑΦΗ -ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΞΙ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ»

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2022 12:04
Η αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Ενέργειας του Δήμου Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, παραθέτει στην «Ε» τα αποτελέσματα της διαχείρισης απορριμμάτων Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Ενέργειας του Δήμου Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, παραθέτει στην «Ε» τα αποτελέσματα της διαχείρισης απορριμμάτων

Της Λένας Κισσάβου

Η ραγδαία ανάπτυξη που παρουσίασε ο Δήμος Κιλελέρ τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση απορριμμάτων, τον ξεχώρισε πανελλήνια ως παράδειγμα προς μίμηση στους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τη δεκαετία 2020-2030, το οποίο επιδιώκει την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα αυτόν.
Οι επιτυχίες του είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς της Δημοτικής Αρχής με πρόγραμμα που κατάρτισε και ακολουθεί πιστά για τα αστικά και αγροτικά απόβλητα, καθώς και της ανταπόκρισης που βρίσκει από την κοινωνία.
Η προσπάθεια είναι συνεχής για την κατάκτηση ακόμα υψηλότερων στόχων, αναπτύσσοντας την αύξηση του δικτύου της χωριστής συλλογής όλο και περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών από τους καταναλωτές για τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή.
Οι στόχοι αυτοί αποτελούν προτεραιότητα του δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου. Όραμά του είναι να γίνει ο μεγάλος αγροτικός δήμος της Π.Ε. Λάρισας, παράδειγμα «πράσινου» Δήμου, φιλικού στο περιβάλλον, αφουγκραζόμενος τα μηνύματα που επιτάσσουν γρήγορες δράσεις και άμεσα αποτελέσματα για την προστασία των φυσικών συστημάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αναμφίβολα δεν είναι τυχαίο που, μέσα σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων χρόνων, ο Δήμος Κιλελέρ διπλασίασε τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και αντίστοιχα μείωσε τα σκουπίδια που πηγαίνουν για ταφή.
Παράλληλα, αύξησε τα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών με χωριστή διαλογή και συγκεκριμένα πλαστικών καπακιών, φελιζόλ, συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ηλεκτρικών συσκευών, κηπευτικών απορριμμάτων-κλαδιών και πρόσφατα ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.
Κορυφαίο στόχο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αποτελεί η δημιουργία έξι «πράσινων σημείων», όπου θα συγκεντρώνονται αδρανή υλικά-μπάζα, ογκώδη απορρίμματα και κλαδιά, τα οποία θα ανακυκλώνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους, για να επιστρέφουν και πάλι για χρήση, όπως π.χ. σε μορφή χαλικιού, κομπόστ κ.ά.
Η μελέτη είναι έτοιμη και έχει κατατεθεί προς έγκριση χρηματοδότησης στο «Πράσινο Ταμείο». Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεγάλου «πράσινου σημείου» ανάμεσα από Χάλκη και Νίκαια και πέντε μικρότερων στις πέντε Δημοτικές Ενότητες.
Το όραμα του κ. Νασιακόπουλου έχουν υιοθετήσει οι συνεργάτες του, που κινούνται απ’ την πλευρά του ο καθένας προς την κατεύθυνση υλοποίησή του.
Συγκεκριμένα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στον Δήμο Κιλελέρ εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Ενέργειας Βάνας Χλιάπη - Γκουνιαρούδη σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τμήμα Προγραμματισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ, 2020).
Δίνει έμφαση σε δράσεις που προωθούν την πρόληψη και τη μείωση παραγωγής αποβλήτων μέσω δράσεων ενίσχυσης διαλογής στην πηγή και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στοχεύοντας στην αύξηση της χωριστής συλλογής.
Η αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη - Γκουνιαρούδη δηλώνει σχετικά στην «Ε»: «Στόχος μας είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ποσότητες σκουπιδιών που καταλήγουν για ταφή. Κάνουμε πράξη τον καθαρό «πράσινο» Δήμο, κάνουμε πράξη την προστασία του περιβάλλοντος για το σήμερα και τις επόμενες γενιές».
Η κ. Χλιάπη μας παραθέτει τα στοιχεία με τα επιτυχή αποτελέσματα στόχων που τέθηκαν:
ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ,
ΜΕΙΩΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑΦΗ
Σταδιακή μείωση εμφανίζουν οι ποσότητες που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και αύξηση οι ποσότητες που καταλήγουν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 μεταφέρθηκαν 6.450 τόνοι σκουπιδιών για ταφή, το 2019: 6.396, το 2020: 6.088 και το 2021: 5.886 τόνοι.
Στο ΚΔΑΥ: το 2018: 659 τόνοι, το 2019: 719 τόνοι, το 2020: 1.076 τόνοι και το 2021: 1.433 τόνοι.
Σε διάστημα τεσσάρων χρόνων διπλασιάστηκε το ρεύμα των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών. Αντίστοιχα μειώθηκε κατά πολύ και το κόστος που καταβάλλει ο Δήμος για υγειονομική ταφή.
Πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων: Συγκεντρώθηκαν 2.630 κιλά το 2019, 5.060 κιλά το 2020, 8.950 κιλά το 2021 και 5.320 κιλά το πρώτο εξάμηνο του 2022, που σημαίνει σταθερή αύξηση των συλλεγόμενων ποσοτήτων κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μειώνονται σταθερά αυτού του είδους τα σκουπίδια στα χωράφια και στα ρέματα.
Μάλιστα ο νέος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αχιλλέας Χατζούλης, αναφέρει πως αυτή η αύξηση θα συντηρηθεί και ήδη εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα του 2022.
Φελιζόλ: Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2021, όπου συλλέχθηκαν 6,5 τόνοι φελιζόλ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αγροτικές περιοχές και μέχρι πρότινος κατέληγαν στα ρέματα ή μαζί με οργανικά απορρίμματα για ταφή, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Πλαστικά καπάκια: Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ο μοναδικός στην Π.Ε. Λάρισας, που οργάνωσε μια μεγάλη καμπάνια συλλογής πλαστικών καπακιών, τοποθετώντας και στα 53 χωριά του, ειδικές κατασκευές-καρδιές, για τη ρίψη καπακιών, ευαισθητοποιώντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες για την ανακύκλωση.
Σε διάστημα 6 μηνών, τέλη του 2021 συνέλεξε από αυτές 3,5 τόνους.
Κλαδιά: Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στους δήμους, το οποίο εμφανίζεται σε μεγαλύτερη έκταση την άνοιξη, είναι οι ποσότητες κηπευτικών απορριμμάτων και κλαδιών, που απορρίπτονται από τους πολίτες δίπλα στους κάδους.
Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας έχει τοποθετήσει και στα 53 χωριά μεταλλικούς ειδικούς κάδους (8 m3) για τη συλλογή τους, με σύνθημά της «ποτέ πια βουνά από κλαδιά στους δρόμους του Δήμου μας» και τα οποία συλλέγονται με ειδικό απορριμματοφόρο.
Ρούχα-Υποδήματα: Η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο, αποτελεί νέο εγχείρημα. Πιλοτικά και κατ’ επιλογή της εταιρείας που διαχειρίζεται τους κάδους, τοποθετήθηκαν 12 με προοπτική να αυξηθεί ο αριθμός τους. Βρίσκονται: 6 στη Νίκαια, 2 στη Χάλκη, και από ένας στον Πλατύκαμπο, στη Γαλήνη, στο Μελισσοχώρι και στο Ομορφοχώρι.
Επίσης, η Δημοτική Αρχή μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζει τη δημιουργία σημείων ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στον Πλατύκαμπο, στο Αρμένιο και στο Κιλελέρ, πέραν της Νίκαιας όπου υπάρχει και σχεδιάζει τη δημιουργία δέκα γωνιών και πολυκέντρων ανακύκλωσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό οχημάτων.
Αναμφίβολα ο Δήμος Κιλελέρ θα είναι από αυτούς στη χώρα, που θα ανεβάσει τον πήχη στους στόχους που θέτει το ΕΣΔΑ 2020-2030, μεταξύ των οποίων είναι «η ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής αστικών στερεών αποβλήτων στο 10% έως το 2030. Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030, καθιέρωση ρευμάτων χωριστής συλλογής για τουλάχιστον δέκα υλικά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass