Κοντά σε δημοπράτηση για το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη

Για ωρίμανση μελετών αρχιτεκτονικής ανάπλασης από τον Δήμο Καρδίτσας, μέσω του «Αντ. Τρίτσης»

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2022 15:25

Μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας και τεράστιας προσπάθειας να αποκατασταθούν οι πρωτοφανείς καταστροφές του κυκλώνα «Ιανού», ένα εμβληματικό έργο του Δήμου Καρδίτσας κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς την υλοποίησή του.
Ο λόγος για την «Αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη», το οποίο βρίσκεται στο τέρμα της οδού Κουμουνδούρου της Καρδίτσας. Όπως ενημερωθήκαμε σχετικά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Δήμος Καρδίτσας προχωράει στη δημοπράτηση της ωρίμανσης των μελετών για την ανάπλαση ολόκληρης της προαναφερόμενης έκτασης 55,5 στρεμμάτων.


Η σχετική χρηματοδότηση θα προέλθει από το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», όπου ο Δήμος είχε εντάξει και στη συνέχεια κατέθεσε αίτημα αύξησης του ποσού στα 964.000 ευρώ, το οποίο και έγινε αποδεκτό από το ΥΠΕΣ.
Στις μελέτες θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση που είχε λάβει το 1ο βραβείο σε μεγάλο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, τον οποίο είχε διοργανώσει ο Δήμος επί δημαρχιακής θητείας του κ. Φώτη Αλεξάκου.
Σε αυτήν αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ότι «κύριο μέλημα αποτελεί η ενεργή επανένταξη του οικοπέδου στο πολεοδομικό σύνολο της Καρδίτσας και η πρόσκληση - πρόκληση των πολιτών να προσεγγίσουν έναν «νεκρό» και αναξιοποίητο μέχρι τώρα χώρο της πόλης. Βασικό στοιχείο αποτέλεσε η χάραξη διαδρομών μέσα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου με σκοπό την εισροή και κίνηση πεζών στον χώρο και την καλύτερη δυνατή οργάνωση και χωροθέτηση χρήσεων μέσα σ’ αυτόν. Παράλληλα, η κατάργηση του ορίου-φράχτη σε όλη την περίμετρο του στρατοπέδου αποτελεί βασικό στοιχείο της σύνθεσης, καθώς καθαιρεί την έννοια του σκληρού ορίου και επιτρέπει την ομαλότερη ένταξή του στον αστικό ιστό, σηματοδοτώντας πλέον έναν νέο πόλο έλξης ψυχαγωγίας και αναψυχής στην πόλη.
Πρόκειται για συνδυασμούς και παραλλαγές του κανάβου που εξελίχθηκαν σε σχεδιαστικά μοτίβα με σκοπό την ανάδειξη του οικοπέδου σε τόπο συνάντησης, την πρόσκληση για βόλτα -πεζή και ποδήλατο- και την αξιοποίησή του ως πυρήνα πολιτιστικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων».
Να σημειώσουμε ότι έχει παραχωρηθεί στην Εκκλησία η χρήση ενός στρέμματος του πρώην στρατοπέδου «Λουμάκη» για ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του πολιούχου της Καρδίτσας Αγίου Σεραφείμ.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass