Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζουν τα Φάρσαλα με 62 έργα άνω των 44,7 εκατ.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΛΒΑ: ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΜΕΤΩΠΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2022 21:07

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Κοινό μέτωπο για την ανάδειξη του φημισμένου προϊόντος της περιοχής, που θα αναδείξει όχι μόνο την αξία τους προϊόντος, αλλά και την πολιτιστική του κουλτούρα, συγκροτούν Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Φαρσάλων και ΕΒΕΛ. Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, πολιτικοί, φορείς, επιχειρηματίες και πολίτες με την αθρόα συμμετοχής τους, κατέδειξαν πως ο χαλβάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.
«Η Γιορτή Χαλβά αποσκοπεί στην προβολή του τοπικού προϊόντος των Φαρσάλων» τόνισε στον χαιρετισμό του χαραστηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, προσθέτοντας πως «παράλληλα μέσω του νέου προγράμματος τοπικών ποιοτικών προϊόντων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε τη δυνατότητα πιστοποίησής του». Η Περιφέρεια, τόνισε, βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, διεκδικώντας, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας έργα με αξία για τους πολλούς. Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας, τα Φάρσαλα αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου έχουμε ολοκληρώσει και εξελίσσονται 62 έργα, προϋπολογισμού άνω των 44,7 εκατ. ευρώ:
- Αντιπλημμυρική προστασία με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις αναχωμάτων σε περισσότερα από 77 χλμ. στον Ενιπέα ποταμό και σε ρέματα της περιοχής και καθαρισμούς θυροφραγμάτων.
- Άρδευση 20.000 στρεμμάτων με την υπογειοποίηση αγωγών συνολικού μήκους 36,5 χλμ. (βόρειος και νότιος τομέας ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων) και την εγκατάσταση συστημάτων inverter σε 40 αντλιοστάσια. Προχωράμε στην αναστόμωση των πηγών των Βρυσιών.
- Ενεργειακές αναβαθμίσεις του ΕΠΑΛ, του 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου, του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στη Βαμβακού και του Δημαρχείου Φαρσάλων.
- Αστικές αναπλάσεις στην πόλη των Φαρσάλων (οδοί Λαμίας, Παπαφλέσσα, Βουλγαροκτόνου), δημιουργία χώρου πρασίνου επί της οδού Βασιλέως Παύλου, ανοιχτού υπαίθριου χώρου αναψυχής στη Βαμβακού, ανάπλαση παλιού Δημοτικού στην Αμπελιά για Πολιτιστικό Κέντρο - αναβάθμιση των υποδομών με τη βελτίωση του οδικού δικτύου σε Λάρισα-Φάρσαλα, Φάρσαλα-Βόλος, Φάρσαλα-Αχίλλειο-Δίλοφος-Ναρθάκι, Βαμβακού-Ρήγαιο-Ασπρόγεια-Κρήνη-Ευύδριο, Υπέρεια-Λόφος-Ευύδριο, Πολυνέρι-Σταυρός, Δένδρα-Ναρθάκι-Αγ. Αντώνιος- Δενδροχώρι-Σκοπιά-Πλάτανος, Δένδρα-Ναρθάκι-Σκοπιά, Πολυνέρι-Λεύκη, Δίλοφος-Φάρσαλα, Σταυρός-Φάρσαλα, είσοδος Βασιλί, Δασόλοφος-Πολυδάμειο-Ερέτρεια-Εθνική Οδός, Αγ. Γεώργιος-Ψυχικό-Υπέρεια.
Αναλάβαμε από το Υπουργείο τη μελέτη του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, την ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, εντάξαμε επιπλέον μελέτη για την παράκαμψη της Νίκαιας και κατασκευάσαμε τον κυκλικό κόμβο, από όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της νέας χάραξης του δρόμου.
- Στον πολιτισμό χρηματοδοτούμε την ανάδειξη της Ακρόπολης της Αρχαίας Φαρσάλου και των παραδοσιακών δεξαμενών υδροδότησης.
- Στον αθλητισμό προχωρήσαμε την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Σταδίου Φαρσάλων.
- Επιχορηγούμε τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Φαρσάλων, του Παραρτήματος Ρομά και του Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας.
Τέλος, συνεργαστήκαμε, ενώσαμε δυνάμεις και κινήσαμε τη διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος Σκοπιάς στον Ενιπέα ποταμό. Με την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε πράξη, δημοπρατήθηκε το έργο, κόστους άνω των 250 εκατ. αυρώ, που πρόκειται να ξεδιψάσει 31 κοινότητες, να αρδεύσει 107.000 στρέμματα αγροτικής γης, να προστατεύσει το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» και δημοπρατείται από το Υπουργείο η αξιοποίηση των ταμιευτήρων σε Ναρθάκι και Δίλοφο για τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Φαρσάλων.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του που άνοιξαν ξανά οι εκδηλώσεις και επιστρέφει η Γιορτή Χαλβά. Αναφέρθηκε στην ιστορία του φημισμένου φαρσαλινού προϊόντος και σημείωσε την προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάδειξη του Χαλβά ως ένα από τα πλέον ισχυρότερα διατροφικά «brand» πανελλαδικά και όχι μόνον. Επίσης, ο κ. Εσκίογλου πρόσθεσε ότι είναι σε διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συζητώντας τη δυνατότητα ο Χαλβάς Φαρσάλων να ονομαστεί προϊόν άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Ο Χαλβάς Φαρσάλων είναι το μεγαλύτερο brand name της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Σωτ. Γιαννακόπουλος στον χαιρετισμό του, αναδεικνύοντας τη σημασία του προϊόντος με την περιοχή. «Η εκδήλωση είναι προωθητική ενέργεια και τη στηρίζουμε όλοι. Πρέπει να στοχεύουμε στην πιστοποίηση και στην ενδυνάμωση της περιοχής μέσω του προϊόντος», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι χθεσινές εκδηλώσεις της «15ης Γιορτής Χαλβά» έκλεισαν με τη συναυλία τριών δημοφιλών καλλιτεχνών, των Νίκου Κουρκούλη, Κέλλυς Κελεκίδου και Γιώργου Παπαδόπουλου, ενώ σήμερα η γιορτή ολοκληρώνεται με το 12ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (ώρα έναρξης 7 μ.μ.) στην πλατεία Δημαρχείου. Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Χαλβαδοποιών–Ζαχαροπλαστών προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες το προϊόν, ενώ εκτίθενται και άλλα τοπικά προϊόντα.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα