Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 90 εκατ. για τα Αγραφα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ - ΠΩΣ ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2022 17:00 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτ 2022 17:46

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την άμεση εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ για τους Δήμους των Αγράφων, ανακοίνωσε χθες το πρωί από την Αργιθέα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια επίσκεψής του με στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου του.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος στους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων Ευρυτανίας, το οποίο εμπεριέχει τρεις άξονες:
- Την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκατ. ευρώ.
- Την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας με 32 εκατ. ευρώ.
- Την κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκατ. ευρώ.
«Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όραμα για την επόμενη μέρα. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί για μένα μία εθνική προτεραιότητα. Και αυτό είναι να ανατρέψουμε τη δημογραφική γήρανση στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας. Πρέπει να ξαναγυρίσουν νέα παιδιά πίσω. Πρέπει τα νέα παιδιά που γεννιούνται εδώ να έχουν λόγο να παραμείνουν και να ζήσουν, να εργαστούν σε αυτόν τον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν προφανώς οι κατάλληλες υποδομές, αλλά πρέπει να υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Σχεδίου που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απέναντι από την Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου Κατουσίου.
«Έχω δώσει μία δέσμευση και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά πρωτίστως αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται μερικές φορές ότι είναι ξεχασμένοι από το κράτος και από την κεντρική εξουσία, ότι με αυτήν την Kυβέρνηση και με εμένα Πρωθυπουργό δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή και πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια πρόνοια του κοινωνικού κράτους, ασχέτως με το αν βρίσκονται στην Αθήνα ή στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Αργιθέας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προηγήθηκαν βέβαια και σχετικές ομιλίες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη και από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. Σε τοποθετήσεις προχώρησαν και οι δήμαρχοι Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος και Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, δεσμεύτηκε γι’ αυτόν αφήνοντας βέβαια να εννοηθεί ότι τα αιολικά που έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται θα ολοκληρωθούν κανονικά, αλλά δεν θα δοθούν άδειες για νέα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Αργιθέα απευθείας από Αθήνα με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο προσγειώθηκε γύρω στις 10 το πρωί της Τρίτης σε γήπεδο έξω από την έδρα του Δήμου Αργιθέας, τον Ανθηρό. Ακολούθησε μίνι περιήγησή του σε έργα αποκατάστασης ζημιών του κυκλώνα «Ιανού» που εκτελούνται αυτήν την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου, να δει από κοντά την πρόοδό τους, αλλά και να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Όπως είπε, μέλημά μας είναι να γίνουν σωστά τα έργα έτσι ώστε να αντέξουν στις επόμενες κακοκαιρίες.
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός έφτασε στο χωριό της Αργιθέας όπου έγινε δεκτός από τους κατοίκους, ενώ επισκέφτηκε και το μονοθέσιο σχολείο όπου γίνεται συνδιδασκαλία. Εκεί, οι λίγοι μαθητές τον υποδέχτηκαν χαρίζοντάς του λουλούδια. Έθεσε ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός τους και ρώτησε τα παιδιά τι τους λείπει. Τα παιδιά απάντησαν ότι τους λείπει μια μπασκέτα από την αυλή, αλλά και μια παιδική χαρά. Ο δάσκαλος του χωριού επισήμανε ότι το σχολείο δεν έχει κεντρική θέρμανση. Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου συνομίλησε εγκάρδια με τους αντιδημάρχους, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το στελεχιακό δυναμικό, ενώ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου σε τετ-α-τετ συνάντηση του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα με επίκεντρο την τοπική ιστορία και ως πρόεδρος του Δικτύου ΟΤΑ «Πίνδος».

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η απειλή της ερήμωσης μεγάλου ποσοστού του εθνικού χώρου λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές και για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το πρόγραμμα καλύπτει τους τρεις Δήμους των Αγράφων, δηλαδή τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), αφορώντας πρωτίστως τους σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους (14.784) και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν. Δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει έως σήμερα ξεκάθαρη πολιτική για τις ορεινές περιοχές, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την άμεση επανένταξη των Αγράφων στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια, μιας σημαντικής ορεινής περιοχής στη νότια απόληξη της Πίνδου, με διακριτή γεωγραφική, παραγωγική, πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα.
Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν στα Άγραφα και στους τρεις Δήμους αναφοράς θα συντελεστεί τα επόμενα χρόνια σειρά έργων που θα στηρίξουν και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα χρηματοδοτηθούν έργα οδικών δικτύων που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης και ενδυνάμωση των Δήμων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν αποχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εκδήλωση παρουσίασης του ΕΑΠ με μία προσωπική αναφορά: «Την πρώτη φορά που μου μίλησε κάποιος για τα Άγραφα ήμουν δέκα χρονών, και ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης. Έντεκα χρονών, το 1979, με έστειλε μία εβδομάδα στη Βελωτά. Τότε έκανα τρεις ώρες για να φτάσω, τότε δεν είχε ρεύμα η Βελωτά. Έχω κι εγώ δηλαδή αναμνήσεις από το πώς ήταν τα χωριά αυτά πριν έρθει η τεχνολογία και τα κάνει μέρος της ελληνικής κανονικότητας. Και βέβαια ο Παύλος ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος πάντα πίστευε στην αναπτυξιακή δυναμική των ορεινών όγκων της Ευρυτανίας, των Αγράφων, τα οποία αγαπούσε τόσο πολύ. Σήμερα από εκεί που είναι, είμαι σίγουρος ότι θα χαμογελά. Σας ευχαριστώ πολύ» ολοκλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Μαζί με τον Πρωθυπουργό, την Αργιθέα επισκέφθηκαν ο Καρδιτσιώτης υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, βουλευτές, γενικοί γραμματείς Υπουργείων, δήμαρχοι, αξιωματούχοι κρατικών Υπηρεσιών, αιρετοί της αυτοδιοίκησης και άλλοι εκπρόσωποι.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass