ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Ενωμένη η Θεσσαλία για τη Μεσοχώρα

*Επίσκεψη παραγόντων στο Φράγμα και τον ΥΗΣ χθες, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ *Ολοκληρωμένο από το 2001 παραμένει μπλοκαρισμένο και ανενεργό

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:34

 

Σύμπασα η Θεσσαλία σε κινητικότητα με στόχο να απεμπλακεί το Φράγμα της Μεσοχώρας- και ο υδροηλεκτρικός σταθμός στη Γλύστρα που το συνοδεύει- από το μπαούλο της γραφειοκρατίας και να τεθεί μετά από τόσα χρόνια σε λειτουργία. Χθες, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, βρέθηκαν ψηλά στα βουνά της Πίνδου, στην περιοχή των έργων του άνω ρου του Αχελώου, παράγοντες και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, για να ενημερωθούν για την κατάσταση και αναδεικνύοντας το θέμα.

Κοινό συμπέρασμα ότι το έργο της Μεσοχώρας, όντας εντελώς ανεξάρτητο από όποια εκτροπή υδάτων προς τη Θεσσαλία και έχοντας περατωθεί από το 2001, θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ως ενεργειακό. Αξιοποιώντας την τεράστια επένδυση που έχει γίνει, προστατεύοντας τα έργα από την φθορά της αναμονής και αποδίδοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Η πρόσφατη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και η έγκριση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων, ανοίγουν παράθυρο ελπίδας.

Και από την χθεσινή επίσκεψη αναδείχθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης με την απεμπλοκή του έργου από το σχήμα «εκτροπής του Αχελώου» νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και εν συνεχεία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων τεχνικών παρεμβάσεων ώστε να τεθεί σε λειτουργία. Και φυσικά η αποκατάσταση των θιγομένων κατοίκων της Μεσοχώρας.

Από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο Φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης και Καρδίτσας Βασ. Τσιάκος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς. Λίγο αργότερα έφτασε και η υπόλοιπη αποστολή που οργάνωσε το ΤΕΕ και στην οποία μετείχαν ο δήμαρχος Τρικάλων Δημ. Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Νίκος Καλτσάς και Δημ. Μαβίδης, η πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα και οι Ευτυχία Αντωνίου και Ιωάννα Καραμάριου της Δ. Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, οι Τάσος Μπαρμπούτης και Αλεξ. Μπέλεσης της Δομής Υδάτων και μέλη της Δ. Ε. και μηχανικοί του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας: Γιώργος Καρτσαφλέκης, Κώστας Τσαλαπόρτας, Γιώργος Μητσιούλης, Κώστας Ιακωβάκης, Γιώργος Γκόγκος, Κ. Κουλώτσιος. Ελ. Σταυροθεόδωρου, Ελ. Μπακούλα, Αλεξ. Σουφλιάς, Ζωή Παπαβασιλείου, Απ. Ντέρης, Κ. Τζήκας, Παν. Κρύος, Νικ. Σαλιάχη, Ευθ. Σαλιάχης, Αποστ. Βαρνάς, Γιάννης Κολλάτος και Σωτ. Ζαχαριάς. Στην υποδοχή, έκαναν την ξενάγηση και ενημέρωση οι επίσης μηχανικοί, ο Θεοδόσης Στάλιας διευθυντής υδροηλεκτρικών σταθμών Πλαστήρα-Μεσοχώρας της ΔΕΗ, ο επί σειρά πολλών ετών υπεύθυνος της ΔΕΗ για την κατασκευή του έργου της Μεσοχώρας Γιάννης Θανόπουλος και άλλα στελέχη της επιχείρησης.

«Το έργο της Μεσοχώρας θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και χρόνια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. «Είναι ώρα να ενεργοποιηθούμε όλοι μαζί. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο να τρέξουν τα έργα στον συντομότερο δυνατόν χρόνο. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ εκπονούμε οδικό χάρτη των απαιτούμενων ενεργειών, την υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθούμε στενά. Όπως έχουμε πει είναι πολύ θετική η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για το έργο της Μεσοχώρας. Αξιολογούμε ως ιδιαιτέρως επίκαιρη και χρήσιμη την πρωτοβουλία του ΤΕΕ για την ανάδειξη της υπόθεσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ Γ. Βαρνάς σημείωσε: «Είναι θέμα απλής λογικής να δουλέψουν τα ενεργειακά έργα. Τα οποία θα αυξήσουν κατά 11% την παραγωγή πράσινης, ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας. Και θα συνεισφέρουν κατά 30 εκατομμύρια ευρώ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και μάλιστα στην παρούσα δύσκολη οικονομικά περίοδο. Σημειωτέον ότι τα συγκεκριμένα έργα έχουν κατασκευαστεί από Έλληνες μηχανικούς, ελληνικές εταιρίες και με υλικά από τον τόπο μας. Θα πρέπει τέλος να εξάρω την συμμετοχή του ΤΕΕ Μαγνησίας στη σημερινή πρωτοβουλία, σύντομα θα έχουμε και άλλες από κοινού παρεμβάσεις».

 

Μπλόκο κατοίκων της Μεσοχώρας, λίγο πριν το χωριό, αντιμετώπισε χθες το πρωί το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του ΤΕΕ στα έργα. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν τους μηχανικούς για την τριακονταετή εκκρεμότητα των έργων που έχει οδηγήσει το χωριό τους σε μαρασμό και ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΤΕΕ στον αγώνα για αποκατάστασή τους, αφού η Μεσοχώρα βρίσκεται υπό απαλλοτρίωση καθώς μέρος του χωριού θα κατακλυστεί από την τεχνητή λίμνη.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass