ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

2.500 νεκρά ζώα από τη Θεσσαλία!

Δημοσίευση: 02 Νοε 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:51

 

 

 

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Ξεπερνούν τα 2.500 τα νεκρά ζώα που περισυνέλεξε μέσα στον Οκτώβριο από τη Θεσσαλία η εταιρία η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση τους για ένα διάστημα 12 μηνών στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος ύψους 1 εκ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο ίδιο πιλοτικό πρόγραμμα μετέχει και περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά εκεί επειδή η εφαρμογή του προγράμματος έχει κλείσει ήδη ένα χρόνο έχει πάρει παράταση έξι μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο εκεί έχουν συλλεγεί προς αποτέφρωση περί τα 8 χιλιάδες νεκρά ζώα.

Τη σχετική σύμβαση για τη Θεσσαλία, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός προ μηνός με τον φορέα διαχείρισης που προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΖΗΤΗΣΗ

Από την αρχή όμως εφαρμογής του προγράμματος άρχισαν να διατυπώνονται παράπονα από κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας ότι η ανταπόκριση της αναδόχου εταιρίας δεν ήταν άμεση.

Όπως εξήγησε στην «Ε» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας KAFSIS Θεόδωρος Κασκάνης όντως υπήρξε ένα πρόβλημα-το οποίο από τις 20 Οκτωβρίου ομαλοποιήθηκε- και αυτό, λόγω της έξαρσης τον καταρροϊκού πυρετού.

Όπως διευκρίνισε, η σύμβαση με την εταιρία είχε συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή την περισυλλογή ζώων, συγκεκριμένα βοοειδών τα οποία νόσησαν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και μόνον. Και η καύση αυτών των συγκεκριμένων ζώων είχε προγραμματιστεί να γίνεται σε κλίβανο ο οποίος λειτουργεί στην Ελασσόνα και ο οποίος έχει την δυνατότητα να «απορροφά» 20 με 30 νεκρά ζώα ημερησίως.

Η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού όμως και οι θάνατοι αμνοεριφίων κατά δεκάδες καθημερινά έδωσε νέα διάσταση στα πράγματα αλλά και στις ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τον αρχικό σχεδιασμό.

Αίφνης ανέκυψε η ανάγκη για διαχείριση 250 με 300 νεκρών αμνοεριφίων την ημέρα ανά τη Θεσσαλία, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη, ούτε και ανάλογη υποδομή, εξ ου και το πρόβλημα στην διαχείριση και οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν.

Κατόπιν τούτου, όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ. Κασκάνης, από το πρώτο δεκαήμερο η εταιρία επικοινώνησε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη οποία και γνωστοποίησε το πρόβλημα και με την αρωγή τόσο της Περιφέρειας όσο και των αρμοδίων υπηρεσιών, υπήρξε συμφωνία για την περισυλλογή των αμνοεριφίων και τη μεταφορά τους προς καύση και εκτός Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε κλιβάνους στο Κιλκίς και στην Ημαθία.

Να διευκρινίσουμε δε ότι ναι μεν το συνολικό ύψος του προγράμματος μπορεί να ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ, αλλά η εταιρία συλλογής πληρώνεται με το κιλό για τα νεκρά ζώα που περισυλλέγει (υπό την έννοια αυτή όσο περισσότερα ζώα τόσο μεγαλύτερος «τζίρος»).

Σε διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την «ασφάλεια» για την δημόσια υγεία κατά τη μεταφορά των νεκρών ζώων από τα φορτηγά της εταιρίας που επίσης δεν έχουν και συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας διευκρίνισε ότι: η εταιρία διαθέτει τέσσερα φορτηγά-ψυγεία ειδικών προδιαγραφών, τα οποία κινούνται αντίστοιχα στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις βάσει της ευρωπαϊκής κτηνιατρικής νομοθεσίας, τα οποία όταν «γεμίσουν» οδεύουν είτε προς το Κιλκίς είτε προς την Ημαθία όπου και αποτεφρώνονται τα νεκρά ζώα. Πέραν της συλλογής και πριν την καύση των ζώων προβλέπεται και η λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού, το οποίο πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου.

Όπως τόνισε, η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί πλήρως και οι εταιρία ανταποκρίνεται στις κλήσεις που της γίνονται, εντός 24ώρου.

Επίσης αναμένεται και «ύφεση» της επιδημίας, οπότε θα πέσουν και οι ρυθμοί, συλλογής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Η συγκεκριμένη δράση είναι σαφές ότι είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας με απευθείας αναφορά και επίπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη νεκρών ζώων αλλά και η περαιτέρω «διαχείριση» των κουφαριών τους όταν αυτά εντοπιστούν αποτελούν εστία κινδύνου για τη δημόσια υγεία αλλά και μόλυνσης για το περιβάλλον και το υπέδαφος. Πόσο μάλλον σε μία περιοχή όπως η Θεσσαλία όπου υπάρχει πληθώρα βοοειδών και αιγοπροβάτων.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα αιγοπρόβατα και βοοειδή σε όλη την Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς δημιουργούνται συνθήκες βελτίωσης του περιβάλλοντος. «Πρόκειται για ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια απόδειξη σεβασμού και ενδιαφέροντος απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό. Λύνεται έτσι, ένα πρόβλημα τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την ίδια την κτηνοτροφική εγκατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, δυσοσμία κ.ά. Υπενθυμίζεται, ότι κάθε κτηνοτρόφος μπορεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2108960100, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να καλεί τον φορέα διαχείρισης, για την περισυλλογή νεκρών ζώων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass