ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΠΗΚΕ ΣΤ΄ΑΥΛΑΚΙ»

Μεσοχώρα: Κοινή πλεύση υπουργείου-θεσσαλικών φορέων

*Παραγωγική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γ. Μανιάτη και συντονισμός ενεργειών για να ξεκινήσει το Υδροηλεκτρικό

Δημοσίευση: 29 Νοε 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:41

 

Η αναγκαιότητα για συντονισμό των ενεργειών και η απόλυτη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, ώστε το εθνικής σημασίας έργο να ολοκληρωθεί όσον το δυνατόν πιο σύντομα, διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, με θέμα «Την ολοκλήρωση λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας-Γλύστρας Τρικάλων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κων. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο γενικός διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ Ι. Κοπανάκης, ο διευθυντής υδροηλεκτρικής παραγωγής Ι. Αργυράκης , ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Κων. Τριάντης, ο διευθυντής Περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων Επ. Τολέρης, οι δήμαρχοι Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος και Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας Ι. Γεννάδιος , ο πρόεδρος Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών -ΕΘΕΜ Γιάννης Καλλές και το μέλος Δ.Σ. της ΕΘΕΜ Τάσος Μπαρμπούτης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κατάθεσης από τη ΔΕΗ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού ΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα από τα πρόσφατα εγκριθέντα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των θεσσαλικών φορέων, κατά την σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση και την άμεση λειτουργία του έργου και επισημάνθηκε η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για την κάλυψη των δαπανών των εργασιών που απομένουν καθώς και για τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις των κατοίκων. Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη για καλό συντονισμό (Υπουργείο, ΔΕΗ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δήμοι Πύλης κ.ο.κ.). Η θεσσαλική πλευρά επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη προσέγγισης και από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα ενώ παράλληλα τέθηκε στη διάθεση του υπουργείου και της ΔΕΗ για το σκοπό αυτό.

Για το όλο θέμα παραδόθηκε από τους Δημάρχους και τους φορείς της Θεσσαλίας σχετικό υπόμνημα στον υπουργό και στα στελέχη της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε σχετικά: «Το Φράγμα Μεσοχώρας αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τα επαναφέρει στη φυσική κοίτη του ποταμού. Θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως, που αντιστοιχούν με το 10% της συνολικής παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Για το έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΚΑ με τις ενέργειές του προχωρά πλέον προς την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και μάλιστα με ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι το νερό, συμβάλλοντας παράλληλα στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Έχω δώσει σχετικές εντολές τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις υπηρεσίες του Υπουργείου για την επίσπευση των διαδικασιών. Στην προσπάθεια αυτή η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων είναι σημαντική και θέλω να ευχαριστήσω τους Δημάρχους Καρδίτσας και Τρικκαίων Φ. Αλεξάκο και Δ. Παπαστεργίου για την πρωτοβουλία τους να συναντηθούμε. Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις, για να συμβάλλουμε όλοι στην ολοκλήρωση ενός έργου εθνικής σημασίας».

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass