ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Χρειάστηκαν μόλις 105 χρόνια για ένα γεφύρι

* Το υπεραιωνόβιο αίτημα για τη γέφυρα της Πύλης, διατυπωθέν τουλάχιστον από το 1909 σε δημοσίευμα Τρικαλινής εφημερίδας * Τελικά χρειάστηκαν μόνο 2,5 χρόνια από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ αλλά και η τραγική θυσία του «πρωτομάστορα»

Δημοσίευση: 30 Νοε 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:42

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, χρειάστηκαν περισσότερα από 105 χρόνια για να ανταποκριθεί το κράτος σε καίριο αίτημα των κατοίκων της περιοχής Πύλης Τρικάλων. Προσφάτως εγκαινιάστηκε «εν χορδαίς και οργάνοις» η νέα γέφυρα της Πύλης, επί του Πορταϊκού ποταμού, για την κατασκευή της οποίας απαιτήθηκαν μόλις 2,5 χρόνια από την ένταξή της στο ΕΠΣΑ Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι συνεργάτες τους δικαιούνται να καμαρώνουν. Όχι όμως και το οργανωμένο Ελληνικό κράτος που διαχρονικά κατακτά στην προκειμένη περίπτωση παγκόσμιο μετάλλιο βραδύτητας. Έχει ιστορία το συγκεκριμένο γεφύρι. Μπορεί όχι με τόσο σασπένς όσο το θρυλικό της Άρτας, αν και αυτό της Πύλης σφραγίστηκε με το τραγικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή, όχι στη γυναίκα του αλλά στον ίδιο τον «πρωτομάστορα».

Στον «Πρωινό Λόγο» των Τρικάλων ανασύρθηκε πολύ παλιά ανταπόκριση συνεργάτη «Εκ Πόρτας», του Τ. Κ. Β. όπως υπογράφει, που είχε δημοσιευτεί στην τότε Τρικαλινή εφημερίδα «Θάρρος». Ημερομηνία δημοσίευσης; Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 1909. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Μεταξύ των άλλων αθλιοτήτων και ελλείψεων αίτινες μας μαστίζουν χάρις εις την ασύγγνωστον ακηδείαν των διαφόρων μεγαλοσχημόνων και μικροσχημόνων αρμοδίων, έχομεν εκάστοτε και την διακοπήν της συγκοινωνίας μας προς την απέναντι όχθην του Πορταϊκού ποταμού από τα υπερχειλίζοντα ... Τα κατερχόμενα εκ της αθρόας διαλύσεως των χιόνων ορμητικά ρεύματα καλύπτουν την μικράν γέφυρα και ούτω είναι αδύνατον να διέλθη τις ... Τι κάνουν αι διάφοραι αρχαί αι εντεταλμέναι να φροντίζουν ...

Ίσως να πρόκειται και για παγκόσμιο ρεκόρ ανταπόκρισης των αρμοδίων σε έκκληση δια του Τύπου, σε ικανοποίηση λαϊκού αιτήματος που διατυπώθηκε μέσω δημοσιεύματος. Καθότι πέρασαν τα χρόνια, οι δεκαετίες, ο αιώνας ολόκληρος μέχρι να δοθεί λύση. Και να αποκτήσει αξιόπιστη συγκοινωνιακή πρόσβαση η περιοχή των χωριών του Κόζιακα, του πρώην Δήμου Πιαλείων.

Στην τελετή των εγκαινίων, ο δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας τόνισε ότι η νέα γέφυρα «δίνει λύση σ’ ένα πρόβλημα δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή». Ο προκάτοχός του Κ. Κουφογάζος θύμισε ότι «πριν από εφτά χρόνια που είχαμε σύσκεψη για το έργο στο γραφείο του τότε νομάρχη... Το τι έχουμε τραβήξει δεν περιγράφεται, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κόβει το έργο δύο φορές...». Και τον τότε νομάρχη Ηλ. Βλαχογιάννη να προσθέτει ότι «τρία χρόνια καθυστέρησε η αδειοδότηση από το υπουργείο...». Αίτημα δεκαετιών. Και απόδειξη το δημοσίευμα του «Θάρρους» Τρικάλων. Και δεν έφταιγε κάποια οικονομική κρίση, η κρίση πετρελαίου παλιότερα, οι κατά καιρούς εποχές πολέμου. Απλώς επιβεβαιώθηκε η διαπίστωση του Γ. Β. Τ. περί της «ασύγγνωστης ακηδείας των διαφόρων μεγαλοσχημόνων και μικροσχημόνων αρμοδίων...».

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός δεν λησμόνησε να αναφέρει στα εγκαίνια ότι «λείπει από δω σήμερα ο Σάκης Καλόγηρος, ένας άνθρωπος που πίστεψε στο έργο αυτό και που για να το ελέγχει ο ίδιος με την παρουσία του, είχε το τραγικό ατύχημα». Ο αδικοχαμένος Λαρισαίος εργολάβος που σκοτώθηκε επιβλέποντας την κατασκευή της γέφυρας από συνεργεία της εταιρίας του «ΑΙΑΣ ΑΤΕ»-η προναφερθείσα «θυσία του πρωτομάστορα».

Το έργο «Κατασκευή γέφυρας μετά προσβάσεων στον Πορταϊκό ποταμό, επί της επαρχιακής οδού Πύλης-Αγίου Βησσαρίωνα», προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ συνολικού μήκους 210 μέτρων και συνολικού πλάτους 12, είχε ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. τον Απρίλιο 2012. Και εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass