ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Οι βροχές θα φέρουν φωτιές!

* Στην «κόκκινη ζώνη» η Θεσσαλία, κυρίως λόγω του καψίματος σιτοκαλαμιών * Καμπάνια ενημέρωσης, μέτρα πρόληψης και αντιπυρικές ζώνες στα δάση * Σύσκεψη και στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 04 Απρ 2015 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:43

Του Γιώργου Ρούστα

Ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και επειδή η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική απ' ό,τι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, στην πρόσφατη σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, για τη λήψη σειράς προληπτικών μέτρων ενόψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου. Φέτος η χρονιά προβλέπεται αρκετά δύσκολη, καθώς από τη μία οι πολλές βροχές που σημειώθηκαν αύξησαν την πυκνή βλάστηση σε κοινόχρηστους και όχι μόνο χώρους και από την άλλη η οικονομική κρίση που μαστίζει τόσο την Περιφέρεια, όσο και την Πυροσβεστική έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις αρμόδιες υπηρεσίες σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Η επίσημη αντιπυρική περίοδος θα ξεκινήσει την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει ως το τέλος του Οκτώβρη και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση κλαδιών, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα όταν εκτελούν "θερμές εργασίες" όπως π.χ. ηλεκτροκόλληση ή όταν επιδίδονται στο... προσφιλές τους σπορ που δεν είναι άλλο από το να ανάβουν... ψησταριές στην εξοχή. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όταν φυσάει αέρας και ιδιαίτερα νοτιάς που είναι θερμός κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος δεν αστειεύεται και στην περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς ο δράστης βαρύνεται με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες ενώ αν διαπιστωθεί δόλος (σε περίπτωση εμπρησμού) τώρα μπορεί να κατηγορηθεί ακόμα και για κακούργημα.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Όπως είναι φυσικό σε εγρήγορση βρίσκονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της Θεσσαλίας, καθώς το Σώμα θα έχει τον κεντρικό συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αυτή την περίοδο η Π.Υ. έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, σε όλη τη Θεσσαλία προκειμένου να ενημερώσει όλους τους φορείς για τον τρόπο συντονισμού των ενεργειών, εφόσον χρειαστεί, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

Αισιόδοξος για τα φετινά αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου εμφανίζεται, με δηλώσεις του στην «Ε», ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, ταξίαρχος κ. Νίκος Μιχαλάκης, αν και εντάσσει τη Θεσσαλία στην κόκκινη ζώνη. «Πέρυσι από τις 20 μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, οι 12 ξέσπασαν στη Θεσσαλία. Φέτος θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των παραγωγών για την κακή, επικίνδυνη συνήθεια που έχουν να βάζουν φωτιές στις σιτοκαλαμιές. Υπάρχουν επιστημονικές εισηγήσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η τακτική καταστρέφει και δεν ωφελεί, όπως εσφαλμένα νομίζουν ορισμένοι, τα χωράφια τους. Θα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Είναι θετικό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί μας, έχει γίνει σωστή προετοιμασία, έχουμε πλέον και την εμπειρία και πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Αρκεί οι πολίτες να είναι προσεκτικοί για να μην ξεσπούν φωτιές από αμέλεια και σε εγρήγορση όταν εντοπίζουν πύρινες εστίες, ώστε να μας ενημερώσουν έγκαιρα». 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Όσον αφορά στην αντιπυρική προετοιμασία η Περιφέρεια Θεσσαλίας εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (την Πυροσβεστική, που έχει την κύρια ευθύνη, την Αστυνομία, τον Στρατό, την Αεροπορία, τους δήμους, τα Δασαρχεία και τις εθελοντικές οργανώσεις), με βάση τα σχέδια που διαθέτει στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ θέτει όλο τον μηχανισμό των Υπηρεσιών της σε πλήρη ετοιμότητα (προσωπικό και μηχανήματα) για την πρόληψη αλλά και την καταστολή πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο οποίος και συντόνιζε την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια, ανέφερε ότι σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο έγκαιρος συντονισμός όλων των υπηρεσιών και φορέων και ο καλύτερος σχεδιασμός των μέτρων για την πρόληψη πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλομπάτσιο «είναι απαραίτητη η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα δάση και στις κατοικημένες περιοχές από Δασαρχεία, Δήμους κ.λπ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα χωράφια στον θεσσαλικό κάμπο, ώστε ακόμη και αν ξεσπάσουν φωτιές σε σιτοκαλαμιές, αυτές να μην εξαπλωθούν σε κατοικίες και αγροκτήματα. Επειδή όμως η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή φέτος θα υπάρξει εντατικότερη καμπάνια ενημέρωσης των παραγωγών, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν τη ζημιά που κάνουν στα χωράφια τους, εκτός από τις γνωστές περιβαλλοντικές συνέπειες. Ακόμη στον αντιπυρικό σχεδιασμό είναι αναγκαία η κοπή χόρτων κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου δεδομένου ότι φέτος λόγω των πολλών βροχοπτώσεων αναμένεται αρκετή βλάστηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα οικόπεδα, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, ύστερα από έγγραφο του κάθε Δήμου προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Σε όλο το 24ωρο θα υπάρχουν μικτές περιπολίες από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και με συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων, όταν υπάρχει αυξημένος δείκτης επικινδυνότητας, ενώ θα εκδίδεται από τη Γ.Γ.Π.Π. ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνων πυρκαγιάς για να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και ετοιμότητα. Τέλος θα γίνεται έγκαιρα έλεγχος στις δεξαμενές νερού και στα υδροστόμια για την καλή λειτουργία τους.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2015 συνεδρίασε στην Ελασσόνα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελασσόνας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου και στη συνέχεια την ευθύνη της συζήτησης ανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελασσόνας για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Διονύσιος Μπαλούκας. Ο κ. Μπαλούκας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών που ενδεχομένως προκύψουν και η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως σε θέματα που αφορούν στην πορεία και στον βαθμό υλοποίησης των μέτρων, για πρόληψη, καταστολή των δασικών πυρκαγιών καθώς και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Ελασσόνας για την πρόληψη των πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα καθαριστούν και θα διανοιχθούν όπου χρειάζεται οι αγροτικοί δρόμοι, θα γίνει παρόδιος καθαρισμός των χόρτων και έχει ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, για την ενημέρωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων που βρίσκονται εντός των οικισμών και σε απόσταση έως 100 μ. από τα όριά τους, να προβούν στον έγκαιρο καθαρισμό τους για την πρόληψη πυρκαγιών. Τόνισε δε ότι για την πόλη της Ελασσόνας θα δοθεί έμφαση στον καθαρισμό των οικοπέδων που γειτνιάζουν με τον λόφο του Προφήτη Ηλία, των οικοπέδων που βρίσκονται στους πρόποδες της Μονής Παναγιάς Ολυμπιωτίσσης, γύρω από τον χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου Ελασσόνας και αυτών γύρω από το άλσος της Μονής. Επίσης συμπλήρωσε πως θα υπάρχουν συνεχείς ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου για την ανάγκη καθαρισμού των οικοπέδων. Ακόμη ανέφερε ότι ο Δήμος κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ομάδων Πυρασφάλειας σε κάθε κοινότητα αποτελούμενη από κατοίκους των κοινοτήτων και η λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τα τηλέφωνά τους θα δοθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας. Επισήμανε ότι σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για θέματα Πολιτικής Προστασίας συζητήθηκε το πλαίσιο πιστοποίησης των εθελοντικών ομάδων και ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει πιο ευέλικτο. Απηύθυνε θερμή παράκληση προς τον διοικητή της ΠΑΠ για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών στο χώρο της ΠΑΠ και τη διάνοιξη νέων όπου χρειάζεται. Κλείνοντας ο κ. Μπαλούκας μετέφερε τη βούληση και τη δέσμευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο κ. Φίλιππο Πακάκη, για τη συμβολή του με κάθε τρόπο στον καθαρισμό και διάνοιξη των αγροτικών και δασικών δρόμων και ακόμη μετέφερε ότι τα μέλη του Συλλόγου με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας που έχουν μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και έγκαιρη ειδοποίηση εμφάνισης πυρκαγιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass