Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ

«Ασπίδα» του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας σε 30 οφειλέτες

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:03
Ένας άστεγος, ένας συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου, άνεργοι ως επί το πλείστον και νοικοκυρές συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 30 οφειλετών στο νομό Λάρισας, οι οποίοι θα τύχουν από το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, δωρεάν δικαστικής συνδρομής για τη ρύθμιση ή ακόμη και το σβήσιμο των οφειλών τους στις τράπεζες.
Όπως είναι γνωστό το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας είναι από τις λίγες πιστοποιημένες ενώσεις καταναλωτών (οι άλλες δύο στη χώρα είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΚΕΠΚΑ) που κατάφεραν επιτυχώς να υποβάλλουν πρόγραμμα και φάκελο με αυστηρότατα κριτήρια αποδοχής στο υπουργείο Ανάπτυξης και να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να υλοποιήσει πρόγραμμα δωρεάν δικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές που διαμένουν στη Λάρισα αλλά και ευρύτερα στον νομό και οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο στο πλαίσιο του Νόμου 3869/2010. Το πρόγραμμα αφορά στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών μετά την αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας και την διαδικασία μέχρι το Ειρηνοδικείο και υλοποιείται από πέντε δικηγόρους του Πρωτοδικείου Λάρισας οι οποίοι συνεργάζονται με το ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τα κριτήρια υπαγωγής των επιθυμούντων Λαρισαίων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα υπερχρέωσης για να υπαχθούν στη δωρεάν δικαστική συνδρομή είχαν γνωστοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας και όπως είναι λογικό δόθηκε προτεραιότητα σε ανθρώπους που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Έτσι στη λίστα των 30 οφειλετών του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνονται ένας άστεγος-άνεργος, 15 ακόμη άνεργοι, 8 συνταξιούχοι (μεταξύ των οποίων και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου), 3 νοικοκυρές, ένας ιδιωτικός υπάλληλος και δύο δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπάρχει και γεωγραφική αντιπροσώπευση, αφού κάτοικοι Λάρισας είναι 14 και οι υπόλοιποι προέρχονται από την επαρχία (Πολυνέρι Φαρσάλων, Συκούριο, Κρανιά Ελασσόνας, Πλατύκαμπος, Δαμάσι Τυρνάβου, κ.λπ.).
Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τα τέλη 2013 υφίσταται η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών μέχρι 200.000 ευρώ από τις Τράπεζες και για την πρώτη κατοικία για οποιοδήποτε ποσό. Επίσης το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας και ο πρόεδρός του Βασίλης Κόκκαλης με συνεχή υπομνήματα και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομικών) ζητά τροποποίηση του Ν. 3869/2010 ώστε να υπαχθούν και οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Όλοι οι παραπάνω ήταν εγγεγραμμένα μέλη του Ινστιτούτου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Βασίλη Κόκκαλη «από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται η υλοποίηση και νέου σχετικού προγράμματος για τη δωρεάν παροχή δικαστικής συνδρομής στους οφειλέτες, οπότε όσοι μείνανε εκτός της πρώτης λίστας, ας μην απογοητεύονται. Εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου που διανύει η χώρα ολοένα και περισσότερα άτομα που ανήκουν στις «ευπαθείς» ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κ.α.) δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο κόστος της δικαστικής διαδικασίας με συνέπεια να αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τον εν λόγω Νόμο και να αντιμετωπίζουν τον βάσιμο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. Θεωρώ ότι η Πολιτεία θα κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και την αξία του παραπάνω προγράμματος και θα διευρύνει, συμπεριλαμβάνοντας και τους μικρομεσαίους εμπόρους».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ
Και ενώ η διαδικασία εγγραφών νέων μελών στα γραφεία του ΙΝΚΑ (πεζόδρομο Απόλλωνος) στη Λάρισα συνεχίζεται, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει πως «τα 200 περίπου εγγεγραμμένα μέλη του ΙΝΚΑ απολαμβάνουν ήδη τις δωρεάν νομικές συμβουλές για οποιαδήποτε καταναλωτικά θέμα τους απασχολεί, ενώ οι υπηρεσίες διευρύνονται και στις ΔΕΚΟ. Πρέπει να βρούμε τη χαμένη μας συλλογικότητα. Το Δ.Σ. του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ δεν θέλει να είναι μια δραστήρια ένωση καταναλωτών και μόνο, φιλοδοξεί να γίνει το κίνημα αλληλεγγύης και στήριξης όχι μόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και όλων των συμπολιτών μας. Για να το παράξει αυτό θέλει τη στήριξη όλων. Καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να παρέχουμε υπηρεσίες προς όφελος του καταναλωτή, του δανειολήπτη, τις οποίες λίγες ενώσεις καταναλωτών μπορούν να παρέχουν. Το μέλος που εγγράφεται στο ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχει δωρεάν νομική συμβουλή για θέματα καταναλωτή, έχει υπεύθυνη ενημέρωση στην ασφάλεια των τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και πάνω απ’ όλα σοβαρή αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, τηλεπικοινωνίες κ.ά.). Τέλος το ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ παρεμβαίνει διαμεσολαβητικά στη ΔΕΗ για τον διακανονισμό πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος σ’ όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα πρόβλημα πληρωμής αυτού».
Γ. Ρούστας