ΠΑΡΟΤΙ «ΞΕΚΟΠΗΚΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ

Προσπαθεί να… πάρει εμπρός το εργοστάσιο της Μεσοχώρας

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2015 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

 

 

Την ώρα που το «σίριαλ» της εκτροπής του άνω του Αχελώου βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε «νεκρό σημείο» με τη νέα Κυβέρνηση να έχει ως αντιπολίτευση διατυπώσει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση ως προς την διαχείριση των υδατικών πόρων και την επίλυση κατ επέκταση του υδατικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, η Μεσοχώρα προσπαθεί να… πάρει εμπρός, αποκομμένη πλέον από το σύνολο του έργου.

 Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, υπενθυμίζει και υπογραμμίζει την ανάγκη για εθνικούς, οικονομικούς και αναπτυξιακούς λόγους να προχωρήσει το ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεσοχώρας μέσα από την έκφραση της σχετικής πολιτικής βούλησης. Άλλωστε, το ζήτημα της Μεσοχώρας με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, στις 31-10-14, είχε «αποκοπεί» από το σύνολο έργου τη εκτροπής και είχε δοθεί το «πράσινο φως» να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί και μάλιστα να τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε καταρτίσει η ΔΕΗ. Η οποία, είχε αναλάβει και την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει κατά 75%, όσον αφορά στο εργοστάσιο. Όπως υπολογίζεται δε, από την στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η ΔΕΗ θα κερδίζει περί τα 40 εκ ευρώ ετησίως από την παραγωγή ρεύματος, συν τα χρήματα που θα εξοικονομεί από αυτά που είναι σήμερα υποχρεωμένη να πληρώνει στο χρηματιστήριο ρύπων - λόγω της ρύπανσης που προκαλείται στην ατμόσφαιρα από τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Άλλωστε το 2020 είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, η λειτουργία του εργοστασίου που συνδέεται με το λειτουργία του φράγματος θα αναβαθμίσει και τουριστικά την περιοχή καθώς θα έχει μία αντίστοιχη εικόνα με αυτή της λίμνης Πλαστήρα και θα αποτελέσει πόλο έλξης, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της γύρω περιοχής.

Ενώ βεβαίως το βασικό ζητούμενο για την ίδια την ελληνική οικονομία παραμένει η μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο στον χώρα μας είναι υψηλό, φθάνει το 15%, ενώ σε άλλες χώρες το 5%. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με τέτοια διαφορά στο κόστος» παρατηρεί ο κ Αγοραστός. «Γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει προτιμώντας τη χώρα μας έναντι μίας άλλης λαμβάνοντας υπόψην του και την συγκεκριμένη αρνητική παράμετρο;»

Πάντως για το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων πόρων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, της οποίας έχει οριστεί συζήτηση την Τετάρτη, 6 Μαΐου αλλά όπως λένε οι πληροφορίες θα πάρει αναβολή για το Φθινόπωρο διότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταθέσει τις προτάσεις του, ο Κώστας Αγοραστός επισημαίνει ότι εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η Μεσοχώρα δεν επηρεάζει το ένα ζήτημα το άλλο. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει ήδη θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος δεν έδειξε να διάκειται αρνητικά απέναντι στο θέμα και έχει ζητήσει και συνάντηση μαζί του προκειμένου να του θέσει αναλυτικά το σύνολο του ζητήματος.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΤΗΣ ΔΕΗ

Μετά την ολοκλήρωση, κατάθεση και έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, είχε εκπονηθεί η ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) του συγκεκριμένου έργου, σε συνεργασία της ΔΕΗ με μελετητή και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του αρμοδίου υπουργείου. Η ΜΠΕ είναι πλέον έτοιμη από τον Ιανουάριο και έχει κατατεθεί προς διαβούλευση αλλά λόγω του γεγονότος ότι άλλαξε η Κυβέρνηση το θέμα βρέθηκε σε αδράνεια. Αναμένεται συνεπώς απόφαση του αρμόδιου υπουργού Π Λαφαζάνη, προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα η επόμενη φάση μετά τη υποβολή της ΜΠΕ είναι η νομοθετική ρύθμιση απένταξης του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου της Μεσοχώρας από σχήμα «Εκτροπή Αχελώου», η έγκριση της ΜΠΕ εν συνεχεία και διαδικασία των απαλλοτριώσεων που χρειάζονται.

Εν συνεχεία οι εργασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών τόσο στο εργοστάσιο, το οποίο είναι έτοιμο κατά 75% όσο και στο φράγμα και ακολούθως υπολογιζόταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ότι: τον Ιούλιο με Αύγουστο το 2016 θα έκλεινε το φράγμα προκειμένου να γεμίσει νερό και τον Ιανουάριο του 2017 θα ετίθετο σε λειτουργία.

Τώρα βεβαίως με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται και το χρονοδιάγραμμα πάει πίσω, με συνέπειες και για την εθνική οικονομία.

Εμείς, σημειώνει ο κ Αγοραστός, πιέζουμε συνεχώς προκειμένου να υπάρξει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς όφελος της εθνικής και της τοπικής οικονομίας αλλά και της ανάπτυξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass