ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ενότητα και αγώνας, τα όπλα για ένα καλύτερο αύριο

* Ο δήμαρχος Λαρισαίων επισήμανε ότι «η ιστορική μας μνήμη έχει να καταδείξει περιόδους λαμπρές της πατρίδας μας αλλά και περιόδους πολιτικής μυωπίας και σοβαρών λαθών» * Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων χθες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Δημοσίευση: 23 Νοε 2015 0:31

 

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

«Για άλλη μια φορά η ιστορική αλήθεια καταδεικνύει ότι ενότητα κι αγώνας είναι εν τέλει τα όπλα μας για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης Αττικής για τον εορτασμό των 134 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας χθες στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.

«Οι ισχυροί του σήμερα για άλλη μια φορά πολιτεύονται κοιτώντας πρώτα τα δικά τους συμφέροντα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαρισαίων και προέτρεψε: «Για μας χρέος είναι η οργάνωση της ιστορικής μας μνήμης, μιας μνήμης που έχει να καταδείξει περιόδους λαμπρές της πατρίδας μας αλλά και περιόδους πολιτικής μυωπίας και σοβαρών λαθών. Κι αυτό το χρέος να διδαχθούμε από την ιστορία μας είναι μέγιστο. Η διδαχή αυτή είναι όπλο στα χέρια μας για να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μέλλον της πατρίδας μας.

Σήμερα μάλιστα που γιορτάζουμε μαζί και άλλη μια λαμπρή περίοδο της ιστορίας μας, την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, όλα τούτα γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα. Ενότητα κι αγώνας απέναντι σε κάθε κατακτητή, ενότητα κι αγώνας για να βρουν ανάπαυση οι πρώτοι νεκροί. Τιμή και δόξα στους επαναστάτες αγωνιστές της Θεσσαλίας. Τιμή και δόξα σ’ όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευθεριά της πατρίδας μας».

Στην ομιλία του ο κ. Απ. Καλογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό απελευθέρωσης της Θεσσαλίας και ενσωμάτωσής της με την Ελλάδα για να επισημάνει: «Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας δεν υπήρξε μόνον καρπός των διπλωματικών προσπαθειών. Ήταν – κυρίως – αποτέλεσμα πολλών και σκληρών αγώνων των ηρωικών Θεσσαλών.

Η διαχείριση της ελευθερίας και η διοίκηση της θεσσαλικής γης ήταν το επόμενο στοίχημα, που έμπαινε στην κυβέρνηση. Οι πολιτικές ηγεσίες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα δεν προχώρησαν στη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων. Προβλήματα ιδιοκτησίας της γης, βαριά φορολογία των κατοίκων, για την οργάνωση του κράτους και τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στις αλύτρωτες περιοχές, έφεραν τη χώρα στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του 1893. Η φιλόξενη γη της Θεσσαλίας δέχτηκε κατά κύματα τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία. Οι ομοιότητες με το σήμερα είναι πολλές. Πέρασαν πολλές δεκαετίες και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες μέχρι να ορθοποδήσουν οι Θεσσαλοί και να γευτούν τους καρπούς της ελευθερίας, Και οι ομοιότητες με τα τελευταία χρόνια που ζει η χώρα είναι πολλές».

ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

«Η Θεσσαλία ήταν και είναι πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες. Η τιμή στους ήρωες είναι πράξη που χαρακτηρίζει την πνευματική και ηθική ωριμότητα ενός λαού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» κ. Στέφανος Κούτρας εκφράζοντας την ελπίδα «η Θεσσαλία και όλη η Ελλάδα να προκόψει όπως της αξίζει».

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 134 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλίας ξεκίνησαν με πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα. Μετά τις ομιλίες, σχηματίστηκε πομπή προς την πλατεία Συντάγματος με τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και τιμητικό άγημα με νέες και νέους ενδεδυμένους με παραδοσιακές φορεσιές.

Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν στεφάνια η βουλευτής Λάρισας κ. Άννα Βαγενά εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος της Πανθεσαλλικής Στέγης κ. Στ. Κούτρας και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής κ. Μαρία Χριστάκη εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πλην των προαναφερθέντων παρέστησαν, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδροι των Θεσσαλικών σωματείων της Αττικής και πολλοί Θεσσαλοί.

* Επισημαίνεται ότι την ώρα που ολοκληρωνόταν η εκδήλωση εμφανίστηκαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και άλλοι επίσημοι καθώς ακολούθησε άλλη τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass